T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı desteği ile Çalışma Genel Müdürlüğü, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Uluslararası Çalışma Örgütü ( İLO), Mersin Tarım Aracısı Derneği ve Pikolo Derneği ortaklığında yürütülen ‘Mevsimlik Tarımda İşçilerinin Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Projesi’ kapsamında Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ve Pikolo Derneği tarafından Mersin’de Tarım iş Aracıları Eğitimi ve Belgelendirme Faaliyeti başarı ile tamamlandı.
22-23 Aralık 2021 tarihlerinde Suphi Öner Öğretmenevi Tarsus Salonunda gerçekleştirilen eğitim ve belgelendirme etkinliğine Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu, İl Müdür Yardımcısı Ercan Gön, Şube Müdürü Orhan Durmaz, Çalışma Genel Müdürlüğü Uzman Turan Türk, İLO Temsilcisi Simla Serim, Pikolo Derneği Proje Koordinatörü Ömer Dede, Prof. Dr. Murat Gürkan Gülcan, İş sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ertan Uzunçakmak, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İş ve Meslek Danışmanları Ayşegül Özdemir, Nurşen Tifür, Asiye Yurdadoğ, Levent Fatih Kankul ve Mersin ilinde bulunan 63 tarım iş aracısı katıldı. Gerçekleştirilen eğitimlerde tarım iş aracılarına, yasal düzenlemeler, kayıtlı çalışmanın güçlü yönleri, tarımda iş sağlığı ve güvenliği ve çocuk işçiliği ile mücadele başlıklarında bilgilendirme yapıldı. Eğitimlere katılan daha öncesinde İŞKUR kaydı bulunmayan 63 tarım iş aracısına Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce ‘Tarımda İş ve İşçi Bulma Aracısı Belgesi’ verildi.
“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELEDE GEREKEN TÜM GAYRETİ GÖSTERİYORUZ”
Eğitim ve Belgelendirme Toplantısında Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğiyle ilgili bilgiler paylaşan Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu; 2017-2023 Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı ve Eylem Planları doğrultusunda il müdürlüğünün görev alanına giren konularda çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek bu kapsamda; kurum ziyaretleri yapılarak iş birliği ve koordinasyonu artırmak amacıyla İl Jandarma Komutanlığı, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ile toplantı ve kurumlara ziyaretler yapıldığını söyledi. Yapılan ziyaretler ve toplantılar neticesinde kurumların yürüttüğü faaliyetlerin belirlenmesi ve çocuk işçiliği ile mücadelede iş birliği yapılması kararlarının alındığına dikkat çeken Kutlu; Sahada yapılan gözlemler ve paydaşlardan gelen mevcut bilgiler; önemli sayıda çocuğun mevsimsel tarım işlerinde, küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinde ve sokaklarda çalıştığına işaret ettiğini söyledi. Tüm sektörlerde çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasının, ulusal bir hedef olduğuna dikkat çeken Kutlu; Mersin Çalışma ve İş Kurumu Çocuk İşçiliği ile Mücadele Biriminin (ÇİMB) bu kapsamda, çeşitli çalışmalar yürütmekte olduğunu çocuk işçiliği ile mücadelede gereken tüm gayretin gösterildiğini belirtti. Mevsimlik tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesi projesi kapsamında 7 Eylül 2021 tarihi itibariyle Tarsus, Yenice sahasında göç yolunda eğitim dışında kalan çocukların tespitinin yapılmaya başlandığın ifade eden Kutlu çalışmalar neticesinde 147 aile 395 çocuk tespit edildiğini, İl Müdürlüğü ve Tarsus İŞKUR hizmet merkezince projeye destek olmaktan son derece mutluluk duyduklarını söyleyerek “Çocuk işçiliğinin önlenmesinde büyük rol oynayan tarım iş aracılarına ulaşarak çocukların tarladan okula yönlendirilmesine katkı sağlayan ve bu eğitime destek veren tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunarım” dedi. (Haber Merkezi)
|