Fedai; “Çiftçinin organik tarımla tanışması, sağlıklı gıdaların ulaşılabilir olmasını sağlayacaktır”




Tarih: 7 Aralık 2021 Salı 17:08


Kadın girişimci Deniz Fedai, Ekin Gıda Dış Ticaret Mersin’de yaptıkları faaliyetler hakkında gazetecilere konuştu. Mersin’in tarım ve hayvancılık sektöründe çok önemli bir noktada olduğuna değinen Fedai, “Mersinimizin yüzölçümünün yüzde 25’e yakınında tarımsal üretim yapılmaktadır. Tarımda aile işletmeciliği ile yapıldığından tarım maliyetleri arttırmakta, tarımda teknolojinin uygulanmasını güçleştirmektedir. Çiftçinin iyi tarımla, organik tarımla tanışması uzun vadede sağlıklı gıdaların ulaşılabilir olmasını sağlayacaktır” dedi.

Haber- Burak Karataş

Mersin’de Ekin Gıda Dış Ticaret olarak faaliyetlerini sürdüren kadın girişimci Deniz Fedai, tarım ve hayvancılık alanında yaptığı çalışmalarından bahsederek, Mersin’in tarımdaki yeri ve önemi hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1980 doğumlu olan Deniz Fedai, Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümünden mezun oldu. Bankacılık sektöründe çalışan Fedai, daha sonra Ekin Doğal Yem Gıda Dış Tic. Ltd. Şti. firma yetkilisi olarak iş hayatına devam ediyor. Mersin’deki kadın girişimcileri desteklemek, nitelik ve sayılarını arttırmada aktif rol üstelenen Girişimci İş Kadınları Derneği  Yönetim Kurulu üyesi olan Fedai, “Sahil kentimizde yelken sporunu sevdirmek, yelken sporunun yaygınlaşmasını sağlamak için çalışan Rota Yelken Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi, TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu üyesi, toprağın, tarımın gücüne inanan Mersin’de iyi tarım ile bamya yetiştiren çiçeği burnunda çiftçi, bölgemizin koyun ırklarından olan  ivesi cinsi küçükbaş hayvan yetiştiricisi, kurutulmuş gıda ticaretini önemseyen bir ihracatçıyım” dedi.

 

“HAYVANCILIKTA MERSİN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Ekin Gıda Dış Ticaret olarak tarım ve hayvancılık alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Fedai, iyi tarım uygulamaları ile özenle yetiştirilen bamyaları taze ve kurutulmuş olarak tüketiciye ulaştırdıklarını belirtti. Yeni fikirlere ve AR-GE çalışmalarına önem verdiklerinin altını çizen Fedai, “Tazeliğini uzun süre koruyabileceği hijyenik, çevre dostu, sağlıklı yeni tip paketlemeler üzerinde çalışıyoruz. Mersin’de şehirden uzak, daha çok meralara otlanan,  özel beslenme uzmanları ve veterinerlerin kontrolünde ivesi cinsi küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmaktayız” ifadelerini kullandı. Mersin’in tarım ve hayvancılıktaki yeri ve önemini de değerlendiren Fedai, “Ülkemizde sığır, koyun, keçi varlığına baktığımızda, yüzde 50’den fazla pay oranı ile koyun varlığı birinci sırada iken,  sığır ikinci, keçi üçüncü sırada yer almaktadır. Hayvancılık sektöründe Mersin, Akdeniz bölgesinde önemli bir yere sahip, her zaman da önemini korumuştur. Keçi varlığı ile Mersin Türkiye birincisi, koyun yetiştiriciliğinde ise ilk beş il arasındadır” diye konuştu.

 

“KOMPOST YAPIMININ YAYGINLAŞMASI İÇİN PROJELER YAPIYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarım Bakanlığı ve Koyun Keçi Birliği tarafından hayvancılık sektörünün desteklendiğini ifade eden Fedai, Mersin’de hayvancılık işletmelerinin çoğunlukla aile şirketi veya küçük işletme statüsünde olmasından kaynaklı maliyetin yüksek olmasına neden olduğunu belirtti. Fedai, “Bölgemizde bulunan meralardan yararlanarak yem avantajı sağlayabilir ve emek yoğun çalışılması sebebiyle aile işletmeleri iş gücü maliyetlerinin de önüne geçilebilir. Doğru beslenme programlarıyla birçok hastalık ve bunların yanı sıra hijyen ortamında yetiştirilmesi gereken hayvanların devamlı kontrolleriyle ve hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi,  kuzu ölümleri minimize edilmesi için çalışmalar yürütülmesi sektörün gelişmesine fayda sağlayacaktır” dedi. Mersin’in birçok sektörün ön planda olduğu bir şehir olduğunu ifade eden Fedai, tarımın da bu sektörlerden birisi olduğunu söyledi. Narenciye denildiğinde akla ilk olarak Mersin’in geldiğini belirten Fedai, “Mersinimizin yüzölçümünün yüzde 25’e yakınında tarımsal üretim yapılmaktadır. Tarım da hayvan yetiştiriciliği gibi aile işletmeciliği ile yapıldığından tarım maliyetleri arttırmakta, tarımda teknolojinin uygulanmasını güçleştirmektedir. Kümeleşmenin maliyeti önemli oranda azalttığı göz önünde bulundurulduğunda kooperatiflerde yer alarak büyümek çok isabetli olacaktır. Çiftçinin iyi tarımla, organik tarımla tanışması uzun vadede sağlıklı gıdaların ulaşılabilir olmasını sağlayacaktır. Şehir yaşamı içerisinde gıda atıklarımızdan kompostlar hazırlamayı yaygınlaştırmamız; çöpümüzü temizleyecek aynı zamanda elde edilen değerli gübre ile bahçemizdeki sebze, meyvelerin toprağına ekleyerek, ilaçlamaya gerek kalmadan vitamin, minerali sebzelerimizle buluşmasını sağlayacaktır. Kompost yapımının yaygınlaşması için projelerimizi ilerleyen zamanlarda hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

“KURUTULMUŞ GIDA LOJİSTİKTE AVANTAJ SAĞLIYOR”

Ekin Doğal Yem Gıda Dış Tic Ltd Şti firması olarak uzun yıllardır Ortadoğu’ya yem ihracatı yaptıklarını da dile getiren Fedai, “Yem ihracatımızın yanı sıra, yem katkı maddeleri ithalatı ve transit ticareti faaliyetlerimizin arasındadır. Mersinimizin liman kenti olması ve sınır kapılarının yakın olması Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile olan ticaretimizi kolaylaştırmaktadır. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak kuru sebzelerin ihracatına ağırlık verdik. Yaş sebze meyve ticaretinde yaşanan zorluklarının aksine, kurutulmuş sebzelerin bozulma riski az olmakla birlikte uzun saklama süreleri ve lojistikte tüketiciye avantaj sağlamaktadır. Teknolojinin önemi ve hayatımızı kolaylaştırdığının bilinci ile e- ticaret portalında da kurutulmuş sebzelerimizin satışına bu yıl içerisinde başladık. Önümüzdeki yıl için yatırımlarımız arasında sıfır karbon güneş enerjili sebze kurutma tesisi bulunmaktadır” diye konuştu. Son olarak gençlere önerilerde de bulunan Fedai, “Geleceği satın almaya bakın. Merak etmekten ve hayal kurmaktan vazgeçmeyin.  Yakın gelecekteki teknolojik gelişmeleri takip edin. Şehrimizdeki dinamikleri sosyal medyalardan yerel haberlerden takip edin. Muhakkak faydasını göreceksinizdir. Şehrimize, ülkemize nasıl faydalı oluruz sorusunun cevabını aramaktan ve dünyamızı, yeşilimizi mavimizi korumaktan vazgeçmeyin” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA