Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdulcelil Alkış, Sigorta Haftası kapsamında sigortacılık hizmetleri hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Sigortacılığın öneminden bahseden Alkış, “Ülkemiz sigortacılık sektörünün en büyük dağıtım kanalı olan sigorta acenteleri; toplumda sigorta bilincinin artırılması, sigortanın tabana yayılması, vatandaşlarımızın doğru teminatlara uygun şartlarda ulaşabilmesi için var gücüyle çalışmaktadır” dedi.
Haber- Burak Karataş
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından her yıl kutlanan Sigorta Haftası dolayısıyla sigortacılık hizmetleri hakkında Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Abdulcelil Alkış gazetemize konuştu. Sigorta Haftası’nı değerlendiren Alkış, sektör hakkında da detaylı bilgi vererek bütün sektörlerde birliğin olması gerektiğine değindi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sigorta Haftası’nın coşku ile kutlandığını ifade eden Alkış, “Sigorta haftası, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ülkemizin her bir köşesinde, Odalarımızın meslek komitelerinde, acente derneklerimizde görevli arkadaşlarımızın katkılarıyla en güzel şekilde kutlanmaktadır” şeklinde konuştu.
“SİGORTA HAFTASI ODALARIMIZ VE DERNEKLERİMİZDE GÜZEL ŞEKİLDE KUTLANMAKTADIR”
İlk olarak sektördeki bütün çalışma arkadaşların haftasını kutlayan Alkış, “Sigorta haftası, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ülkemizin her bir köşesinde, odalarımızda, acente derneklerimizde görevli arkadaşlarımızın katkılarıyla en güzel şekilde kutlanıyor. Bu vesile ile emeği geçen tüm meslektaşlarımıza, oda ve derneklerde görevli arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, meslektaşlarımız başta olmak üzere, sigortalılarımızın, sigorta şirketi yetkili ve personelleri ile ofis çalışanlarımızın Sigorta Haftasını en içten dileklerimle kutlar, sağlıklı günler dilerim” diye konuştu.
“5 YILDA ALACAĞIMIZ YOLU 5 AYA SIĞDIRDIK”
Sigortacılık sektöründe pandemideki krizi sosyal medya ile fırsata çevirdiğini, sektör için çok çabalarının o dönemde sarf edildiğini ifade eden Alkış, “Sigortacılık sektöründe Türkiye’nin birçok yerinde farklı eğitimlere katılarak aynı düşünceye sahip acente arkadaşlarımla tanışma fırsatı buldum. Bu eğitimlerde şirket üst yönetimleriyle olan ilişkilerimi güçlendirmeye başladım. Sektörümüze baktığımda aslında benim yaşadığım sorunları birçok acente arkadaşımızın da yaşadığını sohbetlerimiz esnasında fark ettik. Böyle bir oluşum için destek talep ettiğimiz yapılanmalardan ihtiyaca cevap verecek bir çözüm getirmelerini bekledim ancak herhangi bir girişim olmayınca neden bir araya gelerek birbirimize sırt olmayalım, birbirimizi desteklemeyelim düşüncesiyle ilk adımı attık ve yakın gördüğüm arkadaşlarımla platformumuzu kurduk. Akabinde sosyal medya paylaşımlarıyla 81 ilden talepler geldi, çok yoğun çalışmalar sonucu gelişerek niteliği artırarak büyüdük ve pandemi döneminde pik yaptık diyebilirim. Süreci çok iyi yöneterek krizi fırsata çevirdik ve çok sayıda zoom toplantısıyla üniversitede eğitim görüyor gibi uzman kişilerin tecrübelerinden istifade ederek 5 yılda alacağımız yolu 5 aya sığdırdık. Sadece üyelerimize değil katılmak isteyen sektör paydaşlarını da programlarımızda misafir ettik” şeklinde konuştu.
“TEK SES OLARAK HAREKET EDİYORUZ”
Sigortacılık sektöründe güç birliği olmak adına TÜGAP markası altında toplanmak istediklerini belirten Alkış, “Her birimiz kendi şirketini yönetiyor ama biz manevi bir Şirket kurduk ve her birimiz o şirketin manevi şubesiyiz. O şekilde tek ses olarak hareket ediyoruz. Hepimizin sektörde en çok yaşadığı sorun özel protokoller ile bazı dağıtım kanallarına özel ayrıcalıklar verilmesi ve rekabetin ortadan kaldırıldığı tekelleşmiş bir sistem. Bir iş geliyor mesela ama bu işi sadece x acente ya da y broker yapabiliyor ve sigorta şirketine sorduğumuzda maalesef üretim taahhüdü verildiğinden o dağıtım kanalı dışında çalışmanın mümkün olmadığını üzülerek çok dinledik. Bu sefer üretim hacmi oluşturmak için bazı acenteler komisyonlarından tamamen feragat ederek sadece sigorta şirketlerinden alacakları üretim taahhüdüne istinaden ek komisyonla geçinmeye tüm piyasayı yerle bir ederek başladı. Bazı acenteler de şubeleşmek zorunda kaldı taahhüdünü yerine getirebilmek ve ek komisyona hak kazanmak için ekranlar dağıtıldı, suistimaller yaşandı. Bu gibi olaylar aslında sigorta şirketlerinin kazandığını zannedip bu tür girişimleri destekleyerek sektöre büyük zarar verdiklerini göremediler ama bizler böyle yapılanmalar içine girmek istemedik ve tamamen profesyonel acentelerden oluşan ekibimizle hacim oluşturma ve rekabet edebilmenin kapısını araladık” diye konuştu.
“SİGORTA ŞİRKETLERİ BİZİM GÜCÜMÜZ, BİZ DE ONLARIN KUVVETİYİZ”
Bütün sektörlerde birliğin olmasına dikkat çeken Alkış, sektörlerin birbirlerine yabancılaştığını ifade ederek, “Aslında tüm sektör mensuplarını birbirine sımsıkı bağlayacak değerler var iken, bunların bilinmemesi veya bilenlerce de uygulanmaması sebebiyle sektör mensuplarının birbirine yabancılaştığını görmekten üzgünüz. Sigorta şirketleri bizim gücümüz, biz de onların kuvvetiyiz; ikimiz birlikte olmalıyız. Şirketler sıkıntı yaşarken, bizler rahat olamayız. Aynı şekilde bizler sıkıntı yaşarken, şirketler asla rahat olamazlar. Rahat ve huzur istiyorsak birbirimizin huzur ve istikrarını korumalıyız. İşte bu gerçeği tüm sektör mensupları görmeli ve birliğin nimetleridir” şeklinde konuştu.
“TÜGAP SOMUT BİR PROJEDİR”
Yoğun eğitimler toplantılar ve buluşmalar yaptıklarını ifade eden Alkış, nitelikli acente sayısını yükselttiklerini, tüm üyeleriyle acentelik tesis ettiğini belirterek, “Şimdi kendi içimizde oluşturduğumuz sanal TÜGAP Bölge Müdürlüğü ile kendi içimizde 5 adet acente temsilcisi atadık. Kurullar kurduk. Sosyal medya, kefalet, inşaat, nakliyat, sağlık gibi birçok branşta 2-3 arkadaşımızdan oluşan mini ekipler kurduk ve hedefimiz her kurulun alanında sektörün en iyisi olması ve ekiple bilgilerini paylaşması oldu. Kendi içimizde kendi üyelerimiz diğer üyelerimize eğitim vermeye başladı. Entegre tesis gibi her şeyi kendi aramızda çözmeye çalışıyoruz. Bu oluşum hala temel aşamasında, gelecek dağıtım kanalları tarafından şekillenecek, ilerde büyük bir rol model olacağız ve bizde bunu istiyoruz sektör geliştikçe hepimiz daha çok kazanacağız hepimizin itibarı artacak. Kısaca özetlemek gerekirse TÜGAP somut bir projedir ve tamamen ciddiyetle, disiplinle hedefleri için yoğun olarak çalışan ve sektörün gelecek yıllarına damga vuracak kişilerin sabırla geliştiği ve birbirine samimi bir şekilde bağlı olduğu ortak insani değerler üzerine bina edilmiş bir topluluk olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
“SEKTÖR BÜYÜYEREK GELİŞECEK VE TABANA DAHA ÇOK YAYILACAK”
Acentelik mesleğinin kıymetleneceğine ve gönülden inandığını aktaran Alkış, sektörün büyümeye devam edeceğini ifade ederek “Teknoloji geliştikçe riskler ortadan kalkmıyor. Yeni sigortalanabilir varlıklar, değerler ortaya çıkıyor ve zamanla sadece uzman kişiler acentelik mesleğini icra edebilecek. Sigorta şirketi kurma fikri son zamanlarda herkes yapmakta. Ama biz dağıtım kanallarının yakın gelecekte çok daha değerli olacağını düşünüyorum. Tüm çalışmalarımızı o yönde gerçekleştirerek manevi şirketler kurarak birlikte hareket edebilmek ve ürünlere çok ileri seviyede hakim olabiliriz. O zaman hiçbir sigortalı bizi istese de bırakamaz, velev ki bıraksa hasar anında danışmanlık için geri gelecektir. Dünya geneline olduğu gibi ülkemizin ekonomik gelişmişliğine nazaran sigorta sektörünün daha geride olduğunu ve genç nüfus yapısıyla ileride bizleri büyük bir hacmin beklediği ortada. Ülkemizde dünya seviyesinin dörtte biri, gidecek çok yolumuz var, kimsenin karamsar olmasını istemiyoruz. Dünyada nasıl olmuş ise bizde de olacak. Ve sektör büyüyerek gelişecek ve tabana daha çok yayılacak. Acentelerin iş hacimleri ve gelirleri ciddi oranda artacağını düşünüyorum” dedi.
“SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDE SABIRLI VE SOHBET EDİLİR OLMAK GEREK”
İş hakkında teknik açıdan iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Alkış, “Acente olmak gerçekten çok zor çünkü muhatap olmadığımız kesim yok. Her meslekten her sektörden istisnasız ev hanımından işsizlere kadar dokunmadığımız kimse yok. Dolayısıyla esnaf diye tabir edilen özelliklere sahip olmamız gerekiyor. Çok sabırlı olmamız lazım aksi takdirde acente olmak imkansız gibi. Sürekli okumamız farklı alanlarda bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Sigortalılarla ortak yönlerimiz olmalı, sohbet edebileceğimiz mutlaka bir şeylerimiz olmalı. Spor, sanat, kültür gibi her alanda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ekranlara ve sistemlere ve işimizin pazarlamadan hasara her alanına vakıf olmalıyız. İşimizi teknik açıdan çok iyi bilmediğimiz zaman rekabet etme şansı maalesef yok. Kısaca sabır, bol okuma, sohbet edebilir olmak, teknolojiyi kullanabilmek ve teknik bilgilere vakıf olmak olarak sıralayabilirim. Dolayısıyla kanunlara hakim olmak mesleğimizin olmazsa olmazı. Tabi disiplinli bir şekilde sürekli kendisini yenileme ve teknolojiye yakın olmak gerekiyor. Dünya da tüm sistemler değişiyor, klişeler yıkılıyor değişimlere direnmek yerine değişimi yapan kişiler olunmalı” diye belirtti.
“KADIN ÜYE SAYIMIZI ARTIRMAK İÇİN ÇOK ÇABA SARF EDİYORUZ”
Sektörde kadın sayısının erkek sayısından fazla olduğuna dikkat çeken Alkış, “Dolayısıyla sizlerin bu şekilde birlikte dayanışma içerisinde hareket etmeniz biz sigortacıların ve ülkemizin menfaatinedir. Sigorta şirketlerinde ve broker yönetimlerinde çok sayıda kadın yöneticinin olması ve giderek sayılarının artması hepimizi çok sevindiriyor. Diğer sektörlere baktığımızda düşük orandaki kadın sayısı nedeniylede bizdeki bu tablo gururlandırıyor. Ancak acentelik kurmak isteyen kadın sayısına baktığımızda bir çekimserlik olduğunu görüyoruz. TÜGAP olarak kadın üye sayımızı artırmak için çok çaba sarf ediyoruz. Acente olarak sektörde hizmet veren tüm kadın meslektaşlarımı da sizlerin aracılığıyla programlarımıza katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
"ACENTELERİN DE DİJİTALLEŞMESİ ŞART OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
Sektörde dijitalleşme hakkında değerlendirmelerde bulunan Alkış, mevcut durumda teknolojik altyapısı olan sigorta şirketlerinin internet üzerinden poliçe satışı gerçekleştirdiklerini, ancak bu altyapıyı acentelere açmamalarının sıkıntısını yaşadıklarını belirtti. Sigorta acentelerinin dijitalleşme adına gerekli teknolojik altyapıyı kurabilecek maddi imkana sahip olmadığını vurgulayan Alkış, "Dijitalleşme sürecine şirketlerin acenteleri de dahil etmesi gerekiyor. Aksi halde bizim dışımızda yeni bir kanal oluşturuluyor ve sıkıntılarımız da artıyor" şeklinde konuştu.
|