2025’te Mersin’e hızlı tren geliyor




Tarih: 12 Ağustos 2022 Cuma 17:07


Mersin’e turizm ve lojistik alanında önemli kazanımlar sağlaması beklenilen Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin çalışmaları sürüyor. Osmaniye’deki çalışmaları inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Mersin-Gaziantep arasındaki hattın şu an 6 saat 23 dakika olduğunu, proje tamamlandıktan sonra ise 2 saat 15 dakikaya ineceğini açıkladı. Bakan Karaismailoğlu, projeyi 2025 yılında tamamlamayı planladıklarını duyurdu.

Haber-Cihan Barış Budak

 

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi'nde çalışmalar sürüyor. Osmaniye'de bir dizi inceleme ve ziyarette bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Buna göre; Mersin-Gaziantep arasındaki 6 saat 23 dakikalık ulaşım süresi, proje tamamlandıktan sonra 2 saat 15 dakikaya inecek. Projeyle ilgili beklenti ise 'lojistik ve turizm' alanlarında bölgeye önemli katkılar sağlaması yönünde. 2025 yılında tamamlanması planlanan projeyle ilgili konuşan Bakan Karaismailoğlu, "Önümüzdeki 3 yıl içerisinde, Gaziantep'ten Osmaniye'den hızlı trene binen bir vatandaşımız Mersin, Konya, Ankara, İstanbul üzerinden Avrupa'ya kadar ulaşma imkanına sahip olacaktır" dedi.

 

KOMŞU İLLERİN DENİZE AÇILAN KAPISI: "MERSİN"

Proje tamamlandıktan sonra Mersin'in turizm ve lojistik alanlarındaki potansiyelinin artması bekleniyor. Mersin'in bölgede lojistiğin yanı sıra turizm alanında da önemli bir konumda yer aldığı biliniyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Akdeniz'deki illerde yaşayanların denize açılan kapısı Mersin, her yıl yaz sezonunda komşu illerden binlerce tatilciye ev sahipliği yapıyor. Mersin'in merkezinden Erdemli ve Silifke'ye uzanan D-400 Karayolu üzerinde Gaziantep, Osmaniye ve Adana plakalı araçların yoğunluğu dikkat çekiyor.

 

SAATTE 200 KM!

Proje'yle ilgili Osmaniye'de incelemelerde ve basın açıklamasında bulunan Bakan Karaismailoğlu, "Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projemizi Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nin birbirine bağlayan, saatte 200 kilometrenin üzerindeki hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hat olarak planladık. Bu büyük projedeki çalışmalar, 6 kesim halinde şu anda devam etmekte. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası tam 361 kilometre. Projenin tamamlanmasıyla bu mesafe 295 kilometreye, 2 hat arasındaki ulaşım süresi de 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya inecektir" dedi.

 

ADANA DA OSMANİYE'YE BİR ADIM YAKLAŞACAK

Bakan Karaimailoğlu, Mersin'in doğusunda yer alan iller arasındaki ulaşım sürelerinin de azalacağını sözlerine ekleyerek, "Hattın tamamlanmasıyla birlikte ayrıca Adana-Osmaniye seyahat süresi ise 80 dakikadan 40 dakikaya düşecektir. Bu büyük projenin Toprakkale-Bahçe bölümü 58 kilometreden oluşmaktadır. Bu hat üzerinde 16 bin 516 metrelik 32 adet tünel, 602 metrelik 6 adet köprü ve viyadükle birlikte 30 adet alt ve üst geçit yer almakta. Güzergahta 13 kilometrelik tünelli kesimin altyapı çalışmalarında yüzde 56'lık bir fiziki ilerlemeyi de sağlamış durumdayız şu anda. Kalan 45 kilometrelik güzergahın altyapısıyla hattın tamamının üstyapı ve elektrik sinyalizasyon ve telekominikasyon yapım işleri de Altyapı Yatırımları Genel Müdürümüz tarafından tamamlanacaktır" diye konuştu.

 

BEKLENEN TARİH: 2025

Projenin tamamlanma sürecine ilişkin bilgiler de aktaran Karaismailoğlu, "Hattımızı 2025 yılına doğru tamamlayıp halkımızın hizmetine açmayı planladık. Hızlı tren hattımız lojistik olarak en önemli hatlarımızdan da birisi olacaktır. Özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu'nun Osmaniye'nin denize ulaşımı, limanlara ulaşımı için lojistik anlamda ve yolcu taşımacılığı anlamında da çok önemli bir fonksiyon görecektir" ifadelerine yer verdi.

 

"ÜLKEMİZİ YENİDEN DEMİR AĞLARIYLA ÖRÜYORUZ"

Ülke genelinde gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Karaismailoğlu, "Asya ile Avrupa arasında Çin'den Londra'ya kadar demir ipek yolunun orta koridorunda yer alan ülkemiz, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında bir merkezdir. Hükümetlerimiz döneminde ülkemizin demir yollarının gelişmesi için yaptığımız yatırımlar herkesin takdirini kazanmıştır. Ülkemizi yeniden demir ağlarıyla örüyoruz. 2003 yılında 10 bin 959 kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu, 13 bin 50 kilometreye çıkarttık. Toplam 4 bin 693 kilometrelik demiryolu hattında da inşaatımız devam ediyor. Ayrıca ülke genelinde toplam 13 bin 978 kilometrelik demiryolu hattında yapım, ihale ve etüt proje çalışmalarımız da devam etmektedir" diye konuştu.

 

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YOL HARİTALARINI BELİRLEDİK"

Bakan Karaismailoğlu, ilerleyen süreçteki yol haritalarına ilişkin ise şunları söyledi; "Demiryolu yatırım ve hedeflerimizde de önümüzdeki dönemde yol haritalarını belirledik. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımıza göre demir yollarımızdaki yolcu taşımacılığı payını yüzde 1'den yüzde 6.2'ye çıkaracağız. Yük taşımacılığı payını yüzde 5'ten yüzde 22'ye, hızlı tren bağlantısına sahip olan il sayımızı da 8'den 52'ye çıkaracağız. Yıllık yolcu taşımacılığını da bugün 19,5 milyonda olan demiryolu yolcu taşımacılığını tam 270 milyona çıkaracağız. Yıllık yük taşımacılığını da 55 milyon tondan tam 448 milyon tona ulaştıracağız. Emniyetli, hızlı, verimli ve etkin bir demiryolu altyapısını oluşturmuş olacağız."

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA