Bayramda baklavanın yerini ne alacak




Tarih: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 19:04


Yaklaşan Kurban Bayramı’nda ikram edilecek olan tatlılar için vatandaş artan fiyatlardan dolayı kara kara düşünnmeye başladı. Geçen yıla göre artan baklava fiyatlarının pastanelerde ortalama 200 ile 300 lira arasında değişmesiyle birlikte esnaf satışta zorlanırken, vatandaş ise alım güçlüğüyle karşı karşıya kaldı.

Haber- Emrah Birgül

 

Ülkemizde ki pahalılık bayramdan bayrama yenilebilen baklavayıda vurdu. Artan fıstık ve ceviz fiyatları tatlıyı bayram geleneği olmaktan çıkarttı. Baklava fiyatları ortalama pastanelerde 200 ile 300 lira arasında değişiyor. Pastaneden alınamayan baklava ve tatlıyı evde yapmanın maliyetide eskiye kıyasla büyük oranda arttı. Şeker fiyatlarındaki faiş yükseliş, un fiyatlarının yufkaya yansıması sonucu bu sene malzeme alımları da düştü. 

 

SATIŞLAR KİLOYLA DEĞİL GRAMLA HATTA ARTIK TANEYLE YAPİLABİLİYOR

Eskiden önünde kuyruk olan esnaflar,dükkanlar bu sene tam anlamıyla bomboş. Bayramda en çok satılan dökme şeker ve kolonya satışları bile yok denecek kadar az. Tüketici kadar üretende mağdur olmuş durumda. Şeker fabrikalarının belli kotalarda satış yapması sebebiyle esnafta şekeri tedarikçilerden halkın aldığı fiyatlara alıyor. Benzin zamları Gaziantep ve Siirt’ten getirtilen fıstığa yansıyarak bu zincirin sonucunda satıcı üzerine kar koyup ürününü satmakta zorlanıyor. Eskiden bayram öncesi tepsi tepsi hazırlık yapılırken şimdi günlük üretimin üzerine çıkılamıyor. Fıstıklı baklava üretimi durma noktasına geldi cevizlide ise ufak tefek hareketler var. Satışlar kiloyla değil gramla hatta artık taneyle yapılabiliyor.

 

ESNAF SATTIĞI ÜRÜNÜN YERİNİ DOLDURAMIYOR

Tedirginlik yaşayan vatandaştan çok esnaf da sattığı ürünü geri yerine koymakta zorluk çekiyor. Bir diğer taraftan kurban fiyatı ve kesimine odaklanan vatandaş, bir önceki bayrama göre faiş fiyatlardan dolayı tatlılar pek ilgi görmüyor. Artan fiyatlar yüzünden vatandaş ve esnaf arasında eskiden yapılan diyaloglarda düşüş yaşandığı belirtiliyor. Kilogram fiyatını sormaktan korkan vatandaş, esnaf ile vatandaş arasında kopukluğa neden oluyor.

 

ALTERNATİF TATLI YERİNE HELVA

Özellikle dini bayramlarımızda kurulan sofralarımız ile geleneksel olarak evlerde ikram edilen baklava ve çikolatanın yerini ne dolduracak. Yenilen yemekler büyüklerimizin yaptığı tatlılar verilen harçlıklar bayram gününün olmazsa olmazlarıdır.Vatandaş baklava yerine bayramda gelen misafirlere ikram için şimdiden arayışa girdi. Sütün sokakta satılan hali bile 10-14 lira arasında değişiyor. Bu sebeple sütlü tatlılardan olan muhallebi sütlaç gibi geleneksel tatlılarda bütçeyi zorluyor. Geriye cenaze geleneğimiz olan irmik helvası kalıyor. Yani vatandaşın artık bayramı cenaze tadında geçecek.

VATANDAŞLARDA BU DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

Bayramlarda evde ikram edilen baklava, şeker ve lokum pahalı olmasıyla birlikte vatandaş kara kara düşünüyor. Bayramlaşmalarda ikram edilen tatlılar hakkında bir vatandaş şu ifadelere yer verdi: “Ben geçen yıl ikram etmek için üç çeşit alıyordum. Bunlardan baklava, şeker ve lokum alıyordum. Ama şu anda zor bir tanesi alıyorum. Şimdi sadece ben değil, diğer vatandaşlarda bu şekilde diye düşünüyorum. Artık bayramlaşma biraz daha az olabilir. Tabi alım gücü azaldı, esnaf da eskisi gibi satış yapamıyor. Sadece tatlı konusunda pahalılık olmadı. Eskiden insanlar, bayram öncesinde kıyafet alışverişi yapardı. Yani olayı sadece tatlıya bağlamak olmaz. Yani esnafı da eleştirmemek gerekir. Esnaf aldığı ürünü, karını koyarak satıyor ve bu durum normal karşılanmalı. Bizde 4 kilogram şeker alacağımıza 2 kilogram alırız”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA