Mersin Barosu yönetimi ve avukatları, hizmete girdiği günden beri avukatlara ücretsiz olan Mersin ve Tarsus Adliyesi otoparkının Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesini protesto etmek amacıyla otoparkta basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, “Avukatlar bağımsız savunmanın temsilcisidir, yargının olmazsa olmazıdır, adalet terazinin dengesini sağlayandır. Adliyeler ticarethane avukatlar da müşteri değildir” dedi.
Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar Mersin Adliyesi otoparkında, ‘Bağımsız savunma müşteri değildir’, ‘Adliyeler ticarethane değildir’ yazılı pankartlarla Mersin ve Tarsus Adliyesi otoparkının Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesini protesto etmek amacıyla otoparkta bir araya geldi. Baro adına basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Gazi Özdemir, yargının üç sacayağından biri olan avukatların, yargının dışında tutulmaya, yok sayılmaya yönelik siyasi iktidarın hamlelerinin devam ettiğini belirterek, “Mersin ve Tarsus Adliyesi’nin de bulunduğu ülke çapında 19 adliyede yer alan otoparklarla ilgili belirlenen ücret tarifesi, Baromuza 05 Nisan 2022 tarihinde, yani Avukatlar Günü’nde tebliğ edilmiştir. Adaleti sağlamakla görevli olan Adalet Bakanlığı maalesef adaletsizce davranıp, hakim, savcı ve memurlar için ücretsiz olan otoparkı, yargının kurucu unsuru olan ve kamu hizmeti yürütmek için adliyeye gelen avukatlara ücretli yapmıştır. Mersin ve Tarsus Adliyesi’nin hizmete başladığı günden itibaren adliyede görev alan hakim, savcı ve adliye personeli adliyede bulunan otoparklardan hiçbir ödeme yapmadan faydalanmaya devam etmekte iken, Mersin Adliye binasının yanında bulunan alanın ve Tarsus Adliyesi’nde bulunan otopark alanının Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretli otopark olarak işletilmesi hiçbir mantıkla ve adalet unsuruyla bağdaşmamaktadır. Bu dayatmayı asla kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
“ADLİYE OTOPARKININ AVUKATLARA ÜCRETLİ OLMASI, HUKUKA VE VİCDANA AYKIRIDIR”
Avukatlık Kanunu’nun 1. maddesine göre, avukatların yargının kurucu unsurlarından biri olmasına rağmen, bu yasal teminatın Adalet Bakanlığı tarafından görmezden gelindiğini söyleyen Özdemir, “Avukatlar bağımsız savunmanın temsilcisidir, yargının olmazsa olmazıdır, adalet terazinin dengesini sağlayandır. Adliyeler ticarethane avukatlar da müşteri değildir. Adalet Bakanlığının, Mersin ve Tarsus Adliye binasındaki otopark yerinin, avukatlara ücretli olarak kullandırma ısrarı karşısında Adalet Bakanlığı’na sesleniyoruz; Avukatlık Kanunu’nun 50. maddesine göre; idarenin, avukatlara ve barolara adliye binalarında yeteri kadar otopark alanı ve yeri tahsis etme yükümlülüğü vardır. Avukatlık Kanunu sadece avukatları bağlayan yasal metinler olmayıp herkesi bağlamaktadır. Adliye otoparkının avukatlara ücretli olması, hukuka ve vicdana aykırıdır” ifadelerini kullandı.
“AVUKATLARI KAZANÇ KAPISI OLARAK GÖREN ANLAYIŞI KABUL ETMİYORUZ”
Avukatlık mesleğinin önemine dikkat çeken Özdemir, “Avukatlık mesleği bir kamu hizmetidir. Adliyeler de kamunundur. Avukatlar ise vatandaşın adalet güvencesidir. Dolayısıyla adliyeler hakimler ve savcılar gibi bizim de işyerimizdir. Yargının vazgeçilmez unsuru olan avukatların görevlerini ifa etmek için adliye binasına gelmelerini bir kazanç kapısı olarak gören anlayışı kabul etmiyoruz. Vatandaşın adalet kapısı olan adliyede, yurttaşın vekilinden para talep edilmesi asla kabul edilemez. Avukatı yargının dışında bırakma, avukatı kendi evinde ötekileştirilme, avukatlar üzerinden maddi kazanç elde edilmek istenmesi hamlelerine, avukatın mesleki faaliyetlerinin zorlaştırılmasına asla geçit vermeyeceğiz. Yargının kurucu unsuru olan biz avukatlar, kanunlarda ve adalet sisteminde asla yeri olmayan bu uygulamayı hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Bu ilk tepkimizdir. Bu uygulama sona erene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi meslektaşlarımıza, basına ve kamuoyuna saygıyla belirtiriz” diye konuştu.
|