Seçer’den ana konteyner limanını TBMM’ye taşıyan milletvekillerine teşekkür




Tarih: 19 Kasım 2021 Cuma 15:13


Mersin Limanı’nın genişlemesi ile ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava ve ardından yaşanan süreçle ilgili hatırlatmada bulunan Başkan Seçer, Mersin’in ana konteyner limanı ihtiyacının Cumhur İttifakı’na mensup milletvekilleri tarafından da TBMM’de gündeme getirildiğini söyledi. Milletvekillerine teşekkür eden Başkan Seçer, “BağlantıDiliyorum kentin diğer bileşenleri ve aktörleri de bu sese kulak verir ve Mersinimiz adına gerekli mücadeleyi sürdürürler” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Kasım ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Başkan Seçer, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutlayarak, Büyükşehir Belediyesi olarak çocukların geleceğinin güvence altına alındığı ve fırsat eşitliğinin sağlandığı bir ortam sağlamak için çalıştıklarını ifade ederek,“Büyükşehir Belediyemizin görevlerinden biri de şehrimizdeki tüm çocukların haklarını ve hukukunu korumak ve hak ettikleri geleceğe hazırlamaktır. Bu bilinçle çocuklarımızın geleceklerinin güvenceye alındığı bir ortamı yaratmak ve her alanda fırsat eşitliğinden yararlanmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Çocuklarımızın geleceğe umutla bakabilmesi için, çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için çabalıyoruz. Bizler Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklarımızın aydınlık geleceği adına hizmetlerimizi büyük bir gayretle ve şevkle yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Tüm çocuklarımızın 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü de bu vesileyle kutlamak istiyorum” dedi.

 

MERSİN LİMANI’NIN GENİŞLEMESİYLE İLGİLİ DAVA GÜNDEME GELDİ

Seçer, Mersin Limanı’nın genişlemesi ile ilgili Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava ve ilgili süreci yeniden hatırlatarak, “Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne 29 Nisan 2021 tarihinde açılan davanın sonucunu şöyle karara bağlamıştı yargı; kapasite artışı işleminin gelecekte telafisi güç zararlar doğuracağını belirterek Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin; bizim; açtığımız davada; bazı sivil toplum örgütlerinin de müdahil olarak katıldığı davada; yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ardından Adana Bölge Mahkemesi de 6 Ekim 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararını uygun buldu ve oy çokluğu ile yürütmeyi durdurma kararını onadı. Yani burada liman genişleme çalışmaları gelecekte telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir diye hem 2. İdare Mahkemesi hem de Adana Bölge Mahkemesi bizim bu müracaatımızı haklı bulmuş ve ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdurmuş” dedi. Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin maddi bedel ödeyerek hazırlattığı rapora dikkat çekerek, sürecin takipçisi olacaklarının altını çizen Seçer, vatandaşların da konuyu takip etmesini isteyerek şunları söyledi: “Bu süreçte Mersin Liman İşletmeciliği A.Ş.; İstanbul Teknik Üniversitesi Konut Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Döner Sermaye adına ücret yatırarak Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bir heyete, kapasite artışının sorun teşkil etmediğine dair bir rapor hazırlatmıştı. Bunu daha önce de Meclis’e getirmiştik. Bu rapor mahkemenin talebi doğrultusunda değil tamamen firmanın kendi talebi doğrultusunda maddi bedeli ödenerek oluşturulmuş bir rapordur. Bunun altını çizerek vatandaşlarımızla özellikle paylaşmak istiyorum. Çünkü mahkemenin elinde yasal olarak hazırlanmış ve kapasite artışının sakıncalarını tek tek ortaya koyan ve yapılacak artışın şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığına dair kanaatleri içeren bir bilirkişi raporu zaten bulunmaktadır. Buna karşın Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği ara karar doğrultusunda; buda önemli, bir ara karar veriyor; beş kişilik yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması ve naip üye atanması yönünde de karar veriyor. Bu bilirkişi heyeti de Mersin Limanı’nda 17 Kasım’da incelemelerde bulundu. Daha önce bu sürecin Mersin kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmesi konusunda ben Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak burada defaatle görevimi yerine getirdim. Vatandaşlarımızın bu konuyu takip etmesini istiyorum. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu davanın, bu yapılan uygulamaya konan projenin ve şehrimiz için de uygun olmayacağının ısrarla altını çizdiğimiz bu projenin takipçisi olacağız.”

 

SEÇER’DEN ANA KONTEYNER LİMANINI TBMM’DE GÜNDEME GETİREN MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR

Mersin’in ana konteyner limanı ihtiyacı olduğunu Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçe görüşmelerinde dile getiren Mersin milletvekillerine teşekkürlerini ileten Başkan Seçer, “Cumhur İttifakı vekillerimizin de içinde olduğu Mersin milletvekillerimiz mecliste yaptıkları konuşmalarda, Mersin’de bir ana konteyner limanı ihtiyacı olduğunu, bunun da zaten Kalkınma Programı’nda olduğunu ve Mersin için çok hayati önem taşıdığını ifade eden bir konuşma yapmıştır. Bu gibi girişimler Mersinimiz adına önemli girişimlerdir. Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Bizim de zaten defaatle konuyu açmamızın nedeni; liman genişleme çalışmalarının yapılmasının burada ikinci transit ana konteyner limanının yapımını engellemeye yönelik bir adım olduğu düşüncesiyle bu uyarımızı sürekli dile getiriyorduk. Milletvekillerimiz bunu duymuş. Diliyorum kentin diğer bileşenleri ve aktörleri de bu sese kulak verir ve Mersinimiz adına gerekli mücadeleyi sürdürürler” ifadelerini kullandı.

 

“DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ BİZİM TL BAZINDA GELİRİMİZİ ÇOK AŞAĞILARA ÇEKİYOR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan’ın Aydıncık’la ilgili yağmur suyu drenajları, kanalizasyon ve arıtma konusundaki talebine cevap vererek, “Anladığım kadarıyla bugüne kadar oranın topografyasından dolayı böyle bir şeye ihtiyaç duyulmamış. Çünkü gerekli eğim var ve nihayetinde bütün yollar denize çıkıyor orada, Güney’de. Ama bundan sonra ihtiyaç demek ki var ki bu konuda bir çalışma yapıyoruz, yapalım. Arıtma tesisi konusunda da Ferat Başkan gönül ister her şeyi çok hızlı, çok çabuk yapalım ve en iyisini yapalım. Hatta kişi başı milli gelir böyle 6 bin, 8 bin civarında değil, şimdi dolar da arttı, herhalde Mersin’in gayri safi milli hasıladaki kişi başına düşen geliri 5 bin dolarlara düştü. Çünkü döviz kurlarındaki artış bizim TL bazında gelirimizi çok aşağılara çekiyor. Dolar bazında çekiyor. Doğal olarak da TL bazında. Bunu niye söyledim? Benim Belediye Başkanı olarak temel görevim ki ekonominin tanımı da budur” dedi. 

 

“1 LİRALIK MALZEME OLDU 2 LİRA. BÖYLE BİR ŞART ALTINDA ÇOK RAHAT HAREKET EDEMİYORUM”

Ekonominin tanımının, kıt kaynakları en rasyonel şekilde değerlendirerek, azami fayda sağlamak olduğunu ifade eden Seçer, şunları söyledi: “Bu önemli. Buradan bir çıkartım yapabilirsiniz. ‘Ben Aydıncık’a atık su arıtma tesisi yapmam, yapmak istemiyorum, orasına uygun değil, yakışmaz oraya’ demiyorum. Bilakis, turizme namzet bir yer. Gelecekte turizm çok gelişebilir. Nüfus da artıyor. Her ne kadar şimdi 10 binli rakamları konuşuyorsak da, doğa parçası bir yer. Hani derin deniz deşarjı düşündük. Bunu da zaten ben kendi kararımla yapamam, Bakanlık vardır, Bakanlığın izni vardır, izin vermesi gerekiyor. Zaten aykırı bir şeyse, yanlış bir şeyse buna Bakanlık izin vermez ama o konuda da henüz biz muallaktayız. Yeni bir yer oluşturabilseydik, mevcut bulduğumuz yer çok büyük maliyetler getiriyor. Çok ciddi hani çok özür dilerim ama yani bunu Aydıncık’tan tenzih ediyorum. Hani bir söz vardır ya, ‘astarı yüzünden pahalı’. Yani 1 liralık demir oldu 2 lira. 1 liralık çimento oldu 3 lira. 1 liralık malzeme oldu 2 lira. Böyle bir şart altında çok rahat hareket edemiyorum. Ama arkadaşlar çalışıyor, çalışmaya da devam ediyor. Emin ol sizin kadar ben işin üzerindeyim. Bundan yana hem siz hem Aydıncık halkı rahat olsun. Ben sizi de yani takdirle karşılıyorum. Görevinizi yapıyorsunuz ilçe belediye başkanı olarak. Bunu da dile getirmeniz son derece haklı bir yaklaşımdır. Ama bunu elbirliği ile çok kısa süre içerisinde uygun olan, akılcı bir şekilde, rasyonel bir şekilde, fizibıl bir şekilde de çözeceğimizi umut ediyorum. Yer sorununu çözersek arıtma konusu hızla çözülür. İşte orada da işte o astarı yüzünden pahalı dediğim olay da o zaten. Yer sorununu aştık mı dükkân senin hiç sorun yok.”

“Yasaların dışına çıkılmışsa bu bir cinayettir” (Haber Merkezi)


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA