Gültak: “Metro ihalesini Mersin kamuoyuna açalım”




Tarih: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 16:33


Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer “Metro İhalesi” konusunda mecliste yeniden tartışma yaşadı. Gültak, metro yapılmasına karşı olmadıklarını, metronun doğru olup olmadığı yönünde Mersin kamuoyuna açılması gerektiğini ifade ederken; Seçer, metronun Mersin ulaşımı için çözüm olacağını ve gerekli proje üzerinde de çalışıldığını ancak kamuoyu ile sürekli bilgi paylaşamayacaklarını belirtti.

Haber- Gizem Konucu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 Yılı Mayıs Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşti. Açılış ve yoklamanın bir önceki tutanak özeti görüşülürken, gündem dışı konuşmalara da yer verildi. Gültak, mecliste söz alarak metro ile ilgili fikirlerini yeniden belirtti. Metroya karşı olmadıklarının altını çizen Gültak, “Biz tabii ki Mersin’de metro yapılması doğru mudur değil midir bunun tartışılmaya açılmasını istiyoruz. Sivil toplum örgütleri, alt belediyeler, üniversite bunlarla konuşulsa sonuç ne çıkar merak ediyorum. Metro gerekli midir sorusuna cevaplarını merak ediyorum. Bu proje tabii ki şehrin kaderini etkileyecek. Böyle bir proje tüm Mersin tarafından kabul edilmeli” dedi. Gültak, bir önceki büyükşehir belediye meclisinin master projesi hakkında yeniden bilgilendirme yaparak, “Bu projedeki 2020-2030 projeksiyonu var. Tek yön saat diye bir kavram var ulaşımda. 2030’da 18 bin 574 kişiyi tek yön saatte taşıyacağını söylüyor. Dünya istatistiklerine ve kurallarına baktığımız zaman ulaşımda tek yön saat pik yaptığında 18 bin 32 bin arasındaysa hafif raylı sistem 32 bin 502 bin arasında ise metrobüs veya metro. Biz sizin mersin adına yapacağınız hizmetler için teşekkür ederiz. Özellikle dikkat çekmek istediğim bir konu var. Mersin’de metro projesi bilimsel verilerle örtüşmüyor. Mersin’e en yakışan proje metrobüs, hafif raylı sistem veya tramvay oturuyor. Basında metro projesinin 350-400 milyon dolar gibi biteceğini söylemiştiniz. Her defasında sorulmasına rağmen ihale devam ediyor dediniz ve rakamları vermediniz. Şu an ihale son aşamaya geldi. Dışarıdan duyduğumuz kadarı ile 4 firma girdi, 3’ü teklif verdi. Biz bunların cevabını sizlerden istiyoruz.Artık ihale bitip, sonuçlandığına göre mahremiyette ortada kalmadı. İdare olarak siz karar vereceksiniz. Bu rakamları bugün vermenizin suç olduğunu düşünmüyorum çünkü ihale son aşamada” ifadelerini kullandı.

GÜLTAK: “PROJE DOĞRUYSA ÖZÜR DİLEMESİNİ BİLİRİM”

Gültak, metro projesinin maliyeti ile ilgili de konuşarak, “Eğer duyduğumuz rakamlar doğruysa, 3,3 milyar dolardan bahsediliyor. Sinyalizasyonları, vagonları katarsak 800-900 milyon dolar civarında faiz giderleri ile bir bütçe karşımızda. Bu konuyu Mersin kamuoyuna açalım. Benim amacım hizmet kimden gelirse gelsin baş tacı. Bugün metro maliyetleri, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığım rakamları söylüyorum. Yerin altına indiğinizde 40-50 milyon Euroyu bulmaktadır. GMK bulvarının neredeyse hepsi dolgudur. Biraz üstüne gittiğinizde alüvyon topraklarla doludur, biraz daha üstüne gittiğinizde kayalıktır. Böyle zorlukların olduğunu projeden bahsediyoruz. Ama aynı konforu, güzelliği, metrobüs, hafif raylı sistemin maliyeti ise 4-5 milyon Euro. Şehirdeki kazılardan kaynaklı oluşacak olan krizleri düşündüğümüzde de yine metrobüs, hafif raylı sistem çok daha kısa zamanda çözülecek projelerdir.  Eğer bu dediğimiz rakamlara her şeyiyle bitirebileceğiniz söylüyorsunuz biz destek vereceğiz ama bu rakamların üstüne bir rakama çıkıyorsa da tarihe not düşülmesini istiyorum. Şehrimizin 30-40 yıl ipotek altına alınmasını istemiyorum. Bunun en yakın örneği de Adana. Adana 20 yıldır borç ödüyorlar. Bir 20 yıldır da ödemeye devam edecekler. Ben haklıyım demiyorum. Bu konudaki tüm uzmanlara, STK’lara bu konuyu açalım. Bilimsel çalışmaya açalım. Doğru bir projeyse özür dilemesini de bilirim” diye konuştu.

 

GÜLTAK: “ŞEHRİMİZİN İPOTEK ALTINA ALINMASINI İSTEMİYORUZ”

“Bizim derdimiz, metroya karşı olmak değildir. Bizim derdimiz, Mersin’deki metro projesinin, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve bilimsel araştırmaların verileri ışığında doğru bir proje olmadığı; metrobüsün, hafif raylı sistemin doğru bir proje olduğunun göstergesidir” diyen Gültak; “Eğer yukarıda belirttiğimiz bu rakamlara karşın siz; ‘Hayır, ben metroyu 350-400 milyon dolara her şeyi ile anahtar teslim, faiz giderleri dahil bitiriyorum’ diyorsanız, destek vereceğiz. Ama bu rakamların üstünde bir rakama da çıkıyorsa, tarihe not düşülmesini istiyorum. Şehrimizin 30-40 yıllık geleceğinin ipotek altına alınmasını istemiyoruz. Bunun en yakın örneği de Adana. Adana 20 yıldır borcunu ödüyor, bir 20 yıl daha ödeyecek ve borcunu kapatamayacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gültak’ın konuşması üzerine metro ihalesi ile ilgili konuşan Seçer, Gültak’ın bahsettiği master planındaki ölçümlerin 2016 yılında yapıldığını ve her 5 yılda bir yenilendiği için kendilerinin yeniden bu ölçümleri yaptıklarını söyledi. Seçer, “Sayın Gültak, tekniğe mi karşısınız anlamadım. Teknik terimleri uzmanlar dışında birileri söylediği zaman karmaşa oluyor. Metro raylı sistemler içerisinde bir başına bir model. İçerisinde tramvay da var ve bizim projemizin içerisinde de var. Üniversite Hastanesi ve üniversite kısmında var. Buradaki ölçümler 2016 yılında yapılmış. Biz yenisini yapıyoruz. Tarsus’ta da yapıyoruz bunu. Orada da trafik yoğun diye bakıyoruz. Ulaşım master planı yapıyoruz. Tarsus’ta tramvayın da ön çalışmasını da yapıyoruz. Tarsus yoğun büyüyor. Orada ciddi bir proje yaparsam da benim de onur kaynağımdır doğru. Biz bu örneği duygusal yaklaşmadığımı söylemek için verdim. Metro dediğiniz rayı, sinyalizasyonu aynı sadece vagon büyüklükleri değişiyor” şeklinde konuştu.

 

SEÇER: “BENİM KEMİĞİMİ KEMİRECEK ADAMIN DİŞİNİ SÖKERİM”

İnsanların metro ile ilgili kaygılarının yer altına inecek olması ile ilgili olduğuna değinen Seçer, “Pik saatlerde bir yerden bir yere ulaştıracak kabin koyduğunuz zaman metrodur, daha küçülttüğünüz zaman hafif raylı, daha küçülttüğünüzde tramvay. Yer altı yer üstü metro da var. Burada insanların endişe ile baktığı yer altında olması. Biz planlarımızda sizlerin hassasiyetlerine de dikkat ediyoruz. Bunları ben de taşıdığım için dikkat ediyorum. Bazı projelerde yer altından gittiği için daralttık. Serbest bölgeye kadar yer altı yapmışlardı buna gerek yok dedik üste aldık. Mezitli eski Belediyesinden sonraki güzergahta da yer altından gidiyordu. Ama dedim ki orada tekrar sayım yapılsın. Orası yeni gelişme alanı olduğu için onu da kırptık. GMK’da yol büyük gözüküyor ama dedikleriniz olmaz. Daralmış durumda. Rezil edersiniz orayı. 2016’da yapılan ölçümde Suriyeli misafirlerimiz yok. O misafirlerin çoğu burada kalacak. Mersin nüfusuna dahil olacaklar. Şu anda Mersin’in nüfusu 2 milyon 300 bin. Akdeniz’de iğne atsanız yere düşmez. Yenişehir’de de öyle. Emekliler artık buraya taşınıyor, gençler buraya geliyor” dedi. Seçer, metro maliyetleri ilgili Gültak’ın yönettiği konuya da değinerek, “Belirtilen paralar içerisinde sinyalizasyon yok denmiş ama yanlış. Yalnızca vagon yok. O da çok ucuz. Biz ihaleyi de gizlemedik. Mersin’i borç altına sokamam. Şimdi finansman konusunda araştırma yapıyoruz. Benim kemiğimi kemirecek adamın dişini sökerim. Yapmam, iptal ederim. Zaten pandemi bir taraftan ekonomi bir tarafta. Rahat olun. Ben bilgi aktarırım ama zırt pırt kamuoyu ile paylaşamayız. Metro ihalesi devam ediyor. Endişe etmeyin. 10 sene sonra çocuklarımız bizlere teşekkür edecek. Adana’yı konuşuyoruz yanlış, İstanbul’u konuşalım” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTAK: “ÇAY, ÇİLEK MAHALLESİNDE BÜYÜK BİR BEKLENTİ VAR”

MESKİ tarafından yapılan altyapı çalışmalarından kaynaklı vatandaşların dile getirdiği sıkıntıları aktaran Gültak; “Şu an asfalt konusu orada sorun. Mahallelerdeki insanlar, mevsim ve pandemi gereği pencerelerini açmak, dışarıda oturmak istiyorlar ama mahallenin şartları buna izin vermiyor. İlçe belediye başkanı olduğum için şikayet ve eleştirileri ben alıyorum; ‘Buranın asfaltını ne zaman dökeceksiniz?’ diye bana soruyorlar” dedi. Konuya ilişkin vakit kaybetmeden MESKİ bürokratları ile görüştüğünü kaydeden Başkan Mustafa Gültak, kırılan asfaltın parasının Büyükşehir Belediyesi’ne ödeneceği yönünde yanıt aldığını söyledi. Gültak, “Yani asfaltı Büyükşehir Belediyesi yapacak. Halkımızın, özellikle de Çay ve Çilek sakinlerinin büyük bir beklentisi var. Yaz da geldi, geliyor. Umarım mahallelerimizde altyapı çalışmaları sonucu zarar gören asfaltı en kısa zamanda yaparsınız” ifadelerine yer verdi.

 

GÜLTAK: “ÇALIŞMALARIN DAHA TERTİPLİ OLMASI GEREKİYOR”

Gültak konuşmasında yapılan asfalt çalışmalarında kurumlarla diyalog kurulmadan yapıldığını ve bunun ileride sorun yaratacağını da ifade ederek, “Umarım, bizim ve diğer bölgelerde özellikle asfaltla ilgili Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Doğalgaz, MESKİ veya Telekom gibi kurumlarla ciddi görüşmeler yapılmıştır. Çünkü örneğin bizim bölgemizde kalan 156. Cadde’de bu böyle olmamış. Şu an güzel bir asfalt ve kaldırım yaptınız ama yaklaşık 1 yıl sonra Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), burayı kazmak zorunda kalacak. Çünkü 700 metrelik o caddenin tüm elektrik tesisatı yer altına alınacak. Projesi hazırlanmış. Dolayısıyla yapmış olduğunuz bu asfalt ve kaldırımlar zarar görecek ve bir kamu zararı oluşacak. Bunun örneğini biz Bekirde Yolu’nda yaşadık. Sıcak asfalt döktük ve o bölgede MESKİ’nin çalışmaları oldu. Bu tür çalışmaların daha tertipli ve koordineli olması gerekir” dedi.

 

SEÇER: “CUMHUR İTTİFAKI OLARAK ANKARA’DA BİZE YARDIMCI OLUN”

Seçer, yeni alınan ve alımları devam eden CNG otobüsleri ile ilgili de açıklamada bulundu. Seçer, “Geçtiğimiz ay 30 adet 12 metre solo otobüsleri hizmete sunuldu. 2. Parti olan 33 yine 12 metre solo otobüsleri 21 Mayıs’ta teslim alacağını söylemiştik ve aldık. 33 otobüsümüz yeni hatlara, seferlere başlayacak. 10 körüklü otobüs de 1 Haziran itibari ile hizmete girecek. Otobüs fiyatlarında artış sebepli iş artışı yapmıştık ihalede. 14 yeni otobüs eklemiştik. Bunlar daha sonra sipariş edildiği için Eylül’de teslim edilecek. Bu araçlar önemli. Çevre dostu ve ekonomik. Yakıt yönünden sadece 87 otobüsün yılda bize 10 milyon gibi bir yakıt tasarrufu var. Otobüs filomuzu tamamını dönüşümlü değiştireceğiz. Sizlerin de desteği ile 22 milyon Euroluk krediyi henüz kullanmadık. Sadece Cumhurbaşkanlığı ve Hazinede bir imzaya kaldı. Uluslararası imar ve kalkınma bankasının 7 milyon hibeli, bunun faiz giderleri 3 milyon Euro 22 milyon alıp 18 milyon ödeyeceğiz. 2 yıl ödemeyeceğiz. 10 yılda bu para geri dönecek. Cumhur İttifakı üyelerinden de rica ediyorum. Ankara’da, büyükşehir meclisimize yardımcı olunuz. Bu imzalar bir an önce atılsın ve bu kredi gitmeden belediyemiz bu otobüslere sahip olsun. O tutarla biz 100-110 civarında yeni otobüs alacağız. Bu durumu borçlanmada da yaşadık. Uygun koşullarda para kullanabiliyorduk. Biz bu otobüsleri iyi bir zamanlama ile toplamda 24 ayda 152 milyon TL’ye aldık. Yine otobüs alımına çıkacağız. Bu otobüsleri aynı koşullarda alsam 255 milyon TL para ödemem lazım. Yaptığımız işlerde zamanlama çok önemli. Yeni hat açılacak ve yeni araçlardan 41’i yeni hatlara verilecek” ifadelerini kullandı. 56 adet otobüsün 2021 yılında edilecek taşıtlar cetveline eklenilmesi ile ilgili konunun ilgili komisyonlara sevki oy birliği ile kabul edildi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA