Bir dizi programa katılmak üzere Mersin’e gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Pamukluk Barajı’nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Ardından Silifke’ye giden Bakan Pakdemirli, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hayata geçirilen, “Makine Ekipman Parkı Projesi” ekipman ve yem dağıtım törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Pakdemirli “Destek bizden yetiştirmek sizden” dedi.
Haber- Gizem Konucu
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir dizi programa katılmak üzere Mersin’e geldi. Bakan Pakdemirli’nin ilk durağı Tarsus ilçesinde yapılan Pamukluk Barajı oldu. Bakan Pakdemirli’ye Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin milletvekilleri, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız da eşlik etti. Bakan Pakdemirli, burada DSİ Genel Müdür Yıldız’dan son durum hakkında bilgi aldıktan sonra ise Silifke’ye giderek Atayurt Mahallesi halinde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hayata geçirilen, “Makine Ekipman Parkı Projesi” ekipman ve yem dağıtım törenine katıldı.Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Pamukluk Baraj’ında incelemelerde bulunarak, son durum hakkında bilgi aldı. Daha sonra barajın su tutmasını sağlayacak bloğu indirecek vinci harekete geçiren düğmeye basan Bakan Pakdemirli, barajın hizmete girmesi için ilk adımı attı. Barajın sadece gövde maliyetinin 500 milyon lira olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Toplam barajın sulama ve diğer ekipmanlarıyla beraber yapılmasıyla 2,5 milyar liralık toplam harcamayı kapsayan büyük bir projedir. Su tutmaya az önce hep birlikte başladık. Yaklaşık 280 milyon metreküp depolama hacmi olan, hem içme suyu hem sulama hem de enerji faydası olan çok fizibil bir barajımız. Sadece gövde bazında düşünecek olursanız neredeyse kendini bir yılda amorti edecek bir baraj” dedi. Bakan Pakdemirli, Pamukluk Barajı’nın faaliyete geçtikten sonra bölge için önemini vurgulayarak, “İçme suyu, sulama ve enerji faydalarının yanı sıra 180 bin dekar alan sulanacak, 130 milyon metreküp içme suyu temin edecek, yıllık 80 gigawatt saat enerji üretecek. Yani aşağı yukarı 18 megavatlık bir kurulu kapasiteye sahip. Bölgeye tarım alanında çok büyük faydası olacak barajımız, önemli bir alanı sulamakla beraber bu alanın da kabaca büyüklüğü 25 bin futbol sahasını suluyor olacak. Sulamanın da 160 bin dekarı içinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Burada da mümkün mertebe bütçe imkanları doğrultusunda arkadaşlarımıza sulama faydasının bir an evvel hayata geçmesi için gerekli talimatları verdim” şeklinde konuştu.
“ÜLKEMİZDE 6 BİN 364 VATANDAŞIMIZIN DAHA İSTİHDAM EDİLMESİNE VESİLE OLDUK”
Pamukluk Barajı’ndaki incelemelerin ardından Silifke’ye giden Bakan Pakdemirli, burada da Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hayata geçirilen, “Makine Ekipman Parkı Projesi” ekipman ve yem dağıtım törenine katıldı. IPARD kapsamında tarım sektörüne birçok alanda hibe olanakları sunulduğunun altını çizen Pakdemirli, “Bu hibeler, milyar liraları bulan çok ciddi rakamlar. Örneğin, 2021 yılının geride bıraktığımız ilk 9 ayında kırsalda hayata geçirilen toplam yatırım bütçesi 1,6 Milyar Liralık 3 bin 271 proje için girişimcilerimize 1,1 milyar lira hibe ödedik. Türkiye ekonomisine kazandırılan Avrupa standartlarındaki bu projelerle, sadece bu yıl içerisinde ülkemizde 6 bin 364 vatandaşımızın daha istihdam edilmesine vesile olduk” diye konuştu.
“EKİM ALANIMIZ 758 BİN HEKTARDAN, 2,5 MİLYON HEKTARA YÜKSELDİ”
Bakan Pakdemirli, çiftçi ve üreticilerin için girdi maliyetlerinin önemli olduğunu bildiklerini belirterek, girdi maliyetleri içerisinde önemli bir paya sahip olan yem fiyatlarındaki artışa müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Bakan Pakdemirli, “Et, süt ve yem üreticilerimizin bu durumdan olumsuz etkilenmemesi ve maliyetlerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığı ile ‘Yem Regülasyon Çalışması’ başlattık. TMO, hasat nedeniyle haziran ayında ara verdiği uygun fiyatlı arpa ve buğday gibi yem hammaddesi satışına, temmuz ayında yeniden başladı. Bu kapsamda; Ekim ayı sonuna kadar 2,6 milyon ton hububatı piyasaya arz etmiş olacağız. Yine, hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla, yem bitkileri desteğimiz de devam ediyor. Son 19 yılda yaklaşık 8 Milyar Lira yem bitkileri desteği ödedik. Sağladığımız destekler ve yürütülen çalışmalar ile yem bitkileri ekim alanımız 758 bin hektardan, 2,5 Milyon hektara yükseldi. Besicimiz ve süt üreticimiz rahat olsun. Tedbirlerimizi aldık, almaya da devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Bakan Pakdemirli, koyun ve keçi üreticilerine de müjde vererek, “Bildiğiniz üzere geçen yıl anaç koyun desteğini yüzde 20 artışla 30 Liraya, anaç keçi desteğini de yüzde 40 artışla 35 Liraya yükselttiğimizin müjdesini küçükbaş hayvancılığın merkezi konumunda olan Mersin’den vermiştik. Bugün yine Mersin'den; sürü büyütme ve yenileme desteğini yüzde 25 artırarak 125 liraya, çoban istihdamı desteğini yüzde 20 artırarak 6 bin liraya yükselttiğimizin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Son 19 yıldır tarımı siyaset üstü bir mesele olarak gören, ‘Ülkelerin çöküşü de yükselişi de tarımla başlar’ diyerek bizlere ilham veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a buradan sizlerin huzurunda şükranlarımı sunuyorum. Kendisi daima bizlerin, tarım ve orman sektörünün yanında oldu. İnşallah onun liderliğinde Ülkemiz, tarım-orman sektöründe, dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer almaya devam edecektir. İnanıyorum ki; 2021 yılı küçükbaş hayvancılıkta rekorlarla dolu bir hamle yılı olacak. Biz Bakanlık olarak yanınızda, sağınızda, solunuzda, arkanızdayız. İnşallah bu sene de destek bizden, yetiştirmek sizden. Bu duygu ve düşüncelerle sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum!2021’in verimli ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Bakan Pakdemirli ardından Mersin’e gelerek Valiliğini ziyaret etti. Burada basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Bakan Pakdemirli Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na giderek Mersin Ticaret Odası Meclis üyeleri, Borsa üyeleri ve Bakliyatçılar ile yine basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.
|