Ayas, zehirli balon balıklarının yenilmemesinin altını çizdi




Tarih: 31 Temmuz 2022 Pazar 14:23


Akdeniz iklimi başta olmak üzere ılıman iklim kuşağında bulunan her yerde yaşayabilen balon balıkların yenilmemesi yönünde tavsiyede bulunan Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, temizlenerek, pişirilerek balığın zehirden arındırılamayacağının ve öldürücü etkisinin devam edeceğine dikkat çekti.

Haber-Emrah Birgül

Kızıldeniz’den gelerek Akdeniz kıyılarında popülasyon kuran istilacı türler, bölgedeki yerel türler üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Sofralarımıza gelen balıkların ve deniz ürünlerinin besin zincirini yeniden keşfetmek ve iyi, temiz, adil deniz ürünlerine ulaşılmasını sağlamak üzere bir araya gelen SlowFish Mersin Platformu, 2021 yılı başından bu yana gönüllülük esaslı çalışmalar yürütüyor.

 

UÇAR, “ASLAN BALIĞI VE UZUN DİKENLİ DENİZKESTANESİ SATIN ALIRKEN TEMİZLENMİŞ ŞEKİLDE ALINSIN”

Platform Sözcüsü Ezgi B. Uçar, 2022 yılı faaliyet planlarında istilacı yabancı türlere ilişkin farkındalık yaratmaya ve yenebilen türlerin tüketimini teşvik ederek yerel türler üzerindeki baskıyı azaltmaya yer verdiklerini vurguladı. Özellikle aslan balığı ve uzun dikenli denizkestanesi özelinde çalışmalar ve tadım etkinlikleri düzenlediklerini belirten Uçar, dikenlerinin zehirli ancak etlerinin yenebilir ve son derece lezzetli olmasının her iki türün ortak özelliği olduğunu belirtti. Dikenlerinin zehirli olması nedeniyle gerek aslan balığını gerekse uzun dikenli denizkestanesini temizlerken son derece dikkatli olunması gerektiğini dile getirerek, mümkünse satın alırken temizlenmiş şekilde alınmasını tavsiye etti.

 

“BALON BALIKLARI YENİLDİĞİNDE ÖLÜMLE SONUÇLANDIRABİLİR”

Bir diğer istilacı tür olan ve özellikle amatör balıkçıların oltalarına sıklıkla takılan balon balığının ise etinin zehirli olduğunu belirten Uçar, yenildiği takdirde sonucu ölümle sonuçlanabilen vakalara sebebiyet verebildiğine dikkat çekti.

 

AYAS: “FARKLI COĞRAFYALARDA BALON BALIĞIN TÜKETİLEBİLEN TÜRLERİ OLSA DA AKDENİZ’DE YENİLMEMESİ GEREKİR”

SlowFish Mersin Gönüllüsü ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ise Akdeniz’de bugüne kadar çok sayıda balon balığı rapor edilmiş olsa da Akdeniz kıyılarındaki en yaygın balon balığı türlerinin Benekli Balon Balığı (LagocephalusSceleratus), Süveyş Balon Balığı (LagocephalusSuezensis), Cüce Balon Balığı (TorquigenerFlavimaculosus) ve balıkçılar tarafından Altın Renkli Balon Balığı olarak bilinen LagocephalusSpadiceus olduğunu vurguladı. Farklı coğrafyalarda bu balığın tüketilebilen türleri olsa da Akdeniz’de yaygın bulunan bu türlerin kesinlikle yenmemesi gerektiğine dikkat çeken Ayas, bu türlerin en güçlü denizel zehirlerinden olan Tetrodotoksin içerdiğini belirterek, bunun ısı değişikliğinde dahi yapısının bozulmadığının, yani pişirme yöntemiyle balığın zehirden arındırılamayacağının ve öldürücü etkisinin devam edeceğinin altını çizdi.

 

“ASLAN BALIĞININ TÜKETİLMESİNİN ÇOK KIYMETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Aslan Balığı gibi türlerde de zehrin sadece dikenlerinde bulunduğuna işaret eden Ayas, “Dolayısıyla etlerinde kesinlikle zehir yok. Bu türlerin tüketiminin arttırılması şu açıdan önemli; doğada bir predatorları yok. Aslan balığının bildiğimiz tek avcısı insan. Bu nedenle biz insanların tüketmesini istiyoruz ki, popülasyonları biraz daralsın. Aslan balığı, diğer türler üzerine ciddi anlamda baskı kuruyor ve aklınıza gelen bütün deniz canlılarının yavrularıyla besleniyor; onların popülasyonlarını daraltıyor. Bu anlamıyla da biz aslan balığının tüketilmesinin çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“ASLAN BALIĞI VE DENİZKESTANELERİNİN TÜKETİME SUNULMASI VE BEĞENİLMESİ ÇOK KIYMETLİ”    

Aslan balığı ve denizkestanelerini tadanların çok beğendiklerini ifade eden Ayas, “Bu, bizi çok umutlandırdı. Aslan balıkları ve uzun dikenli denizkestaneleri tüketimi girdiğinde ve insanlar bunu talep etmeye başladığında bir piyasası olur ve restoranlar bunu sunmaya başlarlar. Böylece bu türler üzerinde bir baskı kurulmuş olur; diğer türler de rahat nefes almış olurlar ve bir denge kurulmuş olur. İnsan aslında en büyük predator. Öyle baktığımızda bunun tüketime sunulması ve beğenilmesi çok kıymetli” sözlerini kullandı.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA