Gündeme Dair Programına konuk olan MERYAD Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş “Dünyada önde gelecek ülkelerden biri olacaksanız eğer tarım, silah ve enerjide güçlü olmalısınız. Türkiye silah sektöründe büyük bir yol kat etti. O yüzden önümüzdeki süreci de tarıma ayırmalıyız” dedi.
Haber- Behzat Özgür Beyazlar
MERYAD Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Doğmuş Gündeme Dair Programında Fatih Alkar’ın sorularını yanıtladı. Devam eden pandemi sürecinden, yeni ekonomi paketine kadar birçok konuyu ele alan Doğmuş, 2022 yılındaki temennilerinden de bahsetti. Pandeminin hala devam ettiği ve yeni varyantla birlikte vaka sayılarının artmasından kaynaklı aşının önemine değinen Doğmuş, tüm vatandaşları aşı olmaya davet etti. Pandeminin özellikle ticaret tedarik süreçlerini engelleyen bir dönem olduğunu ifade eden Doğmuş, “Özellikle bizim ticarette tedarik süreçlerini engelleyen sebeplerden dolayı piyasa şartları değişti. Son dönemlerde ülkemizin genelinde ve dünya genelinde tedarik sürecinin yaşattığı bir enflasyon var. Bugün Avrupa’da da Amerika’da da bunu yaşıyoruz. Ülkemizde son dönemlerde çalkantılı bir dönem de yaşıyoruz. Benim de ekonomik olarak doğru bulduğum ama zamanlamasını yanlış bulduğum bir şeydi, cari açığı kapatıp ekonomimize yön vermek tümüyle yerli kaynaklarla üretim yapıp ihracat yapmak. Türkiye’nin 100 tane en az 3 milyon dolarlık ihracat yapan şirketi olması lazım. Buna da Şişecam’ı her zaman örnek vermişim. Böyle 100 tane firmamız olduğu zaman 300 milyar dolar ihracat yaparsınız ve bunu ithalat yapmadan yaparsınız” dedi.
“2022 YILI İSTİKRARA KAVUŞTUĞUMUZ VE ÖYLE DEVAM ETTİĞİMİZ BİR SÜREÇ OLACAK”
Yeni ekonomi modelini doğru bulduğunu fakat zamanlamasının yanlış olduğunu söyleyen Doğmuş, “Yanlış olduğu konu ise şu; Avrupa ve Amerika’da enflasyonun arttığı bir dönemde bunların tam da Türkiye’ye euro ve dolar bazında yansımaya başladığı bir dönemde yapılmış olmasını yanlış buluyorum. Biz dahili işleme ile ihracatını yüzde 90 gerçekleştiren bir ülkeyiz. Oralardaki artış tam Türkiye’ye yansımaya başladığı dönemde, enflasyonun etkisini burada hissetmeye başladığımız dönemde bir sıkıntılı dönem geçirdik ama bundan sonraki süreçte 2022 yılı istikrara kavuştuğumuz ve öyle devam ettiğimiz bir süreç olacak” diye konuştu. Doğmuş, 2021 yılının çok çetin geçtiğini, hem pandeminin etkisinin devam etmesi hem de dünya genelinde yaşanan kısıtlamaların sürmesinin sıkıntılara neden olduğunu belirterek, “2022’den beklentilerimiz ve umutlarımız fazla. Bundan sonraki süreçte daha doğru ve temkinli kararlar alarak daha doğru yerlere gideceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“HAVAALANI MERSİN’İN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK”
Mersin’deki yatırımlar hakkında da konuşan Doğmuş, “Havaalanın açılması ile ilgili bir sıkıntı kaldığını düşünmüyorum. Çünkü şu anda bildiğim kadarıyla altyapı çalışmalarının kabulü de yapıldı. Üst yapı için de yapacak firmaya yer teslim edildi. O da çalışmalarına başladı. Havaalanı zaten çok önemli. 2022’nin Mersin açısından daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Havaalanı, Antalya yolu ile birlikte ulaşım sorunu büyük ölçüde çözülecektir. Çeşmeli yolu ihale edildi. İşe başlamak için çalışmalarına devam ediyor. Bunların hepsi Lütfi Bey ile başlamış olan projelerin bitirilmesi sürecine giriyoruz. Pamuklu Barajı’nın 3’te 1’i dolmuş. Mersin için önümüzdeki uzun yıllar su sıkıntısı yaşamayacak” diye konuştu. Havaalanının öneminde değinen Doğmuş, havaalanın Mersin’in çehresini değiştireceğini ifade etti.
“BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE OLMALIYIZ”
Mersin Liman’ına da değinen Doğmuş, limandaki hareketliliğin 2022’de olacağını ve alternatif arayışların da devam edeceğini belirtti. Doğmuş, “İpek Yolu’nun faaliyete geçirilmesi ve kolunun Mersin’den geçmesi bekleniyor. NATO kuzeyde ordu kurmak için çalışmalar yapıyor. Sebeplerinden birisi küresel ısınma ile birlikte buzulların geçişe elvermemesi. Alternatifler üzerinde devam ediliyor. Türkiye bu alternatifleri düşünerek hareket ediyor. Yapılan her şey belli bir plan dahilinde yapılıyor. Mersin limanı da hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek bir limanımız. Konteyner limanın da engellenmemesi ve muhakkak yapılması gerekiyor. Buna yönelik çalışmaları birlik ve beraberlik içerisinde yapabiliriz. 2022’de biz Mersin’de birlik ve beraberlik içerisinde hareket edersek çözemeyeceğimiz hiçbir şey yok” şeklinde konuştu.
“MERSİN’İN ÇIKARLARI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA BİR ARAYA GELMELİYİZ”
Mersin’deki birlik ve beraberliğin önemine her zaman dikkat çeken Doğmuş, Mersin’deki önemli STK’ların, derneklerin, kuruluşların konu Mersin olduğunda tek ses, tek yürek olması gerektiğinin altını çizdi. Doğmuş, “Mersin’in çıkarları olunca hemen bir araya gelebilme yetisi olmalı. Mesele Mersin olduğunda sorunların üstüne birlikte gidebilirsek ve bunları merkezi hükümete aynı şekilde birlikte taşıyabilirsek güç odağı olursunuz. Dağınık halde olduğunuz zaman sizi kimse ciddiye almaz. Biz önümüzdeki yıllarda Mersin’de bu konuda Ayhan Kızıltan’ın da iyi çalışmaları var ve kendisini takdir ediyorum. Herkesin her konuda yanında oluyor ama 2022 yılında bunu daha vizyonel bir şekilde yapmak istiyoruz. Bizim eksik olan projelerimizi tamamlamamız lazım” diyerek birlik ve beraberliğe dikkat çekti.
“ÜRETİME DAYALI ÇALIŞMALIYIZ”
Mersin’in en büyük sıkıntılarından birinin de “markalaşma” olduğunu söyleyen Doğmuş, Mersin’den çıkan bir markanın daha iyi tanıtılması için yapılması gereken çalışmalardan söz etti. Marka değeri oluşturmanın çok zor olmadığına dikkat çeken Doğmuş, “Biz aslında son bir senede bununla ilgili çalışmalar yaptık. Şu anda bin 800 hektar bir alanda endemik bitkiler üretim OSB’si kurmak için çalışmalar yapıyoruz. Burada da biz sadece üretime dayalı çalışacağız. Biz çünkü bir tarım ülkesi de olmalıyız. Biz de ekim süresi de çok uzun. Dünyada önde gelecek ülkelerden biri olacaksanız eğer tarım, silah ve enerjide güçlü olmalısınız. Türkiye silah sektöründe büyük bir yol kat etti. O yüzden önümüzdeki süreci de tarıma ayırmalıyız. Çünkü gittikçe bu üretimde ve tedariki konusunda sıkıntılar yaşanacak” ifadelerine yer verdi. Doğmuş, “Muş Ovası Hollanda kadar ama biz burayı verimli kullanamıyoruz. Ova projesi kapsamında bölgede iyiyiz ama haşere ile mücadele gibi konularda gerekli şeyi yapamıyoruz. Özellikle Akdeniz hattında üretim çok fazla. Hatay, Osmaniye, Muğla, Balıkesir’e kadar üretmeye devam ediyor. Vatandaşın tarım ve hayvancılıkta çektiği en büyük sıkıntı pazarlaması. Üretici aynı zamanda pazarlamacı olamıyor. En büyük sıkıntımız bu. Ürünlerin satacağı bir yer lazım. Ben tarımın içerisindeyim kiraz üretiyorum. Bu sene profesyonelleştim. Ama daha önceki 3 sene boyunca pazarlama ile ilgili sıkıntı çektiğimden ben de bu işten para kazanamadım. Havaalanı olursa birçok yere her şeyi göndereceğiz. Çiftçimiz de bundan faydalanacak” dedi. Doğmuş son olarak gençlere tavsiyelerde bulunarak, “Mersinliler kendileri de araştırdıklarında Kurtuluş Savaşı mücadelesi döneminde o günkü şartlara rağmen bu ülkeye sahip çıkmışlar. Kimse göç etmek istememiş. Gençlerimizi izlediğimizde üzülüyorum. Ülkeden gitmek istiyorlar. Hatta daha olumsuz şartlarda yaşamaya rağmen istiyorlar. Birlikte başarmaları lazım. Kümeleşmeleri lazım. Bizim gençlerimizin ümitleri kırılmış, gelecekten umutlarını yitirmişler. Bu ülkede herkes, her şeyi başarabilir. Gençlerime tavsiyem ümitsizliğe kapılmasınlar. Bir işin ucundan bir grup bir araya gelerek başarabilirler. Girişimci ve üretken olsunlar” diye konuştu.
|