14 Ağustos’ta Mersin Cemevi’nde aşure lokmaları paylaşılacak




Tarih: 12 Ağustos 2022 Cuma 15:42


14 Ağustos Pazar günü saat 18.30’da Mersin Cemevi’nde aşure lokmaları paylaşılacak. Ender Balkır, Mersin Cemevi’nde düzenlenecek Aşure Günü’ne konuk sanatçı olarak katılacak.

Haber-Emrah BİRGÜL

 

30 Temmuz'da başlayan Muharrem Ayı'nda 12 gün Yas-ı Matem Orucu tutan Anadolu Alevileri, aşure lokmalarını paylaşmaya başladı. Gazetemize konuşan Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şube Başkanı Hasan Kılavuz, "Mersin'de de pazar günü cemevimiz önünde aşure lokmalarımızı bölüşeceğiz, dağıtacağız. Aynı zamanda aşure lokmalarının arkasından müzik programıyla da Muharrem Ayı'ndaki orucumuzu taçlandıracağız" diyerek, Aşure Günü'ne Ender Balkır'ın konuk sanatçı olarak katılacağını duyurdu.

 

"BİR İNANÇ VE İBADET GELENEĞİMİZDİR"

Muharrem Ayı'nın Anadolu Alevileri için taşıdığı öneme değinen Kılavuz, "Muharrem Ayı Alevilerin kutsal bildikleri bir aydır. Kadim'den beri, Nuh'tan beri akıp gelip Mezopotamya topraklarında mayalanmış bir inanç ve ibadet geleneğimizdir. Anadolu Alevileri, Nuh'tan beri gelen bu geleneği inanç ve ibadetleriyle bütünleştirmişler ve bu 10 günlük Şükür Orucu, 12 İmam Orucu'na dönüşmüş. Hazreti Peygamber'in torunlarının hepsinin şehit edilmesinden ötürü 12 gün oruç tutarlar Muharrem Ayı'nda" dedi.

 

"İNSANLAR KERBELALARI YAŞAMASINLAR"

Tutulan oruçların ardından aşure lokmalarının paylaşıldığını vurgulayan Kılavuz, "Bugün cemevlerinde bunları canlarla paylaşıyorlar, bölüşüyorlar. 12 gün orucun sonunda da aşure lokmalarını dağıtırlar. Aşure aynı zamanda birleştiricidir. Kardeşliğe, barışa, birlikteliğe, dayanışmaya örnek olarak bu aşure lokmalarını pişirirler. Biz, Anadolu Alevileri özellikle bulunduğumuz her yerde bu değerleri yaşatmak için elimizden geldiğince telkin ve söylemlerde bulunuyoruz. İnsanlar gelenek ve göreneklerini unutmasın ve ülkemizde kardeşlik ve barış duyguları yeşersin istiyoruz. Aşure günleri barışa, birlikteliğe, kardeşliğe de vesile olsun diye biz bu orucu tutuyoruz. İnsanlarımız dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar 'Kerbelaları yaşamasınlar, Kerbela acılarını duymasınlar' diye aşureye ve Muharrem'e böylesine bir önem veriyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

"ENDER BALKIR CANIMIZ BURADA OLACAK"

Pazar günü yapılacak Aşure Günü'ne de değinen Kılavuz, "Mersin'de de pazar günü cemevimiz önünde aşure lokmalarımızı bölüşeceğiz, dağıtacağız. Aynı zamanda aşure lokmalarının arkasından müzik programıyla da Muharrem Ayı'ndaki orucumuzu taçlandıracağız. Ender Balkır canımız burada olacak. Sazıyla, sözüyle renk katacaktır" diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA