Nesanır: “Silah şiddet ve ölüm aracıdır”




Tarih: 15 Temmuz 2022 Cuma 12:05


Konya’da bir hekim ve sağlık çalışanına yapılan silahlı saldırı sonrası; sağlıkçıların ’doktorlar silahlandırılsın’ talebine tepki gösteren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan sonra Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır da silahlanmayı doğru bulmadığını ifade etti. TTB olarak her türlü bireysel silahlanmaya karşı olduğunu belirten Nesanır, “Hekimlerin bireysel silahlanmasına da karşıdır. Sağlıkta şiddetin kaynağı toplumsal ve politiktir. Silah şiddet ve ölüm aracıdır” dedi.

Haber- Emrah Birgül

 

Önceki günlerde Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekimsen), 'Sağlıkta Şiddet için Acil Önlem önerilerimiz' başlıklı bir dizi talepte bulunmuştu. Önerilerin 4'üncü maddesinde ise, 'doktorlar silahlandırılsın' denilerek, ‘Hekimlerden isteyenlere diğer birçok devlet personeline yapıldığı gibi çok düşük vergilerle silah ruhsatı verilmesi, elektromanyetik silahların sağlık kurumlarında yaygınlaştırılması, ASM'lerde de asgari elektromanyetik silahlı güvenlik görevlisi istihdamının sağlanması" talebinde bulunulmuştu. Bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda istenilen silahlandırma talebine sert tepki gösterdi. Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır da TTB olarak her türlü bireysel silahlanmaya karşı olduğunu hekimlerin bireysel silahlanmasına da karşı olduğuna dikkat çekti. Sağlıkta şiddetin kaynağı toplumsal ve politik olduğuna vurgu yapan Nesanır, “Bireysel silahlanma doktorluğun ilk kuralı olan ‘zarar vermeme’ ile çelişir. Hekimin görevi hayat kurtarmaktır, can almak değil” ifadelerini kullandı.

 

“HEKİMLERE SİLAH VERİLMESİ YERİNE HASTANE GÜVENLİĞİ ARTIRILSIN”

Doktorlara silah verilmesi yerine hastanelere kolluk kuvvetleri sayısının artırılmasını doğru bulan Nesanır, “Hekimlere silah taşıma ruhsatı verilmesi yerine devletin halihazırda silah taşıma ruhsatı vermiş olduğu kolluk kuvvetlerininin hastanelerde sayılarının artırılıp, hastane ve personel güvenliğinin özel güvenlik yerine polisle sağlanması şiddeti azaltabilir ve yine şiddete karşı caydırıcı kanunlar şiddeti azaltabilir. Bireysel silahlanma herkesi güvenceye değil, güvence dışına çıkarır; bireyin kendisini değil, devletin bireyi koruması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“BİREYSEL SİLAHLANMAYI KOLAYLAŞTIRAN POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ”

Bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Nesanır, “Ünlü Rus yazar Anton Çehov’un söylediği gibi ‘duvarda asılı olan tüfek bir gün mutlaka patlar’ Toplumsal güvenliği tehdit ettiği yaşadığımız son acı örnek ile tekrar kanıtlanan bireysel silahlanma kontrol altına alınmalı, bireysel silahlanmayı kolaylaştıran politikalardan vazgeçilmeli, yasal değişikliklerle bu alan etkili bir biçimde yeniden düzenlenmelidir. Bunlar yapılmazsa, daha çok hekimin, sağlık çalışanın,  yurttaşımızın varlığının ve sağlığının tehlikeye gireceği bilinmelidir” diye konuştu.

 

“YAŞAMIN HER ALANINDA ŞİDDET ARTIYOR”

Her yıl hekimlerin ölümlü ve ölümsüz şiddete maruz kaldıklarını aktaran Nesanır, “Türkiye'nin ekonomik ve politik yapısı şiddet iklimini besliyor ve şiddet dilinin terk edilmesi gerekiyor. Sağlık ortamında yaşadığımız şiddet yaşanmakta olan şiddet ikliminden bağımsız değildir. Hekimler olarak her yıl ölümlü- ölümsüz yüzlerce şiddet olayı ile karşı karşıya kalıyoruz. Sadece sağlık emekçilerine değil yaşamın her alanında şiddet artıyor. Demokrasi, bilim, , hukuk, insan hakları, barış, kadınlar, çocuklar, ekoloji, emek ve laiklikten yana bir toplum inşa edersek şiddeti çok büyük ölçüde çözeriz” şeklinde konuştu.

 

BAKAN KOCA’DA SİLAHLANMAYA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medyada tepki gösterdiği silahlanma ile yaptığı açıklaması ise şu şekilde: "Hekimler adına hareket ettiğini ileri süren bir yapı, bugün yayınladığı bildiride, hekimlere ruhsatlı silah verilmesini talep etti. Şiddet olaylarını lanetleyen milyonlar ile hekimleri arasına silahın girmesi nasıl düşünülebilir? Hastayla hekim nasıl hasım gibi gösterilebilir? Bu vesileyle halkımıza hatırlatmak isterim: Dr. Ekrem Karakaya cinayeti yürekleri yaktı. Şiddet eğiliminin nelere yol açabileceği görüldü. Sağlıkta şiddetin nedenlerinde bilinçsiz beklenti, ortamın stresi ağırlıkta. Hekime güveni esas alın. Hekim elinden gelenin en iyisini yapar.”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA