Gültak: “Bazı başkanlar gibi genel borçlanma istemiyoruz”




Tarih: 29 Temmuz 2022 Cuma 16:46


Akdeniz’de, mahallelerin ihtiyaç duyduğu asfalt, kaldırım ve yol hizmetlerini sunmak amacıyla talep edilen 50 milyon TL borçlanma gündem maddesi Akdeniz Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi. Borçlanma gündem maddesi talebi öncesinde CHP Meclis üyelerinin toplantıyı tek etmesi üzerine borçlanma hakkında konuşan Gültak, “Biz bundan 1,5 ay önce Büyükşehirde, 310 milyon borçlanma cumhur ittifakı olarak verdik mi? Verdik. Meclisi terk eden arkadaşlar içinde başkanım bizde sana destek olacağız diyen arkadaşlar vardı. Gelsinler yüzlerine de söyleyeyim. Hani, bizim borçlanmayı 3 aydır oyalıyorlar, ondan sonra da konuşuyorlar. Asfalt, kaldırım adına borçlanıyoruz. Bazı başkanlar gibi genel borçlanma istemiyoruz. Adını koyduk, kendimizi de bağladık. Buna rağmen borçlanma alamadık” dedi.

Haber- Emrah Birgül

 

Akdeniz Belediye Meclisi Temmuz ayı olağanüstü toplantısı, M. Mustafa Gültak Başkanlığı’nda konferans salonunda gerçekleşti. Yoklama, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda; HDP Grubu Meclis üyeleri yer almazken, CHP Grup Meclis üyeleri ise dilek temenni bölümünden önce düşünceleri açıklamak istediklerini ve buna izin verilmediği yönünde meclisi terk ettiler. Salonu terk eden CHP Meclis üyelerinin ardından konuşmasını gerçekleştiren Gültak, “Meclisi terk eden arkadaşlar içinde başkanım bizde sana destek olacağız diyen arkadaşlar vardı. Gelsinler yüzlerine de söyleyeyim. Hani, bizim borçlanmayı 3 aydır oyalıyorlar, ondan sonra da konuşuyorlar. Büyükşehir borçlanmayı aldı, Akdeniz’e verin, niye vermiyorsunuz? Niye veremiyorlar biliyor musunuz? Ben daha öncede söyledim Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy verenler bizim kardeşlerimizdir. Bizim onlarla sorunumuz yok, ama şu anki üst düzey yönetim ve meclis üyeleri HDP’nin güdümünde iş yapmaktadırlar” şeklinde konuştu.

 

“GEÇMİŞ DÖNEM BORÇ YAPTI”

Belediyenin 200 milyon borcunun kendisinin yapmadığını ifade eden Gültak, "Bu bina yapılırken de bu belediyenin geçmişten kaynaklanan bu Meclis’te çok kere söyledim. 200 küsur milyon borcunu Gültak yapmadı. Geçmiş dönem yaptı. Ankara'dan gelen paraların yüzde 55'inin kesilmesini sağlayan ben değilim. Geçmiş dönem. Bu ay itibariyle tahakkuk eden Ankara'dan para 14 milyon liradır. Aması var. Daha kesinti belli değil. Bugüne kadar da belediyemizin en düşük kesintileri yüzde 35'le sınırlı kalmıştır. Yüzde 55'e kadar kesinti yapılmıştır. Siz şimdi yüzde 35'ten kesinti yapılsa ne kesilir? 4 milyon, 4,5 milyon para kesilir değil mi? Ne kaldı? 10 milyon civarında para kaldı. Maaşımız ne kadar çıplak biliyor musunuz? 11 milyon ile 12 milyon arasında. Peki bu en düşük yüzde 35'ten kesilen rakam benden kaynaklı mı kesiliyor? Hayır. Geçmişin borcunu bana ve Akdenizlilere ve sizlere, muhtarlara ödetiyorlar. Sonra da dönüyorlar ki biz sana borçlanma vermeyiz. Bu nasıl bir adalet ya? Borcu yapın. Tıkayın. Hizmet yapmayın" diye konuştu.

 

“ASFALT SEZONUNU ISKALAMAMIZI İSTİYORLAR”

Ağustos ayında borç istemenin Akdeniz Belediyesi’nin işlerini geciktireceğini belirten Gültak, “Böyle şov yapmanın bir anlamı yok verilen sözler tutulacak. Diyorlar ya ağustos ayında yapılsın, ağustos ayı tatil,  ağustosta yapılsaydı eylülde toplanacaktık. Borcu verip vermeyecekleri belli değil, verdiler diyelim. İller bankası ayda bir kere toplanıyor teminatı almamız eylülün sonuna geliyor. Ekimde ihaleye çıkacak, peki o zaman biz bu asfaltı ne zaman dökeceğiz. Kaldırımları kışın mı yapalım. Çünkü asfalt sezonumuzu ıskalamamızı istiyorlar” dedi.

 

“BURADA ŞEHRİN İHTİYACI VAR ONUN İÇİN BORÇ İSTİYORUZ”

50 milyon liralık borçlanma gündem maddesinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından konuşan Gültak, “Genelde hiçbir belediye başkanı böyle bir şekilde borç istemez. Bak şurada burada kullanmak üzere diyerek istiyoruz. Geçmişin borcunu kapatmak için reklam, festival, tanıtım yapmak için değil, muhtarlar burada şehrin ihtiyacı var onun için istiyoruz ve burada kullanacağımız taaddüt ediyoruz. Siz hiç duydunuz mu böyle borç isteyen bir belediye başkanı, genelde borçlanma genel istenir. Ben anlamıyorum niye bu borçlanmalara karşı bu arkadaşlar sıkıntı çıkarıyor. Dolayısıyla biz asfalt, kaldırım yapmamız gerek. Sıcak soğuk plentlerini yaptırdık. Nereden yaptırdık, birini Çevre Bakanlığı hibesinden, birini de Gaziantep’ten Şahinbeyli Belediye Başkanımızın hibesi ile yaptık. Bugün o tesisler, bugünün rakamıyla 100 milyona çıkmaz” ifadelerini kullandı.

 

 “DOLAYISIYLA BU BORÇLANMANIN ADINI DA BUNU KOYDUK”

Borçlanmayı hep beraber yapmak istediklerini aktaran Gültak, “Bunu çalıştırılalım ‘para verin yok’ diyorlar, ‘borç verin’ diyoruz yine yok. Siz belediye Meclisi olarak sokaklarda gezdiğinizde hizmet etmek için mi? Yoksa tıkamak için mi? Siz asfalt yapmayalım mı dediniz. Kaldırım yapmayalım mı dediniz. Bunları taaddüt etmediniz mi? Bugün borçlanmayı Meclis verseydi bize, hep beraber yapmış olurduk. Hep beraber bu hizmetleri yerine getirdik, derdik. Niye engelliyorsunuz. Dolayısıyla bu borçlanmanın adını da bunu koyduk. Asfalt, kaldırım adına borçlanıyoruz. Bazı başkanlar gibi genel borçlanma istemiyoruz. Adını koyduk, kendimizi de bağladık. Buna rağmen borçlanma alamadık. Zihniyet bu ne diyebilirim” diye konuştu.

 

YILMAZ GÜNEY GENÇLİK MERKEZİ, ERKEK YURDUNA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Tapunun Mersin İli, Akdeniz ilçesi, Yalınayak Mahallesi, 12112 ada, 1 parselde 2.968,00 m2 yüzölçümlü, Şevket Sümer Mah. Okan Merzeci Bulv. No:3’deki Yılmaz Güney Gençlik Merkezi olarak yapılan taşınmazın, barınma problemi olan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılanabilmesi için erkek yurduna dönüştürülmesi, Mersin Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü adına 10 yıl süre ile bedelsiz tahsisi ile ilgili teklifin görüşülmesi oy çokluğu ile kabul edildi. 

 

“YURT, BÖLGEMİZE DIŞARIDAN GELEN ÖĞRENCİLERİMİZİN BARINMA SORUNUNU ÇÖZECEK”

Yılmaz Güney Gençlik Merkezi’nin erkek yurduna dönüştürülmesi ile ilgili gündem maddesinin Meclise sunulmadan önce madde ile ilgili konuşan Gültak, “Bu konuda bir bilgilendirme yapayım. Geçen haftalarda buraya gelen Spor Bakanımızla birlikte yaptığımız görüşmelerin sonucunda Yılmaz Güney Gençlik Merkeziydi adı biliyorsunuz. Bölgemize dışarıdan gelen öğrencilerimizin barınma sorunu, dönemimizdeki kira artışlarından kaynaklı bölgede hazır bir bina var, bunu hizmete verelim dedik ve onun için getirdik. İçerde yapılan ufak tefek tadilatlarla bir erkek yurduna dönüşecek. Bu o bölgede hem bir canlılık, hareket hem de esnafa bir hareket getirecektir. Bölge kritik bir bölge oradaki esnafa da bir can suyu olacaktır. Ayrıca içindeki havuzu kullanmaya biz devam edeceğiz. Biz protokolümüzü ona göre yapıyoruz. Dolayısıyla tesisimiz hem gençlere yönelik bir hizmet vermiş olacak hem de Akdeniz’de oturan gençlere yönelik havuzuyla birlikte hizmet verecek. Aş evinde de bazı planlamalar yapıp oradan da yemek çıkmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

“ İLK KEZ ORTAKLAŞA BİR DEVLET KURUMU İLE BERABER YURDUMUZ OLACAK”

Sözlerine devam eden Gültak, “Burası viraneydi, yıkık dökük bir yerdi. Çalıştık, imarını yaptık, mekanını büyüttük. Spor toto ile yapmış olduğumuz reklam anlaşması doğrultusunda bu binayı bitirdik.  Buradan Spor Bakanımıza teşekkür ediyorum. Yine onların verdikleri para ile bu bina bitti. Şimdi de yine aynı bakanlıkla tadilat paralarını Spor toto’dan almak kaydı ile yine belediyeden bir şey çıkmadan Akdeniz ilk kez ortaklaşa bir devlet kurumu ile beraber yurdu olacak. Bu iyi bir hizmettir. Ama ben bu konuları diğer grup üyeleriyle, meclis üyeleriyle konuştuğumda genelde soğuk bakıyorlar.  Konu tahsis oldu mu biz vermeyiz diyorlar” dedi.

 

YÜCEL, “YURT YAPILACAK O BÖLGE İLE ÜNİVERSİTE ARASINDA UZUN BİR MESAFE VAR”

Gültak’ın konuşmasının ardınsan söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Arif Yücel ise, yapılacak olan erkek yurdunun üniversiteye çok uzak olduğunu bu amaç doğrultusunda ölü bir yatırım olduğunu ifade ederek, “Şimdi bu Yılmaz Güney Parkı gerçekten güzel bir projeydi. Yapanların destek verenlerin ellerine sağlık, bu proje ilk geldiğinde bize şöyle gelmişti. Burası o bölgenin yararlanacağı sosyal bir alan olarak gelmişti. Aşevi, etüt merkezi, olimpik havuz denmişti, şimdi Spor İl Müdürlüğü’nde tahsis olabilir sıkıntı yok ancak o bölge ile üniversite arasında uzun bir mesafe var,  eğer sadece yurt erkek üniversite öğrencilerine tahsis edilirse uzaklık bakımından ölü yatırım olur. Bu sebeple o proje ilk orada nasıl çıkmışsa, projeye göre aşevi, etüt merkezi, sosyal alanlar o bölgedeki geçlerinin yararlanılacağı bir yer olmasını istiyoruz. Tıp Fakültesi’nin orada metruk bir KYK bina var, çürümeye yüz tutmuş, Spor İl Müdürlüğü gelip orayı restore etse, düzenlese erkek yurdu yaparsa daha mantıklı olur” şeklinde konuştu.

 

“DIŞARIDAN BURAYA ÜNİVERSİTE OKUMAYA GELEN ÖĞRENCİLERİN BARINMA SIKINTISI VAR”

Bağımsız Meclis Üyesi Arif Yücel’e cevap veren Gültak, “Şu anda dediğiniz yurt Spor Bakanlığı tarafından ihaleye verildi. İnşallah eylül ayında bin ile bin 300 arası tahmini öğrenci kalacak şekilde hazırlanıyor. Biz bunları takip ediyoruz, kendi bünyemizdeki projeleri de takip ediyoruz. Buradaki havuz ve aşevini biz ortaklaşa kullanacağız, burada bir sıkıntı yok. Yani o yurttan çıkan yemekten biz kullanacağız, havuzu da gençlere kullandıracağız. Ayrıca üstüne bir de üstüne yurt getirdik. Bugün bir evi yönetirken bile ihtiyaç listesi çıkartırsınız, önceliklerinize göre gidersiniz.  Geçmişte böyle planlanmış olabilir, ama şu anda bir ihtiyaç var. Dışarıdan gelen üniversiteye gelen çocuklarımız, okumadan geri mi dönsünler. Hem yurt yapıyoruz hem havuzu kullanacağız hem aşevi olarak kullanacağız. Bundan daha güzel bir şey var mı? Üstelik öbür yurduda yıllardır atıl kalmış o yurt içinde dün Bakanımız ile görüştüm.  Atıl kalmış yurt yakın bir tarihte tadilata başlıyor, inşallah o da yurt olarak açılacak” şeklinde konuştu.

 

“ÜZÜM YETİŞTİRİCİ DOSTLARIMIZIN REKLAMI OLDU”

Dilek temenni bölümünde söz alan Meclis Üyesi Aydın Egin ise, “Seçildiğiniz günden bu güne kadar gerek belediyenin imkanları ile gerekse devletten aldığınız imkanlarla Akdeniz ilçemize güzel yatırımlar yapıyorsunuz. Geçen pazar günü çok güzel bir festival yaşadı Akdeniz halkımız, Esenli mahalle muhtarımızın talebi ile oldu. Belediyemizin imkanları ile orayı ıslah ettiniz.Geçen Pazar günü üzüm festivalini yaşadık, gerçektende hiç beklemediğimiz düşünemediğimiz ben öte güzel bir festival yaşadık. Hem üzüm yetiştirici dostlarımızın reklamı oldu. Hem üzüm yetiştiricilerimizin para kazanma imkanları oldu. Orada yaşayan sadece Esenli halkı değil, çevre köylerinde oturan vatandaşımızda oradan istifade ettiler” dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA