Kızıltan: “Kurslarla yetişen öğrencileri, işverenlerle bir araya getirmemiz gerek”




Tarih: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 17:22


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Büyükşehir işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Dijital Akademi Programı’ eğitiminin töreni yapıldı. İş arayanlar ile işçi arayanları bir araya getirmek gerektiğini belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ayhan Kızıltan, “Ben bugün Tırmıl’da birçok firma ile bir araya geldim. Herkesin isteği, istediği zaman teknik eleman bulması. Bu kurslarla yetişmiş burada birçok arkadaşımız var. İş bulmamızda da bizim destek olmamız, bir yapı oluşturmamız lazım bu konuda. Biz bu arkadaşları işletmelerle bir araya getirmemiz gerekiyor” dedi.

Haber- Burak Karataş 

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Büyükşehir işbirliğinde gerçekleştirilen Dijital Akademi Programı çerçevesinde düzenlenen ve yaklaşık 6 hafta devam eden eğitimler sonucunda tören gerçekleşti. Yoğun olarak kursiyerlerin katılımın gösterdiği törende öğrencilere iş bulma konusunda detaylı bilgi verildi. Yapılan projelerle işveren ve iş arayanları bir araya getirmek için çalışmaların yapıldığına dikkat çekilen törende, sunumu dinleyen öğrencileri sevindirdi. Dijital Akademi ve Tırmıl Mercek projeleri hakkında sunumunu gerçekleştiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Projeler Müdürü Fevzi Filik, “Dijital Akademi,  Vahap beyin, Ayhan beyin gençlerle olan ilişkisini anlatan ve dijital dönüşümünü destekleyen bir proje. 18-30 yaş arasında 60 genç arkadaşımızı eğitime aldık. Ama eğitime alırken de amacımız şuydu: ‘Dijitalleşmeyle birlikte ülkemizin de buna ayak uydurabileceği bu alanda istihdam yaratabilecek; parlak beyinlere, parlak kişilere yetiştirmek ve özel sektöre bir şekilde de olsa adaptasyon sağlamaktır. Bunun en basit örneği,  hayatımız aslında pandemiyle birlikte yazılım oldu. Her şeye baktığımızda bir anda bir aplikasyonla bir yazılım döngüsü girdi. Ağ kuruma ve network güvenliği alanında arkadaşlarla birlikte bir eğitim projede gerçekleştirildi. Dijital pazarlama becerilerini geliştirmek için Türkiye facebook ile bir dizi çalışmalar gerçekleştirdi.  Ama her ne olursa olsun bireylerin bir yerde çalışmasından ziyade aslında bir müteşebbis olmaları bir girişimci olmaları içinde, finansın temellerini anlamaları içinde bir finansal okuryazarlık dediğimiz yönetim kapasitelerini gerçekleştirecek bir dizi eğitimler gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

 

“BİR DİZİ KARİYER EĞİTİM PLANLAMALARI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Girişimciler için finansal okuryazarlık için eğitimler yaptıklarını belirten Filik, “Amacımız neydi, müteşebbis bireyler olsunlar. Dijital dönüşüm ve facebook iş yönetimi keza Türkiye facebook ile bir protokol imzalayarak, Türkiye facebook eğitmenleri tarafından bir dizi eğitimler gerçekleştirildi. Amaç neydi, aslında dijital pazarlamaya ilk adım atmaktı. Cometwork gerçekten bireylerin kaldıracağı kadar bir mali yükümlülük vardı burada. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bunu üstlenerek Cisco Türkiye Networking Academy ile birlikte yine Cisko eğitimini gerçekleştirerek, yine bu alanda gerçekten parlak beyinler, irfan dolu insanlar yetiştirmek amacıyla dokunuşlar gerçekleştirdi.  Yine fayton eğitimi, aslında baktığınızda gerçekten günümüz gençlerin üniversite de belki de üniversite sonrasında arayıp da bulamadığı eğitim dizidir. En sonda da bu arkadaşlara bir dizi kariyer eğitim planlamaları gerçekleştirdik. Ama özel sektörle yapacağımız bir dizi etkinliklerle bir araya gelecekler” şeklinde konuştu.

 

“AMACIMIZ KAZAN KAZAN İLİŞKİSİNİN ÇALIŞTIRMAK”

Mersin’de dijital pazarlama ve eticaret uzmanlığı programını başlatacaklarını ifade eden Filik, “Birde şunlara karar verdik, dijital akademinin ikinci basamağını yapacağız. Ama daha büyük yapacağız. Artık dijital pazarlama eticaret paylaşımımız hayatımızın bir gerçeği. Mersin’de dijital pazarlama ve eticaret uzmanlığı programını başlatacağız. Sosyal uzmanlık için bireyler yetiştirerek bizde bunlara stajlara yerleştirerek eğer bir firma bir ihtiyacı varsa sosyal medya uzmanlarına ihtiyacı varsa işte dijital akademi bu firmalara girmesini sağlayacak. Amacımız kazan kazan ilişkisinin çalıştırmak. İşsizliğin çözümüne katkı sunmak, firmalara nitelikli personel taleplerini de dijital akademiyle günümüzün endüstri 4.0 ile karşılamak” dedi.

 

KIZILTAN, “İŞ ARAYANLAR İLE İŞÇİ ARAYANLARI BİR ARAYA GETİREREK ORADAKİ DİYALOGU SAĞLAMAMIZ LAZIM”

Her şeyin eğitim sistemindeki değişikliklerle başladığını aktaran Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, bir takım eğitim konusu uğruna başka eğitim konularının feda edildiği belirterek, “Bir eğitim sistemi Türkiye’de uygulanmaya başlandı.  Bu da ne oldu bizim işletme sektörlerimizde hem sanayi sektöründe istenilen kalifiye personeli bulunamaması ile sonuçlandı. Şu anda şöyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Ben bugün Tırmıl’da birçok firma ile bir araya geldim. Herkesin isteği ben istediğim zaman teknik eleman bulayım. Tabi ki eğitim sistemi bozuldu, 4 artı 4 sistemle o mezun olan çocukları iş üretmek zor olur. Çünkü o öğrenci mezun olduğunda 18 yaşını geçmiş oluyor. Bu teknik elemanını eskiden hep kendimiz yetiştiriyorduk. Çıraklık eğitim merkezlerinde kayıtları vardı. Sigortası devlet tarafından yapılıyordu.  Eğitim sitemini biz bozunca ne yazık ki bu duruma geldik. Bu açıyı kapatmak için bizim gibi kurumlar birçok eğitim etkinlikleri yapmaya başladı, kurslar yapmaya başladı. Bizde bu konuda elimizi taşın altına koyduk. Türkiye’nin şiddetle eğitimli insanlara ihtiyacı var. Ama gel gelelim bizde yetiştiriyoruz. Bu kurslarla yetişmiş burada birçok arkadaşımız var.  İş bulmamızda da bizim destek olmamız lazım. Bir yapı oluşturmamız lazım bu konuda. Biz bu arkadaşları işletmelerle bir araya getirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili de bir projeyi planladık. İş arayanlar, işçi arayanları bir araya getirerek orada diyalogu sağlamamız lazım. Eğitim alan birazdan sertifika alacak olan bütün kursiyerlerimizi kutluyorum” diye konuştu.

 

SEÇER, “ÜLKEMİZİN ÇOK ÖNEMLİ KONULARINA DEĞİNİYORUZ”

Güzel bir çalışmayı sonuçlandırmak için bir araya geldiğini ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Aslında sadece kentimizin değil, ülkemizin çok önemli konularına değiniyoruz. Konuşmacıları da dikkatle dinledim. Bir tanesi her zaman toplumların geleceğinin umudu olan gençler, gençlerin eğitimi, gençlerin meslek edinmesi, dijital dünya, gelişen dünya, ülkemizin, şehrimizin bu anlamda kendini güncellemesi, çağa ayak uydurabilmesi ve her şeyden önemlisi Türkiye'de, Mersin'de istihdam, işsizlik sorunu, buna paralel olarak da kalifiye eleman konusu; birçok konuyu aslında, sorun alanını burada konuşmuş olacağız” şeklinde konuştu.

 

“MERSİN GENÇLİĞİNE KATKI SUNMAM GEREKİYOR”

Türkiye'de şekillenen bir eğitim sistemi var olduğunu belirten Seçer, “Şimdi aynı önem devam ediyor, ara eleman sıkıntısı var. Teknik eleman sıkıntısı var. Gençlerin bu yönde eğitilmesi lazım ama çok farklı bir eğitim sistemine doğru Türkiye evrildi. Bunu görmek, kabul etmek lazım. Ne yapacağız? Ben belediye başkanı olarak görev alanım, yetkilerim, sorumluluklarım ve imkanlarım var. Bu doğrultuda her konuda olduğu gibi Mersin gençliğine katkı sunmam gerekiyor. MERCEK bunlardan bir tanesi. Üniversite hazırlık kurs merkezleri bunlardan bir tanesi. LGS sınavlarına giriş eğitim merkezlerimiz ya da kurs merkezlerimiz bunlardan bir tanesi. Çocuklarımıza sağladığımız eğitim yardımları onlardan bir tanesi” dedi.

 

“BİZİM MERCEK, AÇILIMINDAN DA ANLAŞILACAĞI GİBİ MERSİN'E İYİ GELECEK”

Mersin halkına, gençliğine katkı sunma amacı içerisinde olduğunu aktaran Seçer, “Benim temel görevim, Türkiye'de eğitim sistemini şekillendirmek değil. Ben Milli Eğitim Bakanı değilim. Ama Mersin'in Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, bu konulara kayıtsız kalmadan; akıl, bilim, mantık çerçevesinde, imkanlar çerçevesinde ve her şeyden önemlisi de kurumlarla işbirliği yaparak, Mersin halkına, gençliğine katkı sunma amacı içerisindeyim. Bizim MERCEK, açılımından da anlaşılacağı gibi Mersin'e iyi gelecek. Gerçekten Mersin'e iyi gelecek bir uygulama” sözlerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA