Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Adayı Deniz Gürbüz, seçim öncesinde adaylığı hakkında açıklamalarda bulunarak, yapmak istedikleri projeleri dile getirdi. Ziraat mühendislerinden çiftçilere, öğrencilerden tarımla ilgili her kesime yönelik projeleri olduğunu belirten Gürbüz, “’Tarımda Birlik’ sloganı ile yola çıktık. Tarım İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Odaları, STK’lar kim varsa gelin buna destek verelim” dedi.
Haber- Sevcan Akgül
Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Başkan Adayı Deniz Gürbüz, adaylık süreci, projeleri ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Genç, dinamik, ilkeli, deneyimli, proje ve hedefleri olan bir anlayışla yola çıktıklarından söz eden Gürbüz, yapacakları sosyal etkinlik ve mesleki konular hakkında da konuştu. Gürbüz projelerinden söz ederek, “Tarımda Üretim Planlaması ile ilgili projeler, ziraat fakültelerinden yeni mezun meslektaşlarımızı mesleğe ve odamıza kazandırmak, zirai ilaç ve gübre bayilerimizin tahsilat problemleriyle ilgili projelerimiz var. Tarımsal ürünleri pazarlama, tarımsal konferans ve paneller, bölgemizdeki tarım paydaşlarıyla ortak faaliyetler, ziraat fakültelerinde okuyan Mersin’de ikamet eden öğrencilerimizle ilgili komiteler oluşturulması. Biz geldiğimizde GTS ve karekod eğitimleri vereceğiz. Biz kendi meslektaşlarımıza iş imkanları sağlayacağız, alanımızla ilgili erken emeklilik istiyoruz. Biz burada bir meslek yarışı içerinde olacağız. Kim odamızı daha iyi temsil edecekse o kazansın ve bütün arkadaşlarımıza, adaylarımıza başarılar diliyorum. Bizim mücadelemiz mesleğimiz için, bizi buralara getiren mesleğimiz onun için odamıza sahip çıkmalıyız, tüm adalarımızın amacı da bu. Tabi ki iyi olan kazansın ama aday rakip de olsa biz, hep beraber ve birlikte olacağız” dedi.
“ÇİFTÇİLİĞİ ÇİFTÇİLİKTEN GELENLER YAPSIN”
Gürbüz, pandemide tarımın ve gıdanın ön plana çıktığınız, dünyada gıdanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Dünyada artık gıda stoklanmaya başlandığına değinen Gürbüz, “Bunlar için bizim, burada daha çok hizmet vermemiz gerekiyor. Daha çok ön planda olup, bunlara kıymet vermemiz gerekiyor. Gıdayı dengede tutmamız gerekiyor. Gıda savaşlarına doğru gidiyoruz. Burada da biz adaylığımızı koyduk çünkü genciz, yenilikçiyiz, projelerimiz var dedik. Ben çiftçilikten gelmiş köylü çocuğuyum. Bunu çok iyi bildiğim için mesleğimi severek yapıyorum. Tarımı da ziraat mühendisliğini de severek yapıyorum. Zaten sevmezseniz bu işleri yapamazsınız” dedi. Gürbüz, seçildikleri takdirde yapacakları projelerden de söz etti. Çiftçilere eğitimden, genç ziraat mühendislerin mesleğe kazandırılmasına kadar birçok projeden söz eden Gürbüz “Adaylıkta genç olunca daha pozitif oluyorsunuz. Çünkü genciz, heyecanlıyız. Heyecanlı olunca da güzel projeler ortaya çıkıyor. Daha önce de Mersin için güzel projeler çıkardık ve bu projeleri devam ettireceğiz. Eksik kalan projelerimiz vardı. Şimdi onları tamamlayıp, üzerine yenilerini ekleyeceğiz. Özellikle meslektaşlarımız üzerine olacak projelerimiz daha çok. Ama Mersin’i ilgilendiren projeler bazında çiftçilerimize yönelik projelerimiz var. Çiftçilerimize ziraat mühendisleri olarak gideceğiz, hangi bölgede çiftçi ne yetiştiriyorsa biz o bölgeye eğitim vereceğiz. Biliyorsunuz ihracatta sıkıntı yaşıyoruz kalıntıdan dolayı. Ürünlerimiz geri geliyor. İç piyasada sağlıklı ürün tüketmemiz lazım. Bunları tüketebilmemiz için bu kalıntılara dikkat etmemiz lazım. Bunların da uygulayıcısı çiftçidir. Çiftçilere yön veren de ziraat mühendisleri olacağı için biz çiftçilerimize eğitim verelim dedik. Çünkü çiftçiliği herkes yapıyor. Çiftçiliği çiftçilikten gelenler yapsın. Ya da çiftçilikle ilgili eğitim almış kişiler yapsın. Her gelen çiftçilik yapacaksa ya da parası olan kişiler tarıma yatırım yapmak istiyorsa yapsınlar ama bunu uzman kişilerin desteği ile danışmanlığı ile yapsınlar. Çünkü her gelen ben bu tarımı çok iyi biliyorum derse tarım çok değişik bir şeye dönüşür” şeklinde konuştu. Çiftçilere verilecek olan eğitimlerin asıl amacının daha sağlıklı ürünler çıkarıp daha kaliteli ürünler çıkarıp hem verim artırmada hem de tüketici açısından güvenirliliği kabullendirmek için yapacaklarını söyleyen Gürbüz, bu eğitimlerin uzun vadeli olacağını söyledi.
“SLOGANIMIZ ‘TARIMDA BİRLİK’”
“Tarımda Birlik” sloganı ile yola çıktıklarını dile getiren Gürbüz, bu kapsamda tüm tarım paydaşlarını ortak bir paydada buluşturmak istediğini söyledi. “Tarım İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Ziraat Odaları, STK’lar kim varsa gelin buna destek verelim” diyen Gürbüz, “Sorun çünkü hepimizin ortak sorunu. Çiftçilerimize kıymetli olduğunu anlatmamız lazım. Onların yaşadığı yerde vereceğiz eğitimi. Biz bu eğitimleri gönüllü olarak vermek için bu eğitimleri yapacağız” dedi. Tarımda üretim planının yapılmadığını ve bunun da tarımda mutsuzluğa sebebiyet verdiğini söyleyen Gürbüz, “Neyi nasıl üreteceğiz? Bir ürün para getirince herkes ona yoğunlaşıyor. Öyle olunca da fiyat düşüyor. Fiyat düşünce tüketici için iyi gibi gözükse de tüketici de faydalanamıyor bu durumdan. Çünkü araya fırsatçılar geliyor. Üretim planlaması yapılmalı. Mersin’e katma değeri yüksek ürünler katmaya çalışıyorum. Bunlar da egzotik meyveler. Bunlar ithal geliyor. İthalatın önünü kesip ihracata yönelik üretim yapacağız” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZA DOĞAYI ANLATMAK İSTİYORUZ”
Ziraat Odası ile değil tüm meslek odaları ile bir olup, ortak sosyal projeler üretilmesi gerektiğini belirten Gürbüz, anaokulu ve ilkokul öğrencileri için hazırladıkları projelerden de söz etti. Gürbüz, “Biz bu tarım derslerini şöyle yapmak istiyoruz. Doğada her şeyin bir faydası var, bir döngü var bunu anlatmamız gerekiyor. Doğada en zararlı canlı insanlardır. Biz sürekli tüketiyoruz, tüketirken de daha da zarar veriyoruz. Hobi amaçlı zarar veriyoruz. Bunlar için çocuklarımıza tarım nedir? Bitkiler nasıl üretiliyor? Çiçekleri, böcekleri anlatalım istiyoruz. Bunu yapalım ki ileride tarıma bakış açıları vahşice olmasın. Tarımın ne olduğunu sosyal olarak öğrenmemiz gerekiyor. Papaya nedir diye sorsam biliyor musunuz? Biz bunları ders olarak anaokulu ve ilkokul çocuklarına verip, anlatmak istiyoruz” dedi. Pandeminin tüm dünyaya bir ders verdiğini, gıda ve sağlıkla ilgili bölümlerin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekildiğini söyleyen Gürbüz, “Gıda önemli, birinci noktadır. Gıdayı üreten tarım, tarımın içerisinde bulunan çiftçi, ziraat mühendisi, işçi her kim varsa bu arada onlar önemli, onlar varsa döngü var, aradaki fiyatları çok da fahiş şekilde aktarmayın lütfen, tüketiciyi de korumak istiyoruz. Üreticiden 4-5 liraya alınan ürünler 1 liraya satılmasın. Örneğin muz, bizler muzu ülkede üretiyoruz her ne kadar maliyeti olsa da en azından paramız içerde kalmış oluyor. Belki dünyadaki kaliteyi yakalayamıyoruz ama daha önce 150-200 bin ton ithal ettiğimiz muzu şimdi 35 bin ton ihraç ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“BİZ GELDİĞİMİZDE TARIMI ANLATACAĞIZ, DOĞRUYU ANLATACAĞIZ”
Gürbüz, genç ve dinamik bir yönetim olarak aday olduklarını da sözlerine ekleyerek, “Ülkenin kanayan yarası olmuş artık oda başkanlarının koltuk sevdaları. O başkanlar değişecek olursa; yeni projeler, yeni fikirler daha çok çıkar. Biz de genç ve dinamik bir ekip olarak ülkemizin kazanması için, tarımın kazanması için, Mersin’in kazanması için bu güzel projelerimizi üretmemiz lazım. Bunun için gençler her zaman için önemlidir; gençler mevcut kişinin görmediği, bakmadığı bir bakış açısıyla bakıp, görebiliyor. Belli bir yaştan ve yaşanmışlıktan sonra artık insanlardaki heyecan bitebiliyor. İnsanlarda belli bir süre sonra artık mental yorgunluk başlamış oluyor. Ama değişiklik olduğu zaman yeni bakış açıları ve yeni projeler kazanılmış olabiliyor. Herkes kendi alanında açıklamalarda bulunsun ve her alanın kendi uzmanlarından görüşler alınsın. Biz geldiğimizde tarımı anlatacağız, doğruyu anlatacağız, üretici için çaba sarf ettiğimizi anlatacağız. Her alanı, alanlarında uzman kişiler yönetmeli” dedi.
|