Hazır giyim fiyatlarındaki artışa yetişemeyen yurttaşlar için yeni büyük zamlar kapıda. Hazır giyimde yaşanan fiyatlarlarla ilgili konuşan Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği Başkanı Özcan Demir, üretimindeki maliyetlerin fiyatlara yansıdığını, üretim zorluluğunun var olduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde 250 liralık 1 kot pantolonu 500-600 liraya kadar alırsanız hiç şaşırmayın. İnsanlar yüksek maliyet karşısında ne yapacaklar; eski montunu, kabanını, tişörtünü, gömleğini onartmaya götürecek, durum bundan ibaret” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Yüksek kur ve yüksek enflasyonun devam etmesiyle beraber hazır giyimde zam bekleniyor. Hazır giyimde birden artan fiyatlarla birlikte vatandaşta şok etkisi yaratırken ikinci dalga şoku yakın zamanda geliyor. Geçen yıl 250 liraya alınan bir parça kıyafet, bu yıl 500-600 liraya kadar çıktı. Birçok vatandaş da yeni kıyafet alacağı yerde eski kıyafetlerini giymeyi tercih ediyor. Hazır giyim satış yerleri de artan fiyatlardan dolayı müşteri kaybetmeye devam ediyor. Geçen yıldan bu yana hazır giyimde 2-3 kat artan fiyatlarla birlikte tekrardan zam gelmesi söylentileri ise hem vatandaşı hem de esnafı daha çok tedirgin etmeye başladı. Hazır giyim ve tekstil sektörlerindeki fiyat artışlarının üretim maliyetlerinden kaynaklandığını öne süren Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği Başkanı Özcan Demir, gelen zamlarla beraber vatandaşın yeni gelecek zamma kendini hazırlaması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili sözlerine devam eden Demir, hayat pahalılığın yükseldiğini ve ileriki zamanlarda tüketicilerin yeni ürün alacağı yerde eskisini tercih edeceklerine de işaret etti.
“ÜRETİMDEKİ ZORLUKLAR HEP FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLDU”
Üretimdeki zorluklarla beraber fiyat artışının giderek arttığını dile getiren Demir, “Tekstil sektörü, üretim maliyetlerinden kaynaklanan artışlar ve bir de üretimindeki zorluklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Önümüzdeki günlerde 250 liralık 1 kot pantolonu 500-600 liraya kadar alırsanız hiç şaşırmayın. Üretimdeki zorluklar hep fiyat artışına neden oldu. Bu da değişik sektörlerin çıkmasına neden olacak. Mesela ayakkabıcı tamircileri, terziler bunların tekrardan gündeme gelmesi söz konusu olacak. İnsanlar yüksek maliyet karşısında ne yapacaklar; eski montunu, kabanını, tişörtünü, gömleğini onartmaya götürecek. Bundan 30 yıl önce gömlek yakalarını ters düz yapardık, iç dış değiştirirdik. Maliyetler artınca tekrardan o sektörler geri gelecek, insanlar tadilat yapmaya gidecek” şeklinde konuştu.
“YÜZDE 170 GİBİ BİR ENFLASYON VAR”
Küresel ısınma ile beraber maliyetlerdeki artışların ürünlerin fiyatlarına yansıdığını kaydeden Demir, açıklanan enflasyon verilerinin daha yüksek olduğunu belirterek, “Sadece vatandaş şikayetçi değil, esnafta bundan şikayetçi. Biz müşterilere fiyatı söylerken utanıyoruz. Küresel ısınmanın çeşitli nedenleri var. Maliyetlerdeki artış, elektrikteki artış bunlar hepsi fiyatlarına neden oluyor. Geçen yıla göre fiyatlara yüzde 150-200 gibi bir zam geldi. Bu yüzdenin üzerine bir zam daha gelebilir. Bunun sebebi küresel ısınma, enerjideki maliyetlerin artışı. Şu an bildiğimiz enflasyon yüzde 70 deniliyor, ama yüzde 170 gibi bir enflasyon var. TÜİK verilerine artık kimse güvenmiyor. TÜİK inandırıcılığı yitirdi. Satılan bir ürünü tekrardan geri almak için aynı fiyat ile alamıyorsunuz. Her ay her ürüne zam geliyor. Tedarik zinciri koptu. Yöneticiler çarşı pazarını dolaşmadıkları için çarşının sorunlarını sıkıntılarını bilmiyorlar” dedi.
“ZAMLAR DAHA DA ARTACAK”
Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği Başkan Vekili M. Sadık Özkan ise, şunları kaydetti: “Bu zamlar daha da artacak. İş yerlerine artık bankalarda kredi vermeyecek. Politika faizi bir puan düşükken dolar 18’i geçemiyordu, 17,90 gibi rakamlardaydı. Şimdi 18,17 olmuş. Ekonomi iyice yapboza çevrildi. Bir hukuk, adalet vardır. Sen her şeyi yapıyorsun. Önüne bir yasa çıkarılıyor, bundan sonra bu uygulanacak diyor. Böyle olmaz. Şimdi kim kredi alıp yatırım yapar, Fabrika açar mı?, Mağaza açar mı? Açmaz. Üretim olmadığı yerde yer açar mısın? Açmazsın.”
|