Başkan Tepe “Anadolu basınının yaşaması için karar gözden geçirilmeli”




Tarih: 25 Temmuz 2021 Pazar 12:49


Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basında Sansürün Kaldırışının 113. yıl dönümü sebebiyle tören düzenledi. Törende konuşma gerçekleştiren MGC Başkanı R. Kaya Tepe, Tasarruf Tedbirleri kapsamında Basın ve Yayın giderlerine ilişkin düzenleme ilgili üzüntü duyduklarını ifade ederek, “Anadolu Basınının yaşaması için alınan bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Basını zora sokan değil; teşvik edici, ekonomik açıdan rahatlatacak çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Haber- Behzat Özgür Beyazlar

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basında Sansürün Kaldırışının 113. Yıl dönümü sebebiyle Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene,  MGC Başkanı R. Kaya Tepe ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, Akdeniz Belediyesi Başkan Vekili Aydın Eğin, Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Togay, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, önceki dönem Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Akdeniz Belediyesi Basın Müdürü Tuncay Karakaş ve basın mensupları katıldı. Törende Başkan Kaya Tepe Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunumun ardından saygı duruşu gerçekleştirildi ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Başkan Tepe, konuşma gerçekleştirdi. Tepe, günün anlam ve önemine ilişkin gerçekleştirdiği konuşmasında, günün tarihsel sürecine de değindi. Türk basınında sansürün ilk kez 1876 tarihinde uygulandığını ifade eden Tepe, “24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırılmaktadır. Demokrasinin tehdit altında olduğu, vesayetin hüküm sürdüğü bir ortamda, basın özgürlüğünden, ifade hürriyetinden ve sağlıklı bir medya işleyişinden bahsetmek mümkün değildir” dedi.

 

“ANADOLU BASININI ÇOK GÜÇ DURUMA DÜŞÜRECEKTİR”

Tepe, basın mensuplarının mesleki faaliyetleri sebebiyle baskı, özgürlüğün tehdidi gibi unsurlara maruz kalmaması gerektiğini söylerken, “Bugün ayrıca basın çalışanlarının çalışma şartlarındaki zorlukları anlamak ve onlara saygı duymak amacı ile ortaya çıkan ve kutlanan bir gün. O yüzden, 24 Temmuz simgesel önemini hala kaybetmedi. Bugün gazeteciler işsizlik, özlük hakları gibi pek çok konuda sıkıntı yaşıyorlar” ifadelerine yer verdi. Başkan Tepe, Tasarruf Tedbirleri kapsamında Basın ve Yayın giderlerine ilişkin düzenleme ilgili de açıklama yaparak, basının ekonomik anlamda bir destek beklediği dönemde bu kararın alınmasından üzüntü duyduklarını dile getirdi. Tepe, “Anadolu basını bu zorlu süreçte destek beklerken tam aksine olan bu uygulama, Anadolu basınını çok güç duruma düşürecektir. Anadolu Basınının yaşaması için alınan bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Basını zora sokan değil; teşvik edici, ekonomik açıdan rahatlatacak çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

 

“BASIN MENSUPLARIYLA SANSÜRSÜZ GÜNLERDE BULUŞMAYI DİLİYORUM”

Tepe konuşmasının sonunda “Kalemini demokrasi, insan hakları ve halkın çıkarları için kullanan, çoğulculuk ile çok sesliliği şiar edinen basın mensuplarıyla sansürsüz günlerde buluşmayı diliyorum” ifadelerine yer verirken, “Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümünde, basına ve basın çalışanlarına güç, kuvvet ve başarılar diliyorum, görevlerini yaparken hayatını kaybeden değerli basın çalışanlarını saygıyla anıyorum, basın camiamızın tüm mensuplarına selam ve sevgilerimi iletiyor buraya kadar gelerek bu günümüzde bize destek olan siz değerli misafirlerimize de teşekkür ediyorum” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de, Başkan Tepe’den sonra bir konuşma gerçekleştirerek, tasarruf tedbirleri ile ilgili açıklamada bulundu. Antmen,  “Bir kısım yandaş meydanın bir eli yağda bir eli baldayken başta yerel gazeteler olmak üzere yandaş olmayan gazeteler yaşamaya çalışıyor. Ama kalemini satmayan, onurlu duran, kendisini değil vatanını ve halkını düşünen gazeteciler olduğu sürece halkın haber alma özgürlüğünün sağlanacağını düşünüyorum. Basın özgür olmadıkça Türkiye’ye demokrasi hiçbir zaman gelmeyecektir” şeklinde konuştu. Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.                    

                                              


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA