Nesanır: “Hekimlerin özlük haklarına düzenleme yapılmalı”




Tarih: 23 Ağustos 2022 Salı 16:33


Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, hekimlerim neden yurt dışına göç ettiği konusunda açıklama gerçekleştirerek, “Hekimlerin ekonomik ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapılmazsa tehlikenin boyutu artacaktır” dedi.

Haber- Fatih Dönmez 

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır,   ‘Hekimler Neden Yurt Dışına Göç Ediyor’ başlığı adı altında açıklama yaptı. 2019 Aralık’tan bu yana en az 4000 hekim yurt dışına gittiğini açıklayan Nesanır, bu sayının iki katının da emekli olduğunu kaydetti. Sözlerine devam eden Nesanır,“Ülkemizin demokrasi, barış, insan haklarından ve emekten uzaklaşmış ekonomik- politik atmosferi ve bu ekonomik- politik atmosferde  20 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı hekimleri yurt dışına göçe zorluyor. Bu süreç halkın sağlık hizmeti alma hakkını tehlikeye sokmuş durumda ve önümüzdeki dönem hekimlerin ekonomik ve özlük hakları ile ilgili düzenleme yapılmazsa tehlikenin boyutu artacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“HEKİMLER YURTDIŞI İÇİN DİL ÖĞRENİYORLAR”               

Tıp öğrencileri dahil hekimler ana dil seviyesinde yabancı dillerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden  Nesanır, “Hem tıp öğrencileri hem  genç ve orta yaştaki hekimler  ülkeden gitmeye çalışıyor.Genel cerrahi, beyin ve sinir cerrahisi, anesteziyoloji ve reanimasyon, acil tıp, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum gibi  branşlarda yurtdışına gidenlerin sayısında dikkat çeken artışlar var. Tıpta Uzmanlık Sınavı  tercihlerinde beyin ve sinir cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, kalp-damar cerrahisi gibi branşlarda tercih sayısının son derece azaldığı göz önüne alınırsa durumun ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz” şeklinde konuştu.

 

“HEKİMLERİN ÖZLÜK HAKLARINDA GERİLEME OLDUĞU İÇİN YURTDIŞINA GİDİYOR”

Hekimlerin taleplerinin yerine getirilmediğini ve hekimlerin ülkede çok sorunlarla karşı karşıya olduğu için yurt dışına gittiklerini ifade eden Nesanır, şu ifadelere yer verdi: “Hekimler ; emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talepleri karşılanmadığı, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları oluşturulamadığı, Koruyucu sağlık hizmeti odaklı bir sağlık örgütlenmesi olmadığı, 5 dakikaya indirilen hasta muayene sürelerinde doğru teşhis ve tedavi hizmetleri beklendiği, 36 saati bulan nöbetler ve 7/24 süren icapçı nöbetlerinden dolayı, mobingin bir sağlık yönetim enstrümanı olarak kullanıldığı,tıbbi donanımı eksik sağlık kurumlarında çalışmak istemedikleri,tüm sağlık sistemindeki arızaların sorumlusu olarak hedef tahtasına konulan hekimler… Teşhis ve tedavide hata yapmanın kaçınılmaz olduğu  koşullarda oluşan malpraktis durumunda yüzyüze geldikleri milyonlarca liralık tazminat davaları ile karşılaşmamak, şehir-şirket hastaneleri politikasından vazgeçilmediği, tıp ve tıpta uzmanlık eğitiminde niteliğinin bozulduğu, ekonomik kriz ve yoksulluk sınırının altında  çalıştıkları, antidemokratik siyasal iklimde çalışmak istemedikleri, özlük haklarında gerileme olduğu için yurt dışına gidiyorlar”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA