Okyay, “Mersin savunma sanayinde iyi yerlere gelecek”




Tarih: 24 Şubat 2022 Perşembe 18:22


Mersin Savunma Sanayi Özen İş Makina Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Okyay ile yapılan röportajda, şirketin kuruluş sürecinden bugüne kadar geldiği nokta hakkında bilgi verdi. Okyay “Mersin savunma sanayide iyi yerlere gelecek” dedi.

Mersin Savunma Sanayi Özen İş Makina Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Okyay, ilk olarak kendi hayat hikayesinden başlayarak bugünlere nasıl geldiği konusunda bilgilendirmelerde bulunarak, “Öncelikle şirketin kurumsallaşma süreçlerine odaklanarak entegre kalite yönetim sistemleri koordinatörlüğü yaptım ve firmanın çeşitli alanlarda uluslararası sertifikalar almasını sağladım. Daha sonrasında şirketin rekabet gücünün arttırılması, üretim, verimlilik ve kalite kontrol alt yapısının güçlendirilmesi bağlamında çeşitli devlet destekli teknolojik yatırımlarının koordinatörlüğünü üstlendim. Sağlıklı veri analizi yapabilmenin rekabetçiliğin vazgeçilmez bir unsuru olması bilinciyle, şirketin üretim, pazarlama, satış, kalite gibi tüm iş fonksiyonlarını merkezi ve entegre bir sistem üzerinde yönetmeye ve kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlamaya uygun nitelikte ERP alt yapısının kurulmasını ve şirketin içerisinde etkin bir şekilde kullanılması süreçlerinde bulundum. Şu an Özen İş Makina’da İş Geliştirmeden sorumlu genel müdür yardımcısıyım. Özen İş Makina olarak SAHA İstanbul Üyesiyiz. Ben de SAHA İstanbul Yönetim Kurulu yedek üyesiyim. SAHA İstanbul ve TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliği ile düzenlenen SAHA İstanbul üye firmalarının yönetici adaylarına, yöneticilerine ve firma sahiplerine özel olarak tasarlanan ‘’SAHA MBA Yönetici Geliştirme Programı’’ çerçevesinde yüksek lisansımı yapmaktayım” dedi.

 

“İŞ GELİŞTİRME YÖNÜNDEKİ ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERDİM”

İş hayatına değinen Okyay “Okulu bitirir bitirmez işi hayatına Ankara’da başladım. Fakat sanayici olarak 2006 yılında aktif olarak üretime katkı sunmaya başladım. 2005 Öncesinde Tarsus’ta küçük bir sanayi atölyesindeydik. Sonrasında MTOSB’ye taşındık. Ben de aynı dönemlerde Mersin’e taşındım. Ve 2006 yılında da Özen İş Makina’da çalışmalarımı sürdürmeye başladım. Kişilik olarak sosyal ve dışa dönük bir yapım var. O dönem gerek sektör gerekse ürettiğimiz ürünler olarak hiçbir bilgi birikimine sahip değildim ancak şirketimizin ihracat yapabilmesi ile ilgili bir hayalim ve inancım vardı. Dolayısıyla hem şirketin belli departmanlarında tecrübe edinirken hem de şirketin uluslararası pazarlara açılması ve iş geliştirme yönündeki çalışmalarına ağırlık verdim. Erkek kardeşim Murat, Makine Mühendisi. O bizim teknik gücümüz. Bu inanç ve hayal doğrultusunda benim pazarlama kabiliyetim kardeşimin de teknik desteği ile gücümüz arttı ve 2007 yılında hem ilk ihracatımızı hem de farklı prosesler içeren kalıp üretimini bütün rakiplerimiz İstanbul’da olmasın rağmen biz Mersin firması olarak gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

 

“BENİM BUGÜN BURADA OLABİLME SEBEBİM BABAMDIR”

İş hayatına ailesinin de katkısı olduğunu belirten Okyay” Özellikle babamın bana çok büyük katkısı oldu. Ben Ankara’dan Mersin’e geldiğimde, sanayicilik ile alakalı ya da ürettiğimiz ürün ve bunun pazarı hakkında hiçbir bilgiye sahip değildim. Babamın desteği, beni yönlendirmesi ve motivasyonu ile çalışma hayatımda yeni bir vizyon kazandım. Babamın bana katkısını hiçbir şekilde yadsıyamam. Benim bugün burada olabilme sebebim babamdır. Mersin’e ilk geldiğim gün, ‘Mutlaka çalışma hayatının içerisinde yer al’ demişti. Ve tabii ki de kardeşimin teknik desteği ve gücüyle de iyi bir ekip olduk. Sonrasında da her konuda destekçim oldular” şeklinde konuştu.

 

“ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN YÜZDE 35’İNİ YURTDIŞINA İHRAÇ ETMEKTEYİZ”

Şirketi mevcut yatırımları ve gelecek hedeflerinden bahseden Okyay, “Özen İş Makina 1973 yılında küçük bir torna atölyesi olarak kuruldu. Sonrasında bölgesinde Şişecam’ın olması ile birlikte bu firmanın alt yapımcısı olmuş. Ama her geçen gün Şişecam’a verdiği hizmet ile kendisini ve teknolojisini geliştirerek şu an için bu noktalara gelmiş bir firmadır. Şu an genel merkezimiz olan Mersin’in yanı sıra, Eskişehir ve Rusya’da üretim tesislerimiz bulunmakta. Özen İş Makina 46 yıllık bilgi birikimi ile cam sektörüne yönelik kalıp, kalıp aksesuarları, hassas detay parça ve çok çeşitli makineler üretmektedir. Kalıp ve makine üretiminde müşteri teknik resimleri doğrultusunda ya da tersine mühendislik yöntemleri izlenerek tasarım-geliştirme ve üretim gerçekleştirmekteyiz. Mühendislik, tasarım, proje gerektiren, kalıp, makine ve makine yedek parça seri imalatlarını yapıyoruz ürettiğimiz ürünlerin yüzde 35’ini yurtdışına ihraç etmekteyiz. Şu için de hem ana faaliyet alanımızda sektöründe dünya liderleri olan cam fabrikalarının ve de hedeflediğimiz sektördeki öncü ve saygın savunma sanayii firmalarının da onaylı tedarikçisiyiz” dedi.

 

“ÜRÜN İZLENEBİLİRLİĞİ SAĞLANMAKTAYIZ”

Üretimimizde yüksek teknolojili CNC işleme makinelerini, cam imalat programlarını kullandığını makine parkurlarında mevcut çok eksenli işleme merkezlerini CNC tornaların yanında Termal Sprey kaplama cihazlarında bulunduğunu belirten Okyay, “ Yine firmamızın sahip olduğu vizyon çerçevesinde kalite departmanımızı yıllar öncesinde kurduk ve yine deneyimli mühendis ve personellerimizin denetiminde güncel kalibrasyonlu test cihazlarımız ve kalite programlarımızla kurgulayarak hayata geçirdik. Ve bütün bunlara ek olarak üretimimizi ERP yazılım programı ile desteklemekteyiz. Bütün departmanlarımıza entegre ettiğimiz bu sistem ile üretim verileri toplanabilmekte, raporlanabilmekte ve yönetime sunulabilmektedir. Verileri her aşamada kayıt altına alınmakta ve bu sayede ürün izlenebilirliği sağlanmaktayız. Yıllar içinde süregelen bu gelişimden de yola çıkarak sahip olduğumuz tecrübe ve bilgi birikimimizi pazarımızı geliştirebilmek düşüncesiyle de savunma havacılık sektörüne taşıdık ve yaklaşık 4 yıl önce bu sektöre yönelik detay parça üretimine başladık. Havacılık sektörü için gerekli olan AS 9100 belgesini Mersin’de alan ilk firmayız” şeklinde konuştu.

 

“YERLİ ÜRETİMİN İVME KAZANACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİZ”

Sektörün geleceğini ve katma değeri değerlendiren Okyay, “Esnek bir üretim yapımız var ve güçlü bir ekibe sahibiz. Çok farklı ürünler ve farklı sektörlerle çalışabiliyoruz. Kalıp yedek parça ve makine üretimini aynı çatı altında toplayabilen ve bunu ender yapabilen firmalardanız. Firma olarak güçlü yanlarımızdan birisi de proje departmanına sahip olmamız ve tasarım kabiliyetimizin bulunması. Tasarım ekibimiz tarafından CAD/CAM yazılım programları ile entegreli CNC makineleri kullanarak ürün tasarımını ve üretimini yapıyoruz. Tersine mühendislik yapabiliyoruz. Esnek bir üretim yapımız da olduğu için taleplere hızlı çözümler üretebiliyoruz. Yüksek teknolojili CNC işleme tezgahlarının yanı sıra kalıp üretiminde gerekli özel prosesler için de kendi ekiplerimizi ve birimlerimizi kurarak entegre bir tesisiz. İlerleyen teknoloji ile birlikte endüstri 4.0’a yönelik çözümler sunan makine sektörünün gelişeceğini, Savunma Havacılık sektörün de millileştirme kapsamında yerlilik oranlarının yüzde 70-80’lerin de üzerine çıkacağını ve son dönemlerde yaşadığımız kur artışı sebebiyle de bulunduğumuz diğer sektörlerde de yerli üretimin ivme kazanacağı düşüncesindeyiz. Dolayısıyla üretilemeyeni üretebilme yeteneğini kazanmak ve yeni ürünler tasarlayıp geliştirmek de daha fazla önem kazandı şirketimiz için” dedi.

 

“SAVUNMA SANAYİ ŞİRKETLERİNİN BÜYÜK AĞIRLIĞI ANKARA’DA”

Okyay, “ SAHA İstanbul’un Mersin’e gelmesi mutlaka bir farklılık yaratacaktır. Mersin’de çok fazla savunma ve havacılığa iş yapan firma yok. Savunma sanayi şirketlerinin büyük ağırlığı Ankara’da. Sonrasında, Kocaeli, Konya, Gaziantep’te bir hareketlilik gözlendi. Sanayici savunma ve havacılık konusunda ne üretebileceğinin bilincinde değil. Bu sorularının cevabını SAHA İstanbul’da bulacaklar. Sektör ile ilgili gelişmelerden, yürütülmekte olan projelerden, sektörünün gerekliliklerinden en hızlı şekilde haberdar olacaklar. Kümedeki üye firmalarla iş birlikleri yapabilecekler. Yenilikçi ürünler geliştirebilecekler” dedi.

 

“HEDEFLERİNİZE ULAŞAMAMAK ADINA BİR SEBEBİNİZ YOK”

İş hayatına yeni başlayan gençlere önerilerde bulunan Okyay, “Benim en büyük tavsiyem gençlerin kendilerine güvenmeleri. Ben sanayici kimliğim ile işe başladığımda üretim ile ilgili, pazar ile ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Ama inanılmaz bir şekilde kendime güvenim ve inancım vardı. İnançları doğrultusunda yapamayacakları bir şey yok. Ben buna inananlardanım. Kesinlikle eğitim mutlaka şart tabii ki; fakat içinizde taşıdığınız ruhunuzla da bunu desteklemeniz lazım. Dolayısıyla iş hayatında başarılı olmak istiyorsanız öncelikle inançlı ve savaşçı bir yapınızın olması gerekiyor. Sonrasında da hızla değişen dünyamızda dinamik olmak, gelişmeleri takip edip bunları analiz ederek öngörüde bulunmak, hedeflerinizi belirlemek ve sonrasında da yol haritanızı oluşturmak gerekiyor. Bunlar olduktan sonra da zaten hedeflerinize ulaşamamak adına bir sebebiniz yok” diye konuştu.

 

“MERSİN SANAYİSİNE BÜYÜK BİR İLGİ VAR”

“Marka olarak savunma ve havacılıkta Mersin’de öncü bir kuruluş olma hedefindeyiz” şeklinde dikkat çeken Okyay, “Bunun için de yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Umarım en kısa sürede bu hedefimize ulaşabiliriz. Mersin ve çevresinin; sahip olduğu liman avantajı ile beraber savunma sanayimiz için Ana Yüklenici, Alt Yüklenici, Tedarikçilerden oluşan bir bölgesel savunma sanayi eko sistemine dönüşeceği, ortak sinerji yaratacağı beklentisi ve düşüncesindeyim.

Marmara Havzasındaki o sıkışıklığın tek alternatifi Mersin’dir. Dolayısıyla bölgemizin savunma sanayisi konusunda önümüzdeki yıllarda çok iyi yerlere geleceği inancındayım. Mersin sanayisine büyük bir ilgi var. Kentimiz sahip olduğu doğal güzellikler, limanın varlığı, iklim şartları açısından yaşanılası bir şehir olmasından kaynaklı olarak önü çok açık bir kent. Mersin tüm sektörlerde farkındalık yaratarak olması gereken yere kısa zaman içerisinde gelir diye umuyorum” ifadelerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA