Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ülke genelinde eş zamanlı olarak ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ adı altında basın açıklaması yaptı. Mersin’de basın açıklamasını okuyan CHP İl Başkanı Adil Aktay, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor. 1998 yılında işe başlayan bir çalışan 2023 yılında emekli olma hakkına sahipken emeklilik hakkı 15 yıl sonraya, yani 2038 yılına ertelendi” dedi.
Haber: Behzat Özgür Beyazlar
Cumhuriyet Halk Partisi, ülke genelinde, eş zamanlı olarak ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ adlı basın açıklaması yaptı. Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına CHP Milletvekili Alpay Antmen, CHP İl Başkanı Adil Aktay ve STK temsilcileri katıldı. Emeklilikte Yaşa Takılanların, 22 yıldır anayasal emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ettiğini söyleyen Aktay, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor. 1999 yılında yapılan değişiklikler ve 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Yasası ile emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı kademe kademe arttırıldı. Bunun sonucunda ülke tarihinin en büyük hak gasplarından biri ortaya çıktı. İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 öncesi olup, emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim gün sayısını dolduran çalışanların emeklilik hakları ellerinden alındı ve yıllar sonraya ötelendi. 1998 yılında işe başlayan bir çalışan 2023 yılında emekli olma hakkına sahipken emeklilik hakkı 15 yıl sonraya, yani 2038 yılına ertelendi” ifadelerini kullandı.
“HER ÇALIŞMAMIZ AKP-MHP ENGELİNE TAKILDI”
“Emeklilikte Yaşa Takılanlar, yaş engeliyle birlikte bir de AKP-MHP engeline takılıyorlar” diyen Aktay, Cumhuriyet Halk Partisi olarak sürekli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu mağduriyete son vermek için attığımız her adımda, karşımızda AKP-MHP ittifakını gördük. TBMM’de, Emeklilikte Yaşa Takılanların kazanılmış haklarına kavuşabilmeleri için verdiğimiz tüm kanun teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi. İktidar EYT mağdurlarına ‘Daha gençsin, emekli olamazsın’ diyor. Öte yandan işverenler ise ‘Sen yaşlısın, sana iş veremem’ diyor. İktidarın kurduğu düzen beş milyona yakın vatandaşımıza adeta ‘Sen yoksun’ diyor. Öte yandan, emeklilik hakkı elinden alındığı için halen çalışmak zorunda olan vatandaşlarımız iş cinayetlerinde can vermeye devam ediyor. 2013 yılından bugüne emeklilik yaşı gelmiş olduğu halde emekli olamayıp çalışan 2 binden fazla işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bir başka deyişle EYT’liler sadece açlıkla değil; iş kazaları ve iş cinayetleri ile de sınanıyor” şeklinde konuştu.
“HAKLI TALEBİMİZ İÇİN HEP MÜCADELE EDECEĞİZ”
İlk olarak İstanbul'da; 2015 yılında; Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kurulması ile başlayan mücadeleyi hatırlatan Mersin Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Murat Sürücü ise, “Kısa süre içinde ülke genelinde teşkilatlanmış farklı illerde de aynı isimle sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri kurulması ile devam etmiştir. Başkanı olduğum MERSİN Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de bu teşkilatlanma sırasında 2020 yılında kurulmuştur. 2020 yılına gelindiğinde mücadelemiz federasyonlaşma sürecini tamamlayarak; tek bir çatı altında EYT Federasyonuna dönüşmüştür. Federasyon Başkanımız Gönül Boran Özüpak' in önderliğinde, yasaların bizlere sağladığı demokratik haklarımızı kullanarak, kırmadan dökmeden mücadelemizi sürdürüyoruz. Her platformda EYT mağduriyetini anlatmaya, özellikle EYT'lilerin kimseden lütuf, hibe talep etmediğimizin altını önemle çizeriz. Sadece ve sadece anayasal hakkı olan emeklilik haklarımızın peşinde olup insanca yaşayabileceğimiz bir maaşla yaşam sürdürmek istediğimizi izah etmeye çalışıyoruz ve çeşitli algılarla yol yürütenlere de anlatmaya devam edeceğiz” dedi.
|