Koç, yapılandırma kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu




Tarih: 25 Ağustos 2021 Çarşamba 14:44


Mersin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ali Koç, 7326 sayılı yapılandırma kanunu ile ilgili açıklamalarda bulunarak vatandaşın aklındaki soruları yanıtladı.

Haber- Sevcan Akgül

Mersin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ali Koç, Fatih Alkar’ın sunduğu Gündemin Nabzı programına katılarak 7326 sayılı yapılandırma kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Koç, yapılandırma kanunu kapsamında sigortalı, Bağkurlu, idari para cezası bulunanlar ve genel sağlık sigortası borçları gibi birçok konu hakkında bilgilendirmede bulundu. Koç, Bağkur prim borcu bulunanlarla ilgili yapılandırma hakkında açıklamada bulunarak, “Daha önceden sigorta prim borçlarını Bağkur prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılarımızın hizmet sürelerini durdurmuştuk. Halk arasında bu sigorta primlerinin dondurulması şeklinde geçiyor. Şu anda onların 31 ağustos 2021’e kadar normalde yapılandırmamız ama ihyada 1 aylık süre uzatımı var. Bunlar 30 Eylül 2021 tarihine kadar müracaatları halinde silinen Bağkur sürelerini yeniden canlandırılmasıdır. Ödeme tarihi 1 Kasım 2021’dir. Ben ihyayı bir örnekle açıklamak istiyorum. Bir sigortalımıza ihya yapmışız. Bu kişi ölmüş bir sigortalımız ve hak sahibi eşi tarafından müracaat edilmiş. Sigortalımız, 1 mayıs 2008’de Bağkurlu olmuş. 2013 yılında vefat etmiş, 5 yıl 8 aylık bir süresi var. Ancak prim borçlarını ödeyemediği için bu süre dondurulmuş. 2 bin 34 güne denk geliyor 5 yıl 8 aylık süre. Bu 2 bin 34 gün ihya olmamış olsaydı, bir günlük borçlanma tutarı 41,13 TL. Bu şekilde hesaplamış olsaydık 83 bin 800 liraya tekabül ediyordu.  Yapılandırma ile bu kişi 36 bin 937 lira ile bu borcunu kapatacak. Bu borç ödendiğinde de hak sahibine maaşı bağlıyoruz” dedi. Koç, idari para cezalarında da yapılandırma için 30 Nisan  2021 tarihinden önceki dönemi kapsadığını belirterek, “Örneğin; 2016 yılında işlenen bir fiile ilişkin bin 200 TL’lik bir idari para cezamız olsun. Bunun yüzde 50’sini telkin ediyoruz, 600 TL kalıyor. Kalan 600 liraya gecikme zammı uygulanmış olsaydı bin TL de gecikme zammı ile birlikte ödemesi gereken tutar 2 bin 200 TL olacaktı. Bu bin TL’lik gecikme zammını siliyoruz. Asıl borçtan da yüzde ellisini siliyoruz. Kalan 600 liraya da yurt içi üretici fiyat endeksini uyguluyoruz. Bu da 108 TL. Bu şekilde borç 708 TL oluyor. 600 lira ana borcumuz sabit kalmak suretiyle yurt içi üretici fiyat endeksinden gelen 108 TL’nin peşin olarak ödenmesi talep edilirse yüzde 90’ını da siliyoruz.  10,88 TL kalıyor ve zaten borcu 600 liraya düşürmüştük. Bu şekilde borç 610 liraya kapanıyor. 2 bin 200 liralık borç, 610 liraya düşüyor” açıklamalarında bulundu.

 

“EKSİK İŞÇİLİK PRİM BORÇLARININ YAPILANDIRMASINDA GECİKME CEZASI VE ZAMMI TAMAMEN SİLİNİYOR”

Eksik işçilik prim borçlarının 30 Nisan 2021 tarihinden önce bitirilmiş olan inşaat ve ihaleli işlerine ilişkin olup, yapılandırmanın son tarihine kadar müracaat edilmesi halinde diğer sigorta prim borçları gibi yapılandırabilindiğini ifade eden Koç, bunun avantajının ise gecikme cezası ve zammının tamamen silinmesi olduğunu söyledi. Bunu bir örnekle açıklayan Koç, “ 2008 yılında bin 200 lira asıl borcu olsun bir işverenin ya da SGK anlamında alacağımız olsun. Bugün yapılandırmaya müracaat etmemiş olsa 4 bin 334 lira da gecikme zammı uygulanmış ve toplam borcumuz 5 bin 534 liraya çıkmış. Gecikme zammı olan 4 bin 334 lirayı tamamen siliyoruz. Yurt içi fiyat endeksini uyguladığımızda o yıldan bugüne kadar 922 TL ekleniyor. 2 bin 122 liraya düşüyor böylelikle. Bu 922 TL’yi kişi peşin ödemek istediği zaman yine yüzde 90’ını telkin ediyoruz. 92 TL kalıyor. Böylelikle 5 bin 534 TL’lik borç bin 290 TL’ye kapanmış oluyor” şeklinde konuştu. Daha önceden 6183 sayılı kanunun 48’inci maddesine göre taksitlendirme yapmış olan sigortalıların ve işverenlerin de 7326 sayılı yasadan faydalanabildiğine dikkat çeken Koç, “İşverenlerimiz biz zaten taksitlendirdik 6183’e göre yaptık demesinler. Çünkü 6183’ün 48’inci maddesine göre taksitlendirdiğimiz alacakları bozup 7326 sayılı kanundan yararlandırabiliyoruz. Peşin olarak ödenmesi halinde yapılandırmanın, haczi zaten kaldırıyoruz. İlk taksitin ödenmesi halinde fazlaya ilişkin ödeme kadar haciz kaldırabiliyoruz” şeklinde konuştu.  

 

 

Koç, Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının 4a, 4b, 4c kapsamında sigortalı olmayan kişilerin veya öğrencilerin olduğunu, kız çocuklarının ise babadan ve aileden dolayı yararlanabildiğini ifade etti. Koç, “Hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin 2012 yılından itibaren zorunlu sağlık primi ödedikleri sigorta yine sağlık sigortasıdır. Aylık 110 TL prim borcu çıkıyor. ‘Biz bundan yararlanmak istemiyoruz, Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmak istemiyoruz’ şeklinde bir sürü talep oluyor. Ancak bu zorunlu sigorta olduğu için böyle talepleri yersiz.  Ancak borç uygulanmış ise 30.11.2021 tarihine kadar gelir testine müracaatları halinde borç çıkan kişiler, Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına gelir tespitlerini yenilerler ise ve asgari ücretin 3’te birinden az ise kişi başı hanedeki gelir bu borçları tamamen siliniyor. 2012 yılından günümüze kadar ki tüm borçları siliniyor. Geçmişi sildirdi diyelim vatandaş gelir testi yaptırarak, 60 günden fazla prim borcu olmaması kaydıyla da sağlıktan yararlanabiliyor.

Kız çocuklarında sağlık sigortası olmasa bile erkek çocuklar gibi değil. Erkek çocuklar okumuyorsa 18 yaşına kadar, okuyorsa lise ve dengi eğitim görüyorsa 20 yaşına kadar, üniversite eğitimi görüyorsa 20 yaşına kadar babadan ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi tarafından sağlıktan yararlanabiliyor. Kız çocuklarında böyle bir süre yok okumasalar dahil evlenene kadar babadan yararlanabiliyor” diyerek Genel Sağlık Sigortası yapılandırması hakkında da açıklamada bulundu.

 

“İŞE GİRİŞ TARİHİNDEN ÖNCE DOĞUM YAPANLAR YARARLANAMIYOR”

Askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanması hakkında da vatandaşları bilgilendiren Koç, askerlik borçlanmasında askerlik yapan sigortalının o süre boyunca bulunan dönemi borçlanabildiğini ifade etti.  Koç, “Günlüğü alt sınır olarak asgari cüretin alt sınırından hesapladığımız zaman 38 liradan borçlanabiliyorlar. Bu borçlanmadaki temel ilke askerliğin yapılmış olması. Eğer kişi, askere gitmeden önce sigortalı ise, yapmış olduğu borçlanma hizmet süresine ilave edilecek. Önce askerlik yapıp daha sonra sigortalı olmuş ise, sigorta giriş tarihi borçlanması halinde askerlik süresi kadar geriye götürülecek. Örneğin, 1.1.1990 yılında işe giren bir sigortalımız, askerliğini 1983-1985 yılları arasında yapmış olsun. 540 gün askerlik yaptı diyelim. Giriş tarihi 1990’dı. 540 gün askerliği daha önce yaptığı için giriş tarihinden itibaren geriye çekilecek. 1.6.1988 tarihi, kişinin işe giriş tarihi olacak ve emeklilik hesabını buna göre yapacağız. Doğum borçlanması da, doğum yapan sigortalılığımız işe giriş tarihinden sonra doğum yapmaları halinde aynı örnekten gidersek 1.1.1990 tarihinde işe giren bir kadın sigortalımız doğumlarını 1.1.1990 tarihinden sonra yapması lazım. Bu şekilde aradaki prim borçlarını, doğum borçlanması yöntemiyle yapabiliyorlar. En fazla 3 çocuğa kadar borçlanabiliyorlar. Her bir çocuk için 2 yıl, 720 gün toplam olarak 3 çocuk için maksimum 2 bin 160 gün doğum borçlanması yaparak 6 yıla kadar prim borçlanması kazanabiliyorlar. Bunun da hesaplanması yine bir günlük tutarı 38 lira olarak hesaplanıyor. İşe giriş tarihinden önce doğum yapanlar ise bundan yararlanamıyor” dedi.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA