Mersin’de öğrenciler yaklaşan TYT sınavı için tempoyu arttırdı




Tarih: 2 Haziran 2022 Perşembe 15:52


Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanacak olan 2022 Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında geri sayım başladı. 18 Haziran Cumartesi günü uygulanacak olan TYT sınavı için gün sayan Mersin’deki öğrenciler, yoğun tempo ile sınava hazırlanıyor.

Üniversite sınavı için geri sayım başladı. Son alınan kararla üniversiteye girişte YKS’de uygulanan puan barajları kaldırılırken, bazı bölümlerde bulunan sıralama barajları ise geçerliliğini koruyor. 2021 yılında yapılan YKS’den sonra barajı geçen öğrenci sayısında ciddi bir düşüş olmuş ve ülke genelinde bazı kontenjanla önceki yıllara oranla boş kalmıştı. YKS’ye katılım sağlayacak öğrenciler için birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)  sınav giriş belgeleri Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM) tarafından erişime açıldı. 18 Haziran’da yapılacak olan TYT sınavına kısa bir süre kalmasıyla birlikte öğrencilerde, sınav heyecanı daha da arttı. Bir önceki yıla göre; sınav süresine 30 dakika süre eklenmesiyle birlikte öğrenciler, TYT sınavı için son çalışmalarını yapmakta. ÖSYM'den yapılan açıklamada, "18 Haziran 2022 tarihinde uygulanacak olan 2022-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), 19 Haziran 2022 tarihinde uygulanacak olan 2022-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 2022-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır" ifadelerine yer vermesiyle öğrencilerde de çalışma temposu artmış ve heyecanlı bekleyişe geçmiş durumdalar.

 

ÇİMEN: “SINAVDA SÜRE ARTIYOR AMA SORULARDA GİDEREK ZORLAŞIYOR”

Sınava kısa süre kalmasıyla birlikte YKS’ye hazırlanan Mersin’de ikamet eden öğrenci Kader Çimen, “Sınav yaklaştı tabi herkeste olan stres bizde de oldu. TYT süresi artırıldı, 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika oldu. Ama bizim için iyi mi oldu yoksa iyi olmadı mı bilemedim. Çünkü süre arttığında soruların yoğunlaşacağını düşünüyoruz. İlk önce bizim için ilk önce olumlu olarak gördük. Normalde de matematik bölümünde süre yetmiyordu. Çünkü yoğun ve hep problem şeklinde sorular gelmekte. Normal bir karekök soruda bazen beklenmedik problem sorular gelebiliyor. Sadece kareköklü sorular değil diğer konularda bunlara dahil diyebiliriz” dedi.

 

“2021 YILINDA O KADAR ÇALIŞMAMIZA RAĞMEN EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMADIK”

Bir önceki yılda da sınava girdiğini ve sınavın çok zor olduğunu söyleyen Çimen, “Mesela geçen yıl ve ondan önceki yılda da öyle olmuştu. Yani süre artıyor ama sorularda giderek zorlaşıyor. Geçen hafta deneme sınavına girdik sınavların biraz daha zorlandığını öğrendik. Bu sisteme yönelik sorular bizi zorladı yani sadece beni değil arkadaşlarımda zorlandıklarını söylediler. Tabi çalışıyoruz, son güne kadar çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü rakiplerimiz çalışıyor, rekabet var. Evet, sınav zor olabilir ama bu çalışmayacağımız anlamına gelmiyor. 2021 yılında o kadar çalışmamıza rağmen emeklerimizin karşılığını alamadık. Çok zor bir sınavdı, bu yılda aynı şekilde zor olacağını düşünüyorum. Ailemiz o kadar emek harcıyor ve sonuçlarda kötü olunca, ister istemez insan psikolojik olarak kendini kötü hissedebiliyor” şeklinde konuştu.

 

ÇINAR: “MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KURSU BENİM İÇİN VERİMLİ GEÇİYOR”

Sınavın yaklaştığını ve heyecanın daha da arttığını belirten Esra Çınar ise, Büyükşehir’in hazırlık kursunun kendileri açısından çok iyi olduğunu ve çok verimli geçtiğini belirterek, “Ben Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kursuna gidiyorum. Sınav yaklaştı ve heyecan artmaya devam etti. Sınav yerleri açıklandığında bile heyecanlandım. Umarım sınavda bu heyecanımı yenerim. Belediyeye sınav kursu çok verimli geçiyor. Çalışıyoruz, umarım emeklerimiz boşa gitmez. Sınav ücretleri konusunda; sınav ücretleri de arttırıldı. Belediyenin kursu bizim için çok iyi oldu, bu krizde dershane ücretlerini ödeyemezdik. Bir dershane ücreti şu anda 15-20 bin lira istediler. Düşünsenize bir aileden iki kişi normal belediyenin değil de özel bir dershaneye gittiğini, bu yıllık 40 bin lira yapıyor. Şu anda belediyenin kursuna gelmekle çok mutluyuz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kursu benim için verimli geçiyor ve diğer arkadaşlarım da bu fikirdeler. Şöyle bir durum daha var; gerçekten rekabet içindeyiz. Ülkede bizim vatandaşlarımızın sınava başvuru sayısı yüksek ve Suriyeli vatandaşta bu sınava girmekte. Durum böyle olunca da şansımız giderek daha çok düşüyor. Sınav yaklaştı tabi herkeste stres var ben buna dahil olmak üzere” sözlerini kullandı.

 

“ARTIK SINAV İŞLEMDEN ÇOK MANTIK SORULARINA YÖNELDİ”

Başka bir TYT sınav öğrenci ise; az bir süre kalan sınavın herkeste aynı durumlar yarattığını belirterek “Sınav yaklaştı geçen yılda girdiğim için pek bir sınav stresi bende olmadı. Geçen yıl bende de olmuştu, çünkü ilk yılımdan dolayı ister istemez sınav heyecanı, herkeste olduğu gibi bende de vardı. Şu anda yeni girecek olan arkadaşlarda bu heyecanı yaşadıklarını biliyorum. Geçen istediğim bölüm gelmediği için tekrardan hazırlandık. Bakalım çalıştığımız emekler boşuna gitmez umarım. Geçen yıla göre biraz daha çalışama ağırlık verdim. Özellikle Matematik soruları üzerinde çok durdum. Bütün öğrenciler genelde Matematik ve Türkçeden şikayetçi oluyorlar. Çünkü sorular yoğun ve karışık bir şekilde geliyor. Matematik için bol bol problem çözdüm artık sınav işlemden çok mantık sorularına yöneldi, diyebilirim” şeklinde konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA