Üzüm üreticileri; satışlardan şikayetçi, yetkililere seslendi




Tarih: 14 Ağustos 2022 Pazar 16:16


Toroslar ilçesinde üzüm ve şeftali üreten üreticiler, satışlardan bir hayli şikayetçi. Geçen yıl üzümün kilosunu 2,80 liraya yakın bir fiyattan alan meysu fabrikası, üreticilerin ise bu yılki maliyet fiyatlarının yüksek olmasıyla birlikte 2 lira olarak belirledi. Yetkili kurumlara, bürokratlara seslenen üreticiler, meysu fabrikalarının fiyatlarından memnun olmadığını, tüccarların da dalında üzüme 3 lira fiyat verdiğini dile getirdi.

Haber- Emrah Birgül

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Toroslar ilçesinin köylerinde yaşayan üzüm üreticilerinin sıkıntılarını ve sorunlarını dinlemek için üreticilerle bir araya geldi. Heyet ile birlikte üreticinin sorunlarını dinleyen Yılmaz, üzüm ve şeftali üreticilerinin ürünlerini satamadıklarını belirterek, meysu fabrikalarından üreticiye verilen fiyatla birlikte üreticinin maliyetlerini çıkaramadıklarına dikkat çekti. Bir önceki yıl kilosunu 2,80 lira alan meysu fabrikası, bu yıl yüksek maliyetlere rağmen açıklanan fiyatının 2 lira olduğu belirten Yılmaz, Tarım bakanlığı ve diğer yetkili kurumlara seslendi.  Yaşanan sıkıntıları her zaman dile getirdiklerini aktaran Yılmaz, “Yaklaşık 20-25 gündür, 1 aydır üzümle alakalı yaşanan sıkıntıları her fırsatta dile getiriyoruz. Bu fabrika fiyatlarında, sanki bir iyileşme olacakmış gibiydi. Maalesef olmadı. Bizde yeniden bugün sizlerle birlikte bu üzüm fiyatlarıyla alakalı bir sohbet edelim diye buradayız. Ne yapabilir onu bilmiyoruz. Ziraat odası olarak bizim bir yaptırım gücümüz yok. Ama ziraat odası ne yapar, görevi nedir. Biz burada yaşanan sıkıntıları ilgili kurumlara, makamlara iletmektir bizim görevimiz. Bu konuda her zaman söylüyorum, biz gelemesek de bizim telefonlarımız sizlere açık, en ufak bir sorunda olsa sizlerle birlikte olacağımızdan kuşkunuz olmanız. Eğer biz bu görevi üstlenmişsek bizim görevimiz budur ve bunun farkındayız, bilincindeyiz. Yani bir kök bağınızda sorun varsa çekinmeden bizlerle paylaşabilirsiniz” şeklinde konuştu.    

 

TEK: “GİRDİLER YÜKSEK OLDUĞU İÇİN ÇİFTÇİ PERİŞAN HALDE”

Musalı Köyü Muhtarı Hüseyin Tek’ de,  “Köyümüzde şeftali ve üzüm üreticisinin durumu çok kötü. Üzüm 4 lira, şeftali 2 lira, meysu üzümü 2 lira. Böyle olunca işçiliğini kurtarmıyor. Burada bakanımızın, büyüklerimizin bir çare düşünmesini, yardımcı olmalarını istiyoruz. Girdiler yüksek olduğu için çiftçi perişan halde. Üzümlerimizi ürettik, ama fiyat olmadığında şu anda satılmıyor. Fabrikaya satacağız. 2 lira olduğu için onu da satamıyoruz. Maliyetini kurtarmıyor. Buna bir çare düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BULUT: “SİYASİLERE, MİLLETVEKİLLERİMİZE ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”

Mahalle sakini Halil Bulut da maliyetlerinin geçen yıla göre artığını ve üretilen ürünlerinin satışları ise düşük olduğunu belirterek, “Benimde sitemlerim var, inşallah bu bir yerlere ulaşır. Geçen yıl 130 liraya aldığımız gübreyi, şimdi 600 liraya alamıyoruz. Bir tanker ilacının maliyeti 300 lira iken, şimdi bin 500 oldu. İşçilik 80-100 lira iken,  250-300 lira ile çalıştıracak adam bulamıyoruz. Fabrika 2 lira diyor, tüccar geliyor dalında 3 lira diyor. Tüketicimiz ise manavda 20 liraya yiyor. Bu nasıl bir sistem, nasıl bir düzen anlamakta güçlük çekiyoruz. Siyasilere, milletvekillerimize çağrıda bulunuyoruz. Bizim önümüzü açsınlar bize yardımcı olsunlar. Başka bir şey istediğimiz yok. Bir hafta sonra bu üzümlerin hepsi fabrikalık olacak. ‘Tüketici ben 20 liraya alıyorum, yiyemiyorum’ diyor. Bizde 2 liraya satamıyoruz” diye konuştu.  

 

“GEÇEN YIL MEYSU 2,80 LİRAYA ALIRKEN, BU YIL 2 LİRA OLARAK AÇIKLADI”

Meysu fabrikanın fiyat açıklamasıyla çiftçileri yaraladığını ifade eden Yılmaz, “Musalı köy üzüm üreten bir köyümüz, Mersin ziraat odası olarak çok önem verdiğim köylerden bir tanesi. Bu köyümüz hem hayvancılık yapar hem üzüm üretir. Hem de sert çekirdekli ürünlerimizi üretirler. Çok emekçi, cefakar, çalışkan bir köyümüz. Muhtarımızı da dinledik, çiftçimizi dinledik. Bu ürünlerimiz geçen yıl yaklaşık 2,80 liraya fabrikaya satılırken, geçen yıla göre üretim maliyetleri 3’e katlanmış durumda iken, ne yazık ki bu yıl fabrika bu yıl üzümlerimizin fiyatlarını 2 lira olarak açıkladı. Şimdi üretim maliyetlerimiz 3’e katlanmış. Bu ne vicdansızlık, bu nasıl bir hesap. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu gidişatla bu üretim maliyetleri ile birlikte bu pazar fiyatları ile beraber üreticilerimiz artık üreticilikten kopma durumuna doğru gidiyor. Çağrım şu ki; özellikle bugün ilimizde bir takım toplantılar yapan Tarım Bakanımızdan bu çiftçimizin çığlıklarını, bu bizim çalışmaları bu tespitlerimizi yeniden bir ele alıp, gerekirse bu fabrikalarla hem üzüm suma fabrikasıyla hem de şeftali de meysu fabrikaları ile görüşerek bu sanayi ürünlerimizin fiyatlarını bir nebzede olsa en kötü şartlarda üretim maliyetlerine doğru çekmek. Çiftçimizi bu yıl bir takım sıkıntılardan kurtaracaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.  

 

“ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİ ARASINDA ÇOK BÜYÜK FİYAT FARKI VAR”

Üretilen üzümlerde emeklerinin var olduğunu, yüksek maliyetlerle üretildiklerini ifade eden Yılmaz, “Gelin bu üreticimizin daha sağlıklı ürün üretebilmesi için tarımda, üretimde kalmaya devam edebilmesi için ekonomik olarak kim ne yapacaksa elini taşın altına koysun. Bu şartlarda bu üreticimizin; üretimde, tarımda, toprağında kalması mümkün gözükmüyor.  Üretici bizim için önemli, tüketiciyi de korumamız gerek. Tüketici bizim ürünü makul fiyatlarla tüketemiyorsa bizim ürünümüz dalında kalmış demektir. Bunun bir çaresine bakmak gerekiyor, yani aradaki üretici ile tüketici arasındaki yüksek fiyat farkları ile ilgili müthiş bir sıkıntı var. Bunun da mutlaka masaya yatırılıp çözüm noktasında çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

“ÜZÜM ÇEŞİTLERİMİZİ ARTIRARAK İHRACATA YÖNELMEK GEREK”

Bir üreticinin süs biber şeklinde çekirdeksiz bir üzüm çeşidi yetiştirdiğini ifade eden Yılmaz, çeşide de önem vermek gerektiğini belirterek, “Bu üreticimiz çok çalışkan bu işe kafa yoran genç bir kardeşimiz. İnşallah buna benzer ihracata yönelik üretmemiz gereken bu yeni çeşitlerimize yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bu yeni üretilen çeşitler ekonomik değer konusunda da karşılık bulur diye düşünüyorum. Bu örnek bahçede bir değişik üzüm çeşidi daha var. Harika bir tadı var. Bugün Musalı Köyü’nde olmanın en önemli anı burası. Bu üreticinin bahçesine tesadüfi geldik. Bu bahçeden çok güzel örnekler alabiliriz. Bu çiftçimiz aynı zamanda, fidan üreticiliği de yapıyor. Örnek bir çiftçimiz kendilerine teşekkür ediyorum. Ülkemize ihracata yönelik buna benzer çeşitleri çoğaltmamız gerektiğini düşünüyorum. Ayakta kalabilmemiz için üretimimizin daha iyi noktalara gelmesi için bu çeşitlere yönelmemiz gerektiğini bir kez daha söylüyorum” diye konuştu.

 

“BU ÖRNEK BAHÇEDE YETİŞEN ÜZÜM ÇEŞİTLERİMİZİN ÇOĞU ÇEKİRDEKSİZ”

Burada farklı üretilen çeşitleri diğer üreticilere de tavsiye ettiğini belirten Yılmaz, “Gerçekten ben kendisini tebrik ediyorum. Bizde ziraat odası olarak burada gördüğümüz çeşitlerin çiftçilerimize yeni üzüm üretmek isteyen çiftçilerimizin bu adresi bulmalarını istiyorum, bize de ulaşabilirler. Gerçekten ziraat odası olarak bunu çok önemsedim. Bunlar güzel şeyler bizim artık, ülkemizde tarım kesimi olarak kesinlikle ihracata yönelik, ihracatta değer bulan ürünleri üretmek zorunda olduğumuzu çok iyi biliyoruz, çiftçilerimizde buradan bunu duyurmuş olduk. Bu örnek bahçede yetişen üzüm çeşitlerimizin çoğu çekirdeksiz. Biz artık alternatif ürünlere yönelmek zorundayız. Özellikle ihracata gidecek ürünler bizim için çok önemli. Bizde çeşit çeşit üzümler yetiştiren üreticimizi burada ziraat odası olarak desteklediğimizi ifade ediyorum” sözlerini kullandı.

 

“VİCDANLARIYLA BİRLİKTE BU FİYATLARA KARAR VERSELER”

7-8 yıldır, meysu fabrikalarına ürün ürettiklerine dikkat çeken Yılmaz, meysu fabrikalarının üretim maliyetlerin altında kendilerini boğduklarını ifade ederek, “Meysu mahkum etmeye devam ediyor. O zaman  çiftçilerimize şu mesajı vereyim: ‘artık biz de oturalım şapkamızı önümüze koyalım’ diyelim ki ‘biz meysuya ürün üretmeyeceğiz’ Bu bizim elimizde. Kızılbağ Mahallesi üreticimizle bu bahçede çekimimizi yaptık. Çiftçimizin sorununu, üretimde yaşadığı sıkıntıları üretim maliyetleri ile yaşadığı sıkıntıları ve bugünlerde en fazla meysu fabrikalarının açıklamış olduğu fiyatla ilgili konuşuyoruz. Keşke bu meysu fabrikalarına ürün alan yetkililerin gelip de bu ürünlerin, bu şeftalilerin maliyet konusunu görsünler. Vicdanlarıyla birlikte bu fiyatlara karar verseler. Allah çiftçimizin yardımcı olsun” dedi. 

 

ÜZÜM ÜRETİCİSİ: “ŞU AN DÜNYA PAZARI ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMLERİ TÜKETİYOR”

Örnek bahçe üzüm üreticisi de, üzüm çeşitlerini artırarak dünya pazarlarına ihracat yapılmasını ifade ederek, “Türkiye’de üzüm arz fazlası olan üretim fazlası olan bir üründür. Bu yüzden bizim bağcılar olarak Türkiye’de yapmamız gereken ihracata yönelik Ortadoğu, Avrupa bölgeleri için üzüm çeşitlerini üretmemiz gerekiyor. Bunun içinde ne yapmamız lazım. Elimizdeki mevcut çeşitler, bu pazara hitap edebilecek şekilde değil. Bunun için bize yeni üzüm çeşitleri lazım. Yeni bir üzüm çeşidimiz var, ismi arra15’tir. Bu yetiştirdiğimiz üzümün özelliği nedir. Tanesi yaklaşık 40 milim uzunluğundadır. Ayrıca bu üzüm tamamen çekirdeksizdir. Şu an dünya pazarı Avrupa bu üzümleri tüketiyor. Bizim yetiştirdiğimiz üzümleri tüketmiyor. Bu üzümlerin diğer bir avantajı şudur: üretim kolaylığı, masrafın az olması, maliyetinin düşük olması. Yani üreticilerimiz artık, üzümden para kazanmak istiyorlarsa dünyanın talep ettiği güncel çeşitlere geçmek zorundalar. Bunun başka bir alternatifi yok. Biz Türkiye’de çeşitlerimizi yitirmiş olduk. Bundan sonra üreticilerimizin yapması gereken şey öz veri ile, işinizi severek bu yeni çeşitleri dünya standartlarında dünya kalitesinde üretmektir. Biz üstümüze düşeni yaptık” dedi.

 

 

ŞEFTALİ ÜRETİCİSİ: “ŞU ANDA MALİYET 2 LİRA CİVARINDA, ÜRETİCİ MEYSUYA 2 LİRAYA VERİYOR”

Güzelyayla’da bir şeftali üreticisi de, ürünlerinin satış konusunda meysuyu eleştirerek, “Güzel Yayla Mahallesi’nde üretim başlamış olup piyasanın düşük gitmesinden rekoltenin yüksek olmasından, malların fazla kaliteye yapmayışından ortada piyasa biraz düşük. Şu anda maliyet 2 lira civarında, üretici meysuya 2 liraya veriyor, maliyetine hizmet ediyorlar. İnşallah bu daha ilerlerde düzelir diye düşünüyoruz. Biz Güzelyayla’da üretici olarak dikkat etmemiz gereken en önemli husus bahçeye güzel bir bakım yapmak. Bu yıl geçti, gelecek yıllar bu yılı örnek alarak daha verimli kaliteli meysuya değil, ihracata ve iç piyasalarda malını satabilmesi için bugünü görerek daha iyi önlemler alabilirler” şeklinde konuştu.   

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA