Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Gençlik Eğitim ve Kültür Vakfı ile bir araya geldi. Gültak, “Herkes kentsel dönüşümden bahsedebilir ama kimse bir şey yapmaz. Çünkü çok riskli bir iş. Size makamınızı ve koltuğunuzu kaybettirebilir. Vatandaşla karşı karşıya gelebilirsiniz. Biz Mersin’i çok güzel bir kent haline getirmek istiyorsak kentsel dönüşüm şarttır” dedi.
Haber- Gizem Konucu
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Gençlik Eğitim ve Kültür Vakfı (MEGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nihat Yılmaz ve vakıf üyeleri ile kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi. Etkinliğe Camişerif Mahalle Muhtarı Derin Günüç de katıldı. Gültak burada yaptığı konuşmada Akdeniz’de bir insanlık dramı olduğunu ve bu dramı çözmek için geldiklerini söyleyerek, “En az yeşil alanın olduğu bir ilçeden bahsediyoruz. Yıllarca ihmal edilmiş. Biz bunları kentsel ve yerinde dönüşümlerle düzeltiyoruz. Mersin’in bir yerlisi olarak tek çözüm kentsel ve yerinde dönüşümdür. Bu olmadığı sürece bir kuşak daha geçer ve yine aynı şeyleri konuşuruz” dedi. Kendi kütüğünün de Camişerif Mahallesi’nde olduğunu, bu mahallenin şehrin en eski mahallelerinden biri olduğunu belirten Gültak, orada var olan tarihi dokuların gün yüzüne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Gültak, “O tarihi dokular nasıl çıkacak? Kentsel dönüşümle. Bakınız; Çay Mahallesinde TOKİ’nin 415 konutluk projesi tamamlandı. Herkes ‘Mersin’in girişi çok çirkin’ diyor ama bugüne kadar ne yapıldı? Hiçbir şey. Yavaş yavaş oralardan başlayarak dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Barış Mahallesinde de kentsel dönüşüme başladık ve yılbaşında da temel atmayı planlıyoruz” diye konuştu.
“SADECE İNSANLARA DEĞİL TARİHE DE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”
Kentsel dönüşüme devam edileceğini ve yılbaşından sonra ise Turgutresi Mahallesinde kentsel dönüşüm için adım atılacağını ifade eden Gültak, Akdeniz’de yeni cadde ve sokakların hayata geçeceğine vurgu yaptı. Gültak, “Herkes kentsel dönüşümden bahsedebilir ama kimse bir şey yapmaz. Çünkü çok riskli bir iş. Size makamınızı ve koltuğunuzu kaybettirebilir. Vatandaşla karşı karşıya gelebilirsiniz. Biz Mersin’i çok güzel bir kent haline getirmek istiyorsak kentsel dönüşüm şarttır” şeklinde konuştu. Gültak, 140 dönümlük Mersin Millet Bahçesi’ni Mersin’e kazandırdıklarını ifade ederek, “Kışlanın olduğu alan alındı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti. Orası da Millet Bahçesi’ne entegre edilirse çok daha iyi olacak. Şehrin hafızası çok önemli. Sadece insanlara değil tarihimize de sahip çıkmamız gerekiyor. İz Bırakanlar Müzesi’ni de yakında açacağız. Orada 7 odalı bir tarihi evi tadil ettik. Mersin’den kimler gelip geçmiş, herkesi görebilirsiniz. Bir odayı da Mersin İdman Yurdu’na ayırdık. Fotoğraflarını dijital arşive aktararak koruma altına aldık” ifadelerine yer verdi.
“LİMANLARDAKİ VİNÇLERİ KULLANACAK KİŞİLER İÇİN TÜRKİYE’DE İLK EĞİTİM MERKEZİNİ BİZ AÇIYORUZ”
Gültak, Akdenizli gençler için çalışmalarının devam ettiğini ve gençler için yeni projeler de yapacaklarına dikkat çekerek, “Gökdelenin 29. katını kiraladık. Orada 200 gencimiz üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Kapasitesi 350 kişilik. Eski Tıp Fakültesi Acil binasını tadil ettik. Çukurova Kalkınma Ajansı, üniversite ve belediyemiz iş birliği ile eğitim merkezi haline getiriyoruz ve yakında burası da açılacak. Gençlerimiz için planladıklarımız bunlarla da sınırlı değil. Limanlardaki vinçleri kullanacak kişiler için Türkiye’de ilk eğitim merkezini biz açıyoruz ve simülatör de gelecek. Her dönemde 80 kişi sertifika alacak ve hemen limanda çalışmaya başlamış olacak. Böylelikle gençlerimizi de meslek sahibi yapmış olacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Konuşmasının ardından Başkan Mustafa Gültak’a MEGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nihat Yılmaz tarafından bir plaket takdim edildi. Etkinlik sonrası Başkan Mustafa Gültak, MEGEV Yönetimi ile İz Bırakanlar Müzesi’ni gezdi.
|