Gürüz: “Interfresh Eurasia fuarı eminim ki çok iyi noktalara gelecek”




Tarih: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 13:28


20-22 Ekim 2022 Antalya’da yapılacak olan Türkiye’deki tek Interfresh Eurasia fuarı için basın toplantısı yapıldı. Toplantıda fuar hakkında konuşan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, “Interfresh Eurasia fuarının hakikatten çok ciddi sektörümüze ülkemize bölgemize katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Dünya yaş meyve fuarlarının aslında ilk adresi aslında hep Berlin Fruıt Logıstıca fuar alanıydı. Yapacağımız bu fuar bütün paydaşların katkısı ve desteği ile bu eminim ki çok iyi noktalara gelecek” dedi.

Haber- Emrah Birgül

 

Yaş meyve sebze sektörünün Türkiye'deki tek fuarı Interfresh Eurasia Fuarı’nı düzenleyen ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Özer, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; Mersin Zirai Karantina Müdür Yardımcısı Turgay Aytürk, Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı katılım gösterdi. 20-22 Ekim 2022 Antalya’da yapılacak olan fuar için yapılan toplantıda; fuarın öneminden bahsedildi. Yapılacak olan fuar ile Türkiye'de üretilen ürünlerin yaklaşık yüzde 80'i yer alacağı belirtildi.

 

“BİRKAÇ YIL İÇİNDE DE FUARIMIZ BELKİ DE BERLİN FUARLARINI GEÇECEK”

Interfresh Eurasia fuarının sektörlerine ülkeye, bölgeye çok ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, “Vasıfsız işçilik noktasında, kadın işçilik noktasında ülkemizin aslında istihdam yükünü taşıyan sektörüz. Çeşitli nedenlerle eğitimden nasibini alamamış gibi günlük yevmiyelerle çalışan insanlara bizim sektörde ciddi bir istihdam sağlıyoruz.  Sektörümüze çok önemli katkılar sağlayacağını düşündüğüm ve bu yılda 20-22 Ekim 2022 tarihlerinde Antalya’da üçüncüsü düzenlenecek olan Interfresh Eurasia fuarının hakikatten çok ciddi sektörümüze ülkemize bölgemize katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Dünya yaş meyve fuarlarının aslında ilk adresi aslında hep Berlin Fruıt Logıstıca fuar alanıydı. Belki 5-6 sene önce başladılar ama dünyada meyve sebze üretiminde İspanya çok önde. Madrid’de Fruit Attraction's bir fuar başladı. Başlarken moralleri çok bozuktular, ‘Acaba Berlin’in yerini alabilecek miyiz?’ dediler. Ama her yıl gerek ülkelerinden gerek İspanyol ihracatçılardan aldıkları desteklerle o fuar şimdi Berlin fuarını yakalama noktasına geldi. Benim şahsi kanaatim önümüzde birkaç yıl içinde de belki de Berlin fuarlarını geçecek” şeklinde konuştu.

 

“BU FUAR BAŞARILI OLURSA BURADA BİZİM ÜLKEMİZ KAZANACAK”

Antalya fuarında bu noktalara gelmemesi için hiçbir nedenin olmadığını ifade eden Gürüz, “Biz rakip olarak sektör olarak bu fuarla ilgili elimizden gelen her türlü desteği yapacağız. Çünkü eğer bu fuar başarılı olursa burada bizim ülkemiz kazanacak. Bütün alım heyetleri, bütün iş görüşmeleri sezon planlamaları bu fuarda yapılabilinecek. Fuarın tarihi de tam meyve sebze sezonun başlangıcına denk gelmektedir. Bütün paydaşların katkısı ve desteği ile bu fuar eminim ki çok noktalara gelecek” şeklinde konuştu. 

 

KAÇMAZ: “FUARLARIN GERÇEKLEŞMESİ KENT ÜLKEMİZDE ÜRETİMİN ARTMASINA VESİLE OLACAK”

Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) Başkanı Kemal Kaçmaz’ da turunçgil de başlı başına bir sektör haline geldiğini belirterek, “2022 yılı çerçevesinde iki tane önemli projelerimizin içinde bir tanesi Interfresh Eurasia, diğeri de kasım ayında ilk kez gerçekleştireceğimiz 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi. Tabi bu fuar niçin önemli, ülkemiz Avrupa ve Asya’nın kavşak noktasında yakın bir gelecekte bu fuar belki Almanya’yı da geçecek. Temmuz ayında bu fuara hem bireysel hem de  kurumasal olarak destek verdim. Salgın sonrası tarım sektörü çok önemli bir hale geldi. Herkes tarıma bir yatırım yapmak istiyor. Buna bağlı olarak hem üretim hem de ihracat hem de iş tüketim hızla artıyor. Buna bağlı olarak bu fuarların gerçekleşmesi kent ülkemizde üretimin artmasına vesile olacak. İhracatımızın artmasına, ülkemizin kalkınmasına vesile olacak. Bu nedenle sektörle elimizden gelen desteği bu fuara veriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

ÖZER: “İNTERFRESH GLOBAL KONSERANSLARI DA DÜZENLİYOR”

İlk olarak tarımı iklimle ilişkilendiren ANTEXPO Fuarcılık Hizmetleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Murat Özer, iklim ve sürdürebilir kalıntısız tarım için temaların olacağını ifade ederek, “Bu sene interfreshle beraber interfresh global konseransları da düzenliyor olacak ilk defa eş zamanlı olarak. Yurtiçinden ve yurtdışından çağrılan konuşmacılar da gelecek. Bu sene 5 farklı salonda olacak. Global konferanslarda iklim değişikliği, sürdürülebilir kalıntısız tarım, yeşil mutabakat, karbon ayak izi, su ayak izi ana temalar olacak. Bunlar zaten hem sektörün hem de Türkiye'nin önümüzdeki 3-5 sene içinde kendini ayarlaması gereken ana başlıklar. Bunları yapamadığımız takdirde 2025'te belki de 1 kilo narı ya da kirazı Avrupa'ya veremeyecek duruma geleceğiz. Çünkü gerçekten Avrupa bunu artık kanunsal bir şekilde gündemleşmeye başladı ve bazı yaptırımları uygulamaya başladı. Aslında savaş biraz bunu geciktirdi. Eğer bugün Rusya-Ukrayna savaşı olmasaydı belki bunlar daha hızlı bir şekilde önümüze gelecekti. Türk ihracatçısının önüne gelecekti. Ben size biraz fuarla ilgili bilgi vereyim” şeklinde konuştu.

 

“ÖNEMLİ BİR NOKTADA YAŞIYORUZ”

Türkiye'nin tek ve aslında ilk yaş meyve sebze fuarı olduğuna dikkat çeken Özer, “Bu sene 3'ncüsünü yapacağız. Türkiye'nin tek ve aslında ilk yaş meyve sebze fuarı. Bölgedeki 2.2 milyar insana direkt 4 saat içinde ulaşabildiğimiz bir fuar. Hindistan'ı da içine aldığımızda Türki Cumhuriyetleri ve Rusya'yı içine aldığımızda aslında lokasyon olarak, platform olarak yeri mükemmel. Hem Doğu'yu hem Batı'yı eski İpek Yolu'nun üstünde olan bir yerde yaşıyoruz. Türki Cumhuriyetleri, Rusya'yı ve Hindistan'ı Schengen vizelerini almakta ne kadar zorlanan ülkeler olarak düşündüğümüzde bu insanlar Avrupa'daki muadil fuarlara gitmekte çok zorlanıyorlar. Neticede bir Schengen vizesi almak zorundalar. Bazıları alabilecek nitelikte olmasına rağmen almak istemiyorlar. Bazıları dinsel sebeplerden dolayı, işte Müslüman olan ülkeler Avrupa'ya gittiğinde yemek sıkıntısı çektiklerinden dolayı bunlara gitmek istemiyorlar” dedi.

 

“PLATFORM OLARAK ÇOK İYİ BİR PLATFORM SAĞLAYABİLECEK DURUMDAYIZ”

Sözlerine devam eden Özer, bir kısmının direkt uçak olmadığından birkaç aktarmayla gitmek zorunda kaldığını, Schengen’e gitmek istemediklerini belirterek, “Şimdi Türkiye özelinde baktığımız zaman lokasyon olarak aslında Doğu'nun, Batı'nın, Kuzey'in tam kesiştiği noktadayız. Platform olarak çok iyi bir platform sağlayabilecek durumdayız. 3'ncü senesindeyiz. Çok iyi bir yere gidiyorduk. Bir pandemi tokatı yedik tabiri caizse. Ama tekrar başladık. Bu sene hiç olmadığı bir şekilde 4 tane birlik eş zamanlı bizi desteklemeye karar verdi. Burada da başta ben Ferhat Başkan'a tekrar teşekkür ediyorum. Yüzde 45'in ihracatını yapan bir bölge olarak bunun evet, biz bu işi destekliyoruz. Ben vizyon olarak buna inanıyorum demesi bizi daha da cesaretlendirdi. Tabii ki biz doğru iş yapıyoruz. Bunu yapmaya devam edelim dedik” ifadelerini kullandı.

 

“BU FUAR, YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE'DEKİ VİTRİNİ OLACAK”

Avrupa’dan, Ortadoğu’dan ve Rusya’dan büyük market zinciri getireceklerini aktaran Özer, “Bu sene ihracatçının beklediği fuar şirketinden, yurtdışından gelecek market zincirlerini beklerler. Market zincirleri gelsinler, bizden alışveriş yapsın isterler. Tabi bunun diğer ayağı var. Bu market zincirlerin istediğini verebilecek ihracatçıların da burada olması lazım. Biz bu sene 2 tane Avrupa’dan, 2 tane Ortadoğu'dan ve 2 tane Rusya'dan büyük market zincirini buraya getiriyoruz. Daha fazlasını davet ettik fakat bunlar bize bugüne kadar döndüler. Evet, biz geliyoruz. Uçak biletlerimizi aldık. Siz de bizim Antalya'daki konaklamamızı ayarlayın dediler. Biz bunu yapıyoruz. Tabi biz şunu da yapıyoruz, yurtdışından gelecek alım heyetlerinden Antalya'daki a'dan z'ye her şeylerini biz ayarlıyoruz. Yeter ki onlar işte geldikleri ülkede de Antalya’ya kadar uçak biletlerini alsınlar. Antalya'ya insinler, Antalya'ya indikleri andan itibaren biz bunları özel araçlarla alıyoruz, otellerine götürüyoruz. Otellerden fuar alanlarına getiriyoruz. Fuar alanları içerisinde yine birliklerle birlikte oluşturulacak bir özel alan var, yurtdışında yaptığımız benzer bir çalışmayı orada insanları ağırlayacağız. Biz insanlara vitrini ortaya çıkartacağız. Burası bizim vitrinimiz neticede. Bu fuar bir vitrin. Yaş meyve sebze sektörünün Türkiye'deki vitrini olacak” şeklinde konuştu.

 

“MACFRUT’UN ACENTESİNİ KULLANIYORUZ, BU ACENTELER İLK YIL BİZE GELMEDİLER”

Yurtdışında fuar acentelerini kullandıklarını belirten Özer, “Bugüne kadar 160 tane farklı büyüklükteki alıcı, 18 farklı ülkeden geleceğini teyit etti. Bunlar hosted buyer programı dediklerimiz. Bunlar gerçekten parasıyla Türkiye'den ya bugüne kadar mal almış olan firmalar veya potansiyel firmalar. Bunu yaparken de işte yurtdışında adı geçen fuarların acentelerini kullanıyoruz. Furittise kadın acentesini kullanıyoruz. Macfrut’un acentesini kullanıyoruz. Fruttakraksiyonun acentesini kullanıyoruz. Bu acenteler ilk yıl bize gelmediler. Biz bunları davet ettik. Gelin bu fuarı yurtdışına tanıtalım dedik. Hayır efendim dediler. Biz bir geleceğiz. Sizin fuarınızı göreceğiz, ondan sonra bunu yapacağız dediler. İlk yıl geldiler. Fuarı gezdiler. Ondan sonra evet tamam biz bunu tanıtabiliriz dediler. Bir önceki fuarı biraz daha kontrollü tanıttılar. Herkesi davet etmediler ama bu sene Türkiye'nin yaş meyve sebze sektöründeki ilerlemesiyle beraber acenteler daha aktif çalışıyorlar ve fuara artık onlar da inandılar. Dolayısıyla 18 farklı ülkeden 160 tane alıcı netleşti. Bunlar bilfiil birebir hosted buyer programından. Bunlardan bir kısmı da Türk Ticaret Bakanlığı da destekliyor olacak. Onların da katkılarıyla bazılarının uçak biletlerinin de verilmesi söz konusu” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE'DEKİ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATI YAPAN FİRMA RAKAM OLARAK 40'I GEÇTİK”

Bugün itibariyle 40'ın üzerinde bir yaş meyve sebze katılımcı firmanın olduğunu belirten Özer, “Farklı büyüklüklerde firmalar var. Aralarında ihracat şampiyonu olanlar var. Bölge şampiyonu olanlar var. Orta ölçekte, küçük ölçekte Türkiye'deki yaş meyve sebze ihracatı yapan firmalardan bahsediyoruz. 40'ı geçtik rakam olarak. Hedefimiz bunu 65-70 civarında bu seneyi kapatmak. Yurtdışı ziyaretçisini de 160-180 civarında kapatmak. Bunlar davetliler. Kendi gelenlerden bağımsız olarak. İşte global konferanslardan bahsettik. Global konferanslar bu sene ilk kez fuarla eş zamanlı düzenlenecek ve başta iklim değişikliği olmak üzere karantina, karbon ayak izi gibi konular masaya yatırılacak. 5 farklı üniversiteyle birlikte çalışıyoruz. Akdeniz, Ankara, Uludağ, Ege ve Çukurova üniversiteleri” diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA