Her yıl Florence Nightingale’in doğum yıl dönümünde kutlanan 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü bu yıl, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Türk Hemşireler Derneği (THD) Mersin Şubesi iş birliğindeki etkinliklerle kutlandı.
Etkinliklerde ilk olarak, Mersin Cumhuriyet Meydanında çelenk koyma töreni gerçekleştirildi. Daha sonrasında Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’ndeki bilimsel programa geçildi. Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Üniversite’nin Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bahar Taşdelen, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayda Çelebioğlu, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmiye Canacankatan, Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Duygu Sönmez Düzkaya, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhemşiresi Gülümser Lağap, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Bilge Aydınoğlu Gökşen, Toros Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Dilek Özer, THD Mersin Şubesi Başkanı Uzm Hem. Arzu Özel, akademisyenler, hemşireler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, pandemi döneminden en çok etkilenen grup olan hemşirelerin, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Gününü kutladı ve tüm hemşirelerin bundan sonraki süreçte daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını umduğunu dileyerek sözlerini tamamladı. Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayda Çelebioğlu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2020 yılının hemşireler yılı ilan edilmesinin ardından aynı yıl COVID-19 salgının meydana geldiğini, salgın sürecinde hemşirelerin sağlık bakım hizmetlerinin mutlak olması gereken profesyoneli olduğunun bir kez daha gözler önüne serildiğini ve 2020’nin bu anlamda tam olarak hemşireler yılı olduğunu ifade etti. Dekan Prof. Dr. Çelebioğlu, hemşirelerin pek çok olumsuz koşula karşın, her zaman olduğu gibi COVID-19 salgını sürecinde de en üst düzeyde performans sergilediklerine vurgu yaparak, mesleki sorunların en kısa sürede çözüme kavuşması temennisiyle Hemşireler Günü’nü kutladı. Etkinlik, Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Duygu Sönmez Düzkaya, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhemşiresi Gülümser Lağap, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Bilge Aydınoğlu Gökşen, Toros Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Dilek Özer, THD Mersin Şubesi Başkanı Uzm. Hemşire Arzu Özel’in de açılış konuşmalarıyla devam etti.
Programda Üniversitenin Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Ahmet Karaman ve Üniversitenin Hastanesi Göğüs Cerrahisi servisinde görev yapan Uzm. Hem. Dilara Soydan, Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN)’nin ‘Hemşireler: Öncü Bir Ses Küresel Sağlığı Güvence Altına Almak için Hemşireliğe Yatırım Yapın ve Haklara Saygı Gösterin’ sloganıyla duyurduğu 2022 yılı temasına ilişkin bir sunum yaptı.
Program, oturum başkanlığını Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Yiğit’in yaptığı ‘MEÜ 30. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Geçmişten Günümüze Hemşirelik Fakültesi ve Üniversite Hastanesi’ başlıklı panel ile devam etti. Dr. Öğr. Üyesi Meryem Türkan Işık Hemşirelik Fakültesi, Uzm. Hemşire Serap Randa ise Üniversite Hastanesinin tarihçesi hakkında bilgiler paylaştı.
Oturum başkanı ve konuşmacılarını Tarsus Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyelerinin oluşturduğu ‘Sağlık Bakımında Güncel Gelişmeler’ başlıklı panelde ise Dr. Öğr Üyesi Nadiye Barış Eren yapay zekanın sağlık bakımında kullanımı, Dr. Öğr Üyesi Derya Gezer ise cerrahide inovatif yaklaşımlara ilişkin güncel bilgiler verdi.
Programın öğleden sonraki bölümünün açılışında Mersin Toros Devlet Hastanesi çalışanlarının hazırladığı Türk Halk Müziği Dinletisi’nde, Türk Halk Müziği’nin çok bilinen eserlerinden bazıları seslendirildi. Solistlerin performansı salondaki katılımcılar tarafından büyük beğeni aldı.
Müzik dinletisinin ardından Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğreti üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Çiçek ‘İletişim ve Yaşam Doyumu’ başlıklı söyleşi tadında sunum gerçekleştirdi.
Programın son bölümünde yapılan taltif töreninde Üniversitenin Hemşirelik Fakültesinde görev yapan akademisyenler arasında, akademik unvanlarında yükselme olan, meslekte 30. yılını dolduran ve emekli olanlara plaket verildi. Taltif töreni kapsamında Üniversite Hastanesi’nde görev yapan ve meslekte 30 yılını dolduran hemşirelere de teşekkür belgesi verildi. Aynı gün, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi fuaye alanında hemşireler tarafından yapılmış çeşitli sanat eserleri de sergilendi. Aynı zamanda bu alanda Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülay Böğrekçi tarafından danışmanlığı yapılan ‘Geçmişten günümüze Salgın Hastalıklar’ konulu ve Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından Hemşirelik ile ilgili çeşitli konuların irdelendiği araştırmaların sunulduğu posterler de yer aldı. (Haber Merkezi)
|