Göktekin, yangın bölgesindeki gönüllülere uyarıda bulundu




Tarih: 5 Ağustos 2021 Perşembe 14:17


Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Mersin Ekip Lideri Doğan Göktekin, Sun RTV’de katıldığı programda yangın bölgesindeki gönüllü vatandaşlara seslenerek, “Orman yangınları bir anda sağınızı solunuzu çevirebilir. Biz hiçbir canımızı o bölgede kaybetmek istemiyoruz. Yangını ilk önce yangını bilen insanlar, sonrasında geri hizmet yapacak insanlar şekliyle yangın bölgesinde müdahale edilmesinden yanayız” dedi.

Haber- Gizem Konucu

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Mersin Ekip Lideri Doğan Göktekin, Sun RTV’de yayınlanan Leyla Pak ile Gündem programının konuğu oldu. Göktekin, yangınla mücadelede AKUT ile ilgili paylaştı. Göktekin, yangın sırasında müdahale esnasında hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. İklimin çok sıcak ve kurak gitmesinin yangınlara sebep olduğunu ifade eden Göktekin, “İklim değişikliğinin sebebi de insanlar.  Yangınlarda rüzgarın da etkilemesi, kozalakların rüzgarla birlikte savrulmasıyla birkaç saniyede büyük yangınlar meydana geldi. Söndürülmesi bu yüzden çok zor. Bu yangınlarda en çok dikkat edilmesi gereken konu, yangının ilk başladığı anında müdahale etmektir. İlk müdahale edilmezse, yangının önünü almak da zorlaşıyor. Aşırı rüzgar, sıcak ve nem olmamasından kaynaklı tutuşma da daha kolay gerçekleşiyor” dedi.  

 

“ORMAN YANGINLARI NORMAL YANGINLARDAN ÇOK FARKLI”

Yangınlarda AKUT’un yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Göktekin, “İlk etapta yangınlar başladığında, AFAD’ın talebi doğrultusunda insani yardım, orada bulunan personellerin ve vatandaşların nakledilmesi, köylerin boşaltılması hususlarında destek olmuştuk. Ama yangın ulusal hale geldiğinde bizler kendi acil durum yönetim sistemimizi kurduk. Şu anda Türkiye genelinde 12 ekibimiz ve 100’e yakın gönüllümüz olay yerinde. Muğla, Antalya bölgesinde sahadalar” ifadelerini kullandı. Orman yangınlarının normal yangınlardan çok farklı olduğuna değinen Göktekin, orman yangınlarının nerede başlayıp nerede bittiğinin belli olmadığını ve kaçacak bir yer olmadığını ifade etti. Orada çalışan personeller çok durumda olduğunu da sözlerine ekleyen Göktekin, “8,9 gündür devam eden bir yangından söz ediyoruz. Bizim arkadaşlarımız da sahada onlara destek oluyor. Bodrum merkez üzerinde kurduğumuz acil durum yönetim sistemimizle birlikte sahadan gelen bilgiler elde ediyoruz. Takviye destek istenirse, gelen yardım talebine göre sırasıyla ekipler kaydırılıyor” şeklinde konuştu.

 

“BİZ HİÇBİR CANIMIZI O BÖLGEDE KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”

Mersin olarak şu anda Antalya ve Muğla’ya ekip göndermediklerini ama teyakkuzda olduklarını da belirten Göktekin, “Mersin olarak da acil durum yönetim sistemimizi kurduk. Hatay ve Adana bize bağlı. Sürekli anlık rapor alıyoruz. Biz bu bölgede operasyon yapmak adına kaldık. Yangın durumunda biz de burada destek vereceğiz” ifadelerine yer verdi. Vatandaşların destek olduğunu ama bunun için de korkularının olduğunu dile getiren Göktekin, “Orman yangınları bir anda sağınızı solunuzu çevirebilir. Biz hiçbir canımızı o bölgede kaybetmek istemiyoruz. Yangını ilk önce yangını bilen insanlar, sonrasında geri hizmet yapacak insanlar şekliyle yangın bölgesinde müdahale edilmesinden yanayız. Ekip halinde çalışmak da önemli. Jandarma ve kolluk kuvvetleri de haklı. Siz iyi niyetle yangına müdahale etmek isteseniz bile daha büyük bir fatura çıkabilir. Can kaybıyla karşınıza çıkabilir” dedi.

 

“BEN İSTERDİM Kİ MERSİN’DE BİN TANE ARAMA KURTARMA GÖNÜLLÜSÜ OLSUN”

Göktekin, Türkiye’de arama kurtarma ile ilgili gönüllülük kavramının tam oturmadığını söyleyerek, “Japonya’nın başkenti Tokyo’da 28 milyon insan yaşıyor ve 300 bin gönüllü var. Amerika’da da bu durum böyle. Arama kurtarma ekiplerinin tüm sorunları ortadan kaldırılarak gönüllülük sisteminde kaynak yaratma sorunu ortadan kaldırılabilir. Bizim arama kurtarma malzemeleri ciddi anlamda pahalı. Bunların kazanımı bizim için çok ciddi zorluklar taşıyor. Ben isterdim ki Mersin’de bin tane arama kurtarma gönüllüsü olsun. Bilinçli insanlara ihtiyacımız var. Bizde insanlar sahaya çıkmadan önce ilk olarak ilk yardım sertifikası alır. Performans kriterine tabi tutuluyor. Farkındalık oluşuyor. Yardımlaşmayı, kaynaşmayı öğreniyor bize gelen gönüllüler. Bunları yaptıktan sonra sahada ekipman sıkıntısı yaşıyor olmak bizleri üzüyor” ifadelerine yer verdi.

 

“ÇOCUKLARIMIZA DOĞAYA SAHİP ÇIKMAYI ÖĞRETELİM”

İnsanların doğaya, yaşadıkları alanlara sahip çıkması gerektiğinin de altını çizen Göktekin, “Yangın var ve hızla devam ediyorsa sadece rüzgara ve hava sıcaklığına bağlamamalıyız. Sebebi de çözümü de bizler oluyoruz. Çünkü çevremizi çok fazla kirletiyoruz. Bir pikniğe gidiyoruz, gidilen alanda ateş yakılmaması lazım ama ateş yakıyoruz. Çöplerimizi doğada bırakıyoruz. Tabiatın döngüsünü, hayvanların beslenme kültürünü değiştiriyoruz. Beslenme kültürü değişen hayvan farklı davranmaya başlıyor. Bütün gereksinimi insanlardan karşılamaya çalışıyor. Çocuklarımıza bunları öğretelim. Çevreye sahip çıkmayı öğretelim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.


Etiket: aramakurtarmaderneği, akut, mersin, doğangöktekin


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA