Sümbül: “3600 Ek gösterge talebi karşılanmalı”




Tarih: 30 Eylül 2021 Perşembe 17:01


CHP Mersin İl Başkanlığı “3600 Ek Göstergenin Verilmesi” adı altında basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “2018’den beri İktidar tarafından dillendirilen, seçim malzemesi yaptırılan ama her seferinde gerçekleşmeyen bu talep bugün değilse ne zaman. Yarın meclis açılıyor, istenirse tüm muhalefet partileri desteklediği, Milliyetçi Hareket Partisi’nin de daha önce önerge verdiği bu 3600 ek gösterge bir günde meclisten geçirilebilir” dedi.

 

Sevcan Akgül

CHP Mersin İl Başkanlığı’nın Özgür Çocuk Parkı’nda “3600 Ek Göstergenin Verilmesi” ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasına CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin Tabipler Odası Başkanı Mehmet Antmen, Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Eski Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, STK Bileşenlerinin temsilciler ve basın mensupları katıldı. Basın açıklamasını okuyan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Yaptığı açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak, uzun zamandır yerine getirilmediğini belirten Aktay, “Cumhurbaşkanı ne demişti; ‘Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin, öğretmenlerimizin, hemşirelerimizin, din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği inşallah gidermiş oluyoruz. Böylece ülkeleri ve milletleri için fedakârca çalışan bu kamu görevlilerimizin emekliliklerinde de verdikleri hizmetlerin karşılığını alabilmelerini temin ediyoruz.’ Peki, ne oldu? AKP’nin Seçim Beyannamesinde bile yer almayan, yalnızca lafla taahhüt ettiği 3600 ek gösterge ile ilgili Genel Seçimlerin üzerinden tam 39 ay geçmesine rağmen hiçbir düzenleme yapılmadı. Milyonlarca memur artan enflasyonun, dövizin, borçların, ekonomik krizin, mutfak yangınlarının altında 39 ayda ezildikçe ezildi. Hemen her kesimde olduğu gibi 3600 Ek gösterge sözü verilen milyonlarca memurumuz da iktidar tarafından bir kez daha yüz üstü bırakıldı” ifadelerini kullandı.

“SEÇİM VAATLERİ YERİNE GETİRİLMEDİ”

Seçim öncesinde olan vaatlerden 3600 ek gösterge vaadinin hala daha gerçekleşmediğini belirten Aktay, “Türkiye’nin her yerinde, iktidar tarafından 24 Haziran seçimleri öncesinde söz verilen ancak bugüne kadar hiçbir bir adım atılmayan bir vaadi, bir sözü, gerçekleştirilmeyen bir müjdeyi dile getirmek için toplandık. Türkiye’de milyonlarca kamu çalışanı devletine verdiği hizmetlerin karşılığında insanca yaşamak için hak talebinde bulunuyor; çalışırken de emekli olduğunda da insanca yaşayabileceği bir ücret talep ediyor.  Ömrünün yarısını devletine hizmet etmekle geçiren memurlarımız, hanlar hamamlar, yazlık kışlık saraylar, lüks otomobiller veya uçaklar değil, yalnızca bir nebze olsun insanca yaşayabileceği ücrete sahip olmak için 3600 ek gösterge talebinde bulunuyor. Ne yazık ki, AKP iktidarı seçim dönemlerinde, altı bir türlü dolmayan, vaatten öteye gitmeyen müjdelerle insanlarımızın geçim dertleri üzerinden oy devşirmeye, gündem değiştirmeye çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.

 

 

“MEMURLARIMIZ YILLARDIR 3600 EK GÖSTERGE HAKKINI BEKLİYOR”

Memurların geçinemediğini, defalarca iktidar partisine çözüm önerileri sunduklarını ama kulak ardı edildiğini söyleyen Aktay, “3600 Ek gösterge, çalıştıkça yoksullaşan, emekli olduğunda da açlık sınırı altında yaşamını sürdürmeye çalışan milyonlarca memurumuz için hayati önem taşıyor. Memurlar geçinemiyor. İktidara defalarca bu sorunun çözümü için yaptığımız çağrılar, iktidar tarafından hep kulak ardı edildi. AKP Genel Başkanı her defasında “dünya 5’ten büyüktür” derken, 5’li çeteye bugüne kadar 131 kez vergi indirimi yaptı. Yıllardır 3600 Ek gösterge hakkını bekleyen memurlarımız için soruyoruz, 5’li çete milyonlarca memurumuzdan daha mı büyüktür? İktidar, lüks uçaklara, milyonlarca liralık makam araçlarına, yazlık ve kışlık saraylara, her türlü israfa ve şatafata harcayacak kaynağı bulurken, 3600 Ek gösterge hakkını bekleyen milyonlarca memurumuz için mi kaynağı bulamıyor. Kendi döneminde Londra’daki bir avuç tefeciye 191 milyar dolar faiz ödeyen iktidar, 3600 Ek gösterge hakkını bekleyen milyonlarca memurumuza mı kaynak bulamıyor” diye ekledi.

“MİLYONLARCA MEMURUN İNSANCA YAŞAM HAKKI HİÇE SAYILIYOR”

Memurların haklarının yenildiğini, memurların haklarını beklediğini, ülkenin kaynaklarının 3600 ek göstergeyi karşılaması için yeterli olduğunu ifade eden Aktay, “Bu yılın sadece ilk 8 ayında, ballı müteahhitlere 20 milyar TL’ye yakın garanti ödemesi yapan iktidar, 3600 Ek gösterge hakkını bekleyen milyonlarca memurumuza mı kaynak bulamıyor? Bu kaynakların halka aktarılmaması ise bilinçli bir tercihtir. Bu ülkenin namuslu dürüst ahlaklı memurları çalışmaları karşılığında hakkı olanı istiyorken İktidar yine bir sonraki seçimde 3600 ek göstergeyi müjde diye duyuracak. Yıllardır halkın kaynaklarını yandaşlara ve tefecilere dağıtırken, milyonlarca memurun insanca yaşam hakkı hiçe sayılıyor” şeklinde konuştu.

 

“MEMURLAR ARTIK İKTİDARIN SAMİMİYETİNE GÜVENMİYOR”

Her yıl 3600 Ek gösterge hakkı için oyalanan, hayalleri suya düşürülen memurların, iktidarın samimiyetine güvenmediğini, iktidara gelinmesi dahilinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin ancak 3600 ek gösterge soruna çözüm olabileceğinin altını çizen Aktay, “Son olarak 3600 Ek gösterge hakkını bekleyen memurlarımıza bir söz de Çalışma Bakanlığı tarafından verildi. Bu yıl gerekli çalışmaların yapılacağı ve 3600 Ek gösterge konusunun çözüleceği söylendi. Her zaman olduğu gibi yine 3600 Ek gösterge hakkı, milyonlarca memura verilen bir vaat olarak kaldı. Milyonlarca öğretmen, sağlık çalışanı, polis, din görevlisi ve infaz koruma memurları artık iktidarın sözde vaatlerine inanmıyor. Her yıl 3600 Ek gösterge hakkı için oyalanan, hayalleri suya düşürülen memurlarımız, iktidarın samimiyetine güvenmiyor. Milyonlarca memur 3600 Ek gösterge hakkı için, Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarını bekliyor. İktidarımızda, yıllardır sözde vaatlerle ve içi boş müjdelerle bekletilen; Öğretmenlerimizin, tüm Sağlık Çalışanlarımızın, Polislerimizin, Din Görevlilerimizin, İnfaz Koruma Memurlarımızın, 3600 Ek gösterge talebini derhal hayata geçireceğiz. İktidarın yıllardır yaptığı umut tacirliğine, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında son vereceğiz” dedi.

                                                                                                                                                            

 

“İSTENİRSE 3600 EK GÖSTERGE BİR GÜNDE ONAYLANIR”

3600 ek göstergenin kamu emekçilerinin en önemli taleplerinden olduğunu, bu talebin daha fazla ertelenmesine tahammül edemediklerini söyleyen Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Bizlerde KESK olarak ağustosta gerçekleştirilen toplu sözleşme sürecinde 3600 ek göstergeyi taleplerimiz arasında öne koyarak, 3600 göstergede hem en önemli gündem maddesi yaparak hem milyonlarca kamu çalışanlarının, milyonlarca emeklinin insanca yaşayabileceği bir ücret ve emekliliğinde insanca yaşayabileceği bir yaşam için öne çıkardık. Fakat yetkili yandaş konfederasyonlarının kapalı kapılar ardında görüşmeler yaparken bu talebi 2022’de görüşmek üzere diye bir başka bahara ertelediler. 2018’den beri İktidar tarafından dillendirilen, seçim malzemesi yaptırılan ama her seferinde gerçekleşmeyen bu talep bugün değilse ne zaman. Yarın meclis açılıyor, istenirse tüm muhalefet partileri desteklediği, Milliyetçi Hareket Partisi’nin de daha önce önerge verdiği bu 3600 ek gösterge bir günde meclisten geçirilebilir. Biz bu talebin bir başka bahara, bir başka seçim malzemesi olarak kalmasını istemiyoruz. Son olarak 3600 ek göstergeyi, tüm kamu çalışanlarına ve tüm emeklilere ödenmesini istiyoruz, bu talebin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

 


“HEKİMLERE UYGUN ŞARTLAR SAĞLANMALI”

Hekimlerin zorlu şartlarda çalıştığını ve uzun yıllar boyunca çalışmak zorunda kaldığın belirten Mersin Tabipler Odası Başkanı Mehmet Antmen ise, “Hekimler emekli olurken, 3600 ek gösterge ile emekli olurlar. 3600 ek göster sağlık çalışanları açısından hekim dışı sağlık çalışanlarını ilgilendiren bir çalışmadır. Hekimler, diğer kamu çalışanlarından farklı olarak 30 yaşına kadar çalışan ve 72 yaşına kadar çalışma durumuyla karşılaşan insanlarız. Diğer sektörlerde kamu çalışanlarının emeklilik yaşı 65 olmasına rağmen, bizde 72’dir ve pek çok doktor çalışırken aldığı parayı emeklilikte alamayacağı için 72 yaşına kadar çalışmak zorunda kalır. Bu neden bizler de bu 3600 ek gösterge meselesini çok fazla önemsiyoruz. Zira son 15-20 yıldır sağlıkta dönüşüm adı altında performans sisteminin uygulandığı bir sistemle çalışmaktayız. Bir hekim aslında yoksulluk sınırının çok çok altında maaş alır aslında ama ne kadar çok hasta bakarsa, ne kadar çok ameliyat yaparsa, ne kadar çok tıbbi girişim yaparsa maaşı o kadar artar ve bu anlamda sağlık hizmeti olarak görmeyen pek çok hekim aslında yoksulluk sınırının çok altında maaş alırlar. İşte bu 3600 ek gösterge istenmesinin bizim açımızdan ve hekimler açısından bu ek göstergenin hekimlere özel bir sürede çıkarılmasına, emeklilikte de insanca yaşanabilecek ücret açısından çok büyük önemi vardır” diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA