“İş arayandan ziyade işveren genç kuşağın yetiştirilmesine katkı sağlamak istiyoruz”




Tarih: 19 Nisan 2021 Pazartesi 15:45


Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Duygu Hıdıroğlu, merkez hakkında açıklamalarda bulunarak, merkezin temel amacının Mersin’i çekim merkezi haline getirmek olduğunu belirtti. Hıdıroğlu, “Mersin ilini çekim merkezi haline getirerek gerek bölgesel gerekse ulusal boyutta girişimcilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve desteklenmesine, iş arayandan ziyade işveren genç kuşağın yetiştirilmesine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Duygu Hıdıroğlu, merkezdeki faaliyetleri ve projeleri hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Merkezi, bir kuluçka merkezi olarak adlandıran Hıdıroğlu, henüz şirketleşmemiş veya şirketini kuramamış gençlerin merkezde hem ofis olarak kullanabilecekleri bir alana sahip olabileceklerini hem de üniversitesinin referans olacağı bir alana sahip olabileceklerini belirtti. Hıdıroğlu, “Kişiler girişimi kurduktan sonra referans oluyoruz. İlk 1, 2 senenin sonunda bizim başa baş noktası dediğimiz yatırım maliyetlerini karşıladığı, kara geçmeye başladıktan sonra yüzde 5’lik bir gelirine ortak olma durumumuz oluyor. Kuluçka merkezlerinin yapısı bu şekilde. İstanbul’daki gibi yerlerde daha fazla bir gelire ortak oluyorlar. Biz burada Mersin’de biraz daha düşük tutuyoruz” dedi.  Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi, girişimcilere mentorluk desteği, ofis alanı, altyapı hizmetleri ve topla salonları sağlayan, onları yatırımcı tanıştıran ve işlerini kurmaları, büyütmeleri için destek veren bir yapı olduğunu belirten Hıdıroğlu, merkezde girişimlerin yatırımcılarla bir araya gelmelerinde, fikirlerini sunmaları sağlanacak, iş geliştirme, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları, strateji, yönetim ve network geliştirme konularında girişimci adaylarına ve öğrencilere önderlik edildiğini de dile getirdi.

 

“MERKEZDE GİRİŞİMCİLER, GİRİŞİMCİ OLMA YOLUNDA ADIMLARINI HIZLANDIRABİLMEKTE”

Hıdıroğlu, merkezin; kuluçka, eğitim ve etkinlik alanı, idari yönetim ofisleri, iş geliştirme alanı, gıda geliştirme laboratuvarı, makine geliştirme laboratuvarı, sosyal alan ve toplantı odalarına sahip olduğunu da sözlerine ekleyerek, henüz iş fikrine dahi sahip olmaya girişimci adaylarının ilgi alanına ve yeteneklerine uygun iş fikri geliştirmek için verilecek eğitimler ve mentorluk desteği sayesinde teknoloji odaklı iş fikri üretebilmesinin de amaçlandığını ifade etti. “Girişimci, halihazırda aklında var olan teknolojik ve doğrulanmış fikrini ya da ürettiği iş fikrini, laboratuvarlarda ürüne dönüştür, girişebilmekte ve girişimci olma yolunda adımlarını hızlandırabilmektedir” diyen Hıdıroğlu, “Merkezde girişimciler ihtiyaçları ve iş fikri doğrultusunda kendilerine saatlik periyotlarda özel tahsis edilen, yeterli donanıma sahip uygulama alanlarında fikirlerini ve projelerini ticarileştirmek üzere prototip üretebilmektedir. Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi verilen eğitim ve hizmetlerden ise ücretsiz olarak faydalanabilmekte ve yeni takım arkadaşları bulabilmektedir. Ayrıca Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezinde girişimcilere şirket kurma sürecinde ihtiyaç duyulan fizibilite çalışmalarına rehberlik edilecek ve yol haritasının çizilmesi için mentorluk hizmeti sunulmaktadır” dedi.

 

“GİRİŞİMCİLER İÇİN YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR”

Girişimcilerin prototiplerini geliştirdikten sonra yatırımcılarla buluşabildiği, şirketini kurup büyütmek için ihtiyaç duyulan finansman desteğine ulaşabileceği ortamların da sağlandığı merkezde, iş fikirlerinin faydalı eğitim ve tecrübeli mentorlerin desteği ile jüriye sunularak iş modeline çevirme fırsatı da mevcut. Hıdıroğlu bu konu ile ilgili, “Merkezimiz, Start-Up Weekend etkinlikleri, Fikir Otobüsü ve Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri gibi etkinlikleri düzenleyerek girişimcilerin mentorlerin ve yatırımcıların bir araya gelmesini sağlamaktadır. Böylece gerek bölgesel gerekse ulusal boyutta girişimcilikle ilgili aktörlerin bir araya getirilmesiyle sinerji kurularak girişimcilik ekosistemi güçlendirilmektedir. Teknolojik girişimlerin haklarının korunması amacıyla girişimcilere bu aşamada patent ön araştırma ve başvuru desteği de sunulmaktadır. Ayrıca, Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezinde temel hedef olan fikirlerin ticarileşmesi ve şirketleşme sürecinde, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kurumlardan alınabilecek hibe destekleri konusunda bilgilendirmeler yapılarak girişimciler için yol haritası çizilmektedir. Girişimcilerin talepleri doğrultusunda ise projelerin her aşamasında il genelindeki kurum ve kuruluşlarla iletişim kurmalarına Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak aracılık edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

“MÜŞTERİYE DOĞRU ŞEKİLDE ULAŞILMASINI SAĞLAYACAK DESTEKLER SAĞLANIYOR”

Hıdıroğlu merkezde ayrıca girişimcilere, öğrenci ve mezunlara çalışabilecekleri açık ofis ortamı, internet, faks, yazıcı ve fotokopi gibi olanaklar sunulduğunu da söyleyerek, “İş geliştirme alanında ise şirketini kurmuş girişimciye farklı seçeneklerle özel çalışma alanı, kilitli dolap, özel görüşmelerini duyulmayacak şekilde yapabilecekleri telefon kulübesi, internet, faks, yazıcı ve fotokopi gibi olanaklar belirlenen bir bedel karşılığında sunulmaktadır.  Dışarıda 1+1 ofisi bin 500 TL’ye kiralıyorsa burada 750 TL gibi bir ücretle hem kırtasiye, fotokopi gibi işlerini karşılayabileceği bir alan var hem mutfak alanımız var. Burayı ofis olarak kullanabiliyor. Mentorluk kapsamında şirket kuran girişimcilerin başarılı olabilmesi ve sürdürülebilirliği sağlamaları için gerekli pazarlama-satış konularında bedel karşılığı mentorluk hizmeti verilerek kurumsal alt yapı oluşturma çalışmalarına destek sağlanmaktadır. Böylelikle girişimciler piyasaya hızlı ve güvenli bir şekilde çıkabilmekte, müşteriye doğru şekilde ulaşılmasını sağlayacak desteklerle kendini güvende hissedebilmektedir” diye konuştu.

 

“MERSİN’İ ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Hıdıroğlu, Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin temel amacının Mersin ilini çekim merkezi haline getirerek gerek bölgesel gerekse ulusal boyutta girişimcilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve desteklenmesine, iş arayandan ziyade işveren genç kuşağın yetiştirilmesine katkı sağlamak olduğunu belirtti. Merkezin diğer amaçlarında da söz eden Hıdıroğlu, “Bölgenin girişimcilik ortamını iyileştirilmek, Mersin ilinde girişimcilik kültürünü yaymak, yenilikçilik ve teknolojiye dayalı girişimlerde bulunmaları için üniversite mezun, öğrenci ve akademisyenlerini cesaretlendirmek, genç girişimci adaylarının beceri ve yetkinliklerini geliştirmek ve girişimlerinin başarılı olması için gerekli bağlantıları sağlamak, girişimcilik ve inovasyon konularında bilginin sınırlarını geliştirecek araştırmalara öncülük yapmak merkezimizin amaçları arasında yer alıyor” dedi.

 

“MERSİN'İN CAZİBE MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞMESİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

Merkezin üniversite ve özel sektör iş birliğini daha kolaylaştırıcı ve teşvik edici önlemler almakta ve ara yüzler oluşturarak köprü görevi görmekte olduğunu da dile getiren Hıdıroğlu, “Yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasında, akademisyenlerin ve öğrencilerin Ar-Ge ve girişimcilik faaliyetlerinin teşvik edilmesine özen göstermektedir. Girişimcilik ekosisteminde hizmet ve destek sağlayan tüm kurum ve kuruluşların kurumsal kapasiteleri ve işbirliği düzeylerini arttırmaktadır. Girişimcilik desteklerinin sağlanmasında yenilik, verimlilik ve istihdam artışı, büyüme, ortak iş yapma gibi ölçütlerin yanı sıra kadın, genç girişimcilik ve sosyal girişimciliğe öncelik vermektedir” diye konuştu.

Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji belgesinin 2023 vizyonu, "sosyo-ekonomik ve mekansal olarak

bütünleşmiş, rekabet gücü ve refah düzeyi yüksek bölgelerden oluşan topyekun kalkınmış bir Türkiye" olarak belirlendiğini de ifade eden Hıdıroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu çerçevede tespit edilmiş olan 4 genel amaç ise, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılarak refahın ülke sathına daha dengeli yayılması; tüm bölgelerin, potansiyellerinin değerlendirilmesi ve rekabet güçlerinin artırılması suretiyle ulusal kalkınmaya azami düzeyde katkı sağlaması; ekonomik ve sosyal bütünleşmenin güçlendirilmesi; ülke genelinde daha dengeli bir yerleşim düzeni oluşturulmasıdır. Bu bağlamda da Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji belgesinin 2023 vizyonuna önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu vizyon ışığında merkez ile birlikte bölgenin yenilik kapasitesi artmakta, kentte genç girişimcilerin desteklenmesi hususunda gerek ulusal gerekse yerel işbirliği ağları kurulup güçlendirilerek Mersin'in cazibe merkezi haline dönüşmesine katkı sağlanmaktadır.”

 

“ÜCRETSİZ, SERTİFİKALI EĞİTİMLERİMİZ OLUYOR”

Girişimcilere sadece üniversitedeki gençler olarak bakmadığını vurgulayan Hıdıroğlu, “Dışarıdan gelen, şehirler arası gelen girişimcilere de destek oluyoruz. İş fikri ile gelseler dahi yönlendirmede bulunuyoruz. Danışmanlarımız, sektör temsilcilerimiz var. 53 iş birliğini bu yüzden geliştirdik. Yeterli olamadığımız noktalarda o paydaşlarımızdan destek alabiliyoruz. Girişimcilik kuluçka merkezleri ile temasımız var. Özellikle ODTÜ girişim merkezi ile ilk protokol imzaladığımız yer. Mersin, Adana arasındaki her yerle, bütün üniversitelerle ayrı ayrı protokollerimiz var. Başka üniversitelerle de var. Ağırlığı İstanbul ve Ankara’ya vermeye çalıştık çünkü orada girişimcilik faaliyetleri daha profesyonel bir şekilde ilerliyor. Dijital gelişim projelerinde yani Start-Up projelerine çok iyi destekler alabiliyoruz oradan” diye konuştu. Ücretsiz, sertifikalı eğitimler verdiklerinin de altını çizen Hıdıroğlu, “Özellikle Türkiye Odalar, Borsalar Birliği, HABİTAT derneği, Microsoft,  Coca-Cola gibi büyük şirketlerle, kurumlarla işbirlikli, sertifikalı eğitimler de veriyoruz. SPSS gibi araştırma yöntemleri ile ilgili eğitimler veriyorum. Bu eğitimleri en az 8 hafta sürüyor. Gelecek hafta AutoCAD eğitimi de vereceğim. Bunun sebebi de bizim iki tane laboratuvarımız var, gıda geliştirme ve makine geliştirme olarak. Makine geliştirmede de 3D yazıcılarımız var. Bunların ön hazırlığında bir çizim yapmak gerekiyor AutoCAD veya başka bir programda. Kişilere o yetkinliği de kazandırmak adına bu eğitimi vereceğiz. Bunların hepsini çok afaki ücretlerde sertifikalı bir şekilde veriyorlar genelde ve bulmak çok zor. Özellikle araştırma yöntemi senede 1 veya 2 tane ulusal seminer oluyor kamp şeklinde 15 günlük. Biz bunu olabildiğince ulaşabilir ve ücretsiz yapmaya çalıştık. Gönüllü olarak girişimcileri desteklemeye karar verdik. Gönüllü eğitmenler de buluyoruz. Bu şekilde ilerliyoruz. Şu anda zoom üzerinden gidiyoruz. Zoom’da kurumsal hesabımız var. SPSS’de 700’e yakın başvuru aldık. Youtube kanalımız var. Oraya da yüklüyoruz videolarımızı. Daha sonra herkes oradan faydalanabilsinler diye. Başvuru için buraya da gelebilirler, internet üzerinden de başvurabilirler" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA