Mersin’de Akdeniz meyve sineğine karşı ilaçlama seferberliği başladı




Tarih: 12 Temmuz 2021 Pazartesi 13:02


Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre yaz aylarında etkili olan Akdeniz meyve sineğine karşı ilaçlama seferberliği başlatıldı.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Özellikle turunçgillerde görülen ve zaman zaman ihracatı da olumsuz etkileyen Akdeniz meyve sineğine karşı Mersin’de ilaçlama seferberliği başlatıldı. Akdeniz meyve sineği önlem alınmadığı taktirde meyve bahçelerine ciddi zararlar vererek, özellikle turunçgilde problem teşkil etmeye devam ediyor. Zaman zaman ihracatı da olumsuz etkileten Akdeniz meyve sineğine karşı birçok ilde olduğu gibi Mersin’de ilaçlama seferberliği sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Akdeniz meyve sineği mücadelesi eylem planı kapsamında 10-19 Temmuz 2021 tarihleri arasında bahçe alanlarında topyekün ilaçlama kararı alındı. Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, “İlaçlamalar zehirli yem kısmi dal ilaçlaması şeklinde uygulanacak olup, ruhsatlı insektisit ve cezp ediciler ile son ilaçlama hasat arasında geçmesi gereken süreye uyularak yapılması gerekmektedir. Ayrıca, bu mücadele döneminde hasat durumu sonlanan bahçelerden bitki atıklarının toplanması ve uzaklaştırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ ZARARLAR VERİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nda yer alan bilgilere göre, Akdeniz meyve sineği zararlı kışı toprakta pupa veya ağaç üzerinde kalan meyveleri içinde larva olarak geçirir. İklim koşullarına göre ilkbahar sonu, yaz başında çıkan erginler beslendikten sonra yumurtalarını olgun meyvelerin kabuğu altında bırakırlar. Açılan yumurtalardan çıkan larvalar meyvenin etli kısmı ile beslenerek üç dönem geçirir ve olgunlaşınca kendisini toprağa atarak, toprağın 2-3 santimetre derinliğinde pupa olurlar. Larvanın gelişmesi özellikle sıcaklığa bağlı olup 9-18 gün arasındadır. Pupalardan ergin çıkışı ise yazın 10-12 gündür. Çıkan erginlerin cinsi olgunluğa erişip çiftleşmesi için 4-7 gün, mantar, maya, fumajin gibi maddelerle beslenmeleri gerekir. Yumurtlamanın olması için sıcaklığın 16 santigrat derecenin üzerinde olması şarttır. Erginin ortalama ömrü doğal koşullarda 30-50 gündür. Ege Bölgesinde yılda 4-5, Akdeniz Bölgesinde ise 7-8 döl verebilir. Akdeniz meyve sineğinin zarar şekli ise sineğin larvasının meyvenin etli kısmından beslenmesi sebebiyle oluşmaktadır. Larvalar meyvenin etli kısmında yumuşama ve çöküntüye sebebiyet verirler ve zarara uğrayan bu meyveler vaktinden önce olgunlaşarak dökülür. İhraç edilen turunçgillerdeki bu zarar ise ülke ekonomisine ciddi zararlar verebilmektedir. Türkiye’de tespit edilen en önemli konukçuları kayısı, üzüm, elma nar kiraz, armut, ayva, şeftali, incir, Trabzon hurması, mandarin, portakal greyfurt ve turunçtur.

 

 

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Yine Tarım ve Orman Bakanlığı’nda yer alan bilgilere göre Akdeniz sineği ile ilgili mücadele yöntemleri şu şekilde sıralanmıştır, “Turunçgil bölgelerine ara konukçuluk eden şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi çeşitler dikilmemelidir. Dökülen bulaşık meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmelidir. Ülkemizde parazitoitleri bulunmadığından biyolojik mücadelesi yoktur. Bazı ülkelerde iyonize radyasyon ile kısırlaştırılıp laboratuvar koşullarında üretilen bireylerin doğal populasyonları içine salınması, parazitoit salımı ile birlikte kombineli olarak uygulanmaktadır. Meyveler olgunlaşmadan önce meyvelerde vuruk kontrolü yanı sıra mutlaka Jakson tipi feromon tuzakla veya Trimedlure içeren besi tuzakları asılarak sinek çıkış kontrolü yapılmalıdır. Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse ve vuruk tespit edilmişse derhal ilaçlamaya geçilir. İlaçlamayı takiben tuzaklarda yine sinek görülüyorsa 7-8 gün ara ile hasada 7-10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edilir. Günlük sıcaklık 16 santigrat derecenin altına düştüğünde ilaçlama gerekmez. Limon bahçelerinde ilaçlamaya gerek yoktur.”

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA