Mersin’de siyah incir, tüketimi başladı




Tarih: 19 Temmuz 2022 Salı 16:03


Mersin’de yetişen taze incirin (siyah) gerekli olgunluğa (irilik, renk ve briks) eriştiği tespit edildiğinden kesim ve ihraç tarihleri belirleme komisyonu tarafından kesimine ve ihracatına karar verildi.

Haber- Emrah Birgül

Türkiye’nin birçok yerinde nadir üretimi yapılan siyah incirin kesimi ve ihracatı Mersin’de başladı. Ana yeri Ege Bölgesi olan siyah incirin Mersin’de de kesime başlaması satıcıları ve tüketicileri sevindirdi. Yaz aylarda meyvelerinin arasında yerini alan siyah incir, ülke içinde ve dışında tüketilmeye başlayacak. Vatandaşın meyve tüketiminde önemli bir yere sahip olan incir, sofralarda meyvelerin arasında yerini alacak. Hem reçelinden hem de sağlık açısından tavsiye edilen siyah incir, kesimi ve ihracatı için vatandaş merak ile bekliyordu. 14 Temmuz’dan bu yana kesimi başlayan siyah incir, semt pazarlardaki tablalarda yerini aldı. Büyük zincir marketlerde kilosu 23 lira ile satışı yapılan incirde, önümüzdeki günlerde kesimin daha çok olmasıyla birlikte fiyatların düşeceği de görülmekte. Sağlık açısından da; incir, eski dönemlerden beri kabızlık gibi sindirim sorunları için alternatif bir tedavi olarak kullanılmakta. Bağırsaklardaki dost bakteriler olan probiyotikler için bir prebiyotik kaynağı olarak hizmet ederek sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı oluyor.

 

“SİYAH İNCİR PAZARA YENİ GELMEYE BAŞLADI”

Mersin’de bir semt pazarında esnaflık yapan Eren Yıldırım, “Siyah incir pazara yeni gelmeye başladı. Şu anda kilosu 20-25 lira arasında gidiyor. Bu vakitlerde kesimi falan yeni olduğundan fiyatları normal karşılıyoruz. Bütün ürünlerde bu böyle oluyor, ilk çıktığında pahalı oluyor, daha sonrasında bu fiyatlar düşüyor. Siyah incir öyle yeni çıktı, ondan biraz pahalı geldi. Tabi meyveler hepsi pahalı o ayrı konu. Şu anda sarı incire göre bunu daha çok tercih ediyor vatandaş. Özellikle bunlar kurutulduğunda tadı daha güzel olduğu için genelde kurutanda oluyor.  Diğer incir çok olduğu için bu biraz daha ona göre tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

 

SİYAH İNCİRİN SAĞLIKTAKİ YERİ

Yeşili, moru, kurusu ve tazesi; her biri ayrı bir şifa. Aynı zamanda düşük kalorili olması nedeniyle tatlı ihtiyacınızı karşılayacak masum besinlerden. Sarılopa yakın değerlerde kurutulabilen siyah incirler üç kat daha fazla antioksidan​ içeriyor. Bu değerlere sahip siyah incirler antikanserojen, antidiyabetik etki gösteriyor ve ayrıca kalp damar rahatsızlarına da olumlu katkı sağlıyor. Siyah incirler sarılop cinslerden üç kat fazla antioksidan​ içeriyor. Kalsiyum bakımından zengin olan siyah incir, özellikle hamile kadınların ve gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gereken önemli besinlerden biri. Vücudun günlük ihtiyacı olan minerali 40 gramlık siyah incir karşılıyor.

 

İNCİRDEKİ BESİN DEĞERİ

Taze incir, besinler açısından son derece zengin, kalorisi ise nispeten düşük. Bu da onu sağlıklı bir diyet için harika bir seçenek yapıyor. Bir adet küçük (40 gram) taze incir, şunları içerir: “Kalori: 30

Protein: 0 gram, Yağ: 0 gram, Karbonhidrat: 8 gram, Bakır: Günlük değerin yüzde 3’ü, Magnezyum: Günlük değerin yüzde 2’si, Potasyum: Günlük değerin yüzde 2’si, Riboflavin: Günlük değerin yüzde 2’si, Tiamin: Günlük değerin yüzde 2’si, B6 Vitamini: Günlük değerin yüzde 3’ü, K Vitamini: Günlük değerin yüzde 2’si”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA