Şeftalide; 5 lira maliyet, 2 lira satış!




Tarih: 29 Ağustos 2022 Pazartesi 18:01


Mersin İl Eski Sağlık Müdürü, İYİ Parti İl Eski Teşkilat Başkanı Doktor Ali Rıza Özdeniz saha ziyaretlerine ara vermeden devam ediyor. Bu hafta sonu Erdemli Kösbucağı Mahallesine giden Doktor Özdeniz oldukça zor günler geçiren şeftali üreticilerinin sıkıntılarını dinlemek üzere şeftali hasadına katıldı. Üreticiler, ürettikleri şeftaliyi maliyetinin altında sattıklarına dikkat çekerken, Özdeniz ise; “Üretici bunu hakketmiyor” dedi.

Mersin İl Eski Sağlık Müdürü, İYİ Parti İl Eski Teşkilat Başkanı Doktor Ali Rıza Özdeniz, Erdemli Kösbucağı Mahallesi’ndeki üreticileri ziyaret etti. Ziyareti sırasında çiftçileri gezen Doktor Özdeniz, üreticinin sorunlarını dinledi. Doktor Özdeniz’i ağırlayan çiftçi Uğur Yıldız, 1 kilo şeftaliyi 5 liraya mal ettiklerini buna karşın, şeftaliyi iç piyasaya 3 liradan ve MEYSU’ya ise 2 liradan satabildiklerini söyledi. Şeftalinin para etmediğinden yakınan Yıldız, “Şeftali dalında kalıyor, çiftçiler çok büyük zarara uğruyor” dedi. 5 liraya mal edilen bir ürünün 2 liraya satılmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Doktor Özdeniz, “Şeftali üreticisi bu fiyatları hak etmiyor” dedi. Son 1 yılda gübre fiyatlarının yüzde 234, diğer maliyet kalemleri olan enerjinin yüzde 228, mazotun yüzde 242, işçilik maliyetlerinin yüzde 150 arttığına dikkat çeken Doktor Özdeniz, “şeftali üreticimizin hali perişan” ifadelerini kullandı.

 

“ÇİFTÇİ 3 LİRAYA SATAMIYOR, MERSİN MERKEZDE 12,5 LİRAYA SATILIYOR”

Çiftçinin bahçede kalan ürününü toplamaya kalkması halinde kasa, işçilik ve nakliye bedellerini dahi karşılayamayacağını söyleyen Doktor Özdeniz, “Çiftçi şeftalisini 3 liraya satamazken, tüketici ise aynı ürünü Mersin merkezde 12,5 liraya tüketmek zorunda kalıyor. Bu düzenden ne üreten mutlu, ne de tüketen memnun” şeklinde konuştu. Şeftalinin uygun fiyatı bulmak için dalında bekletilmesi ağaç diplerine dökülmesi ile sonuçlandığını söyleyen Doktor Özdeniz, her yıl yaşanan bu zayiatın tarımda planlı üretimin olmamasının, pazarlama kanallarının çeşitlendirilememesinin ve piyasa arzı ile piyasa talebi arasındaki aracı kurumların kamu tarafından yeterli denetlenme ve düzenlemeye tabi tutulmamasının bir sonucu olduğunu söyledi.

 

“ÜRETEN TÜRKİYE’NİN ÜRETEN İNSANLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ”               

İYİ Parti iktidarında; üreticiye KDV'siz ÖTV'siz mazot vereceklerini, girdi maliyetlerinde yüzde 30 oranında destekleme yapacaklarını söyleyen Doktor Özdeniz, tarımda öncelikli hedeflerinin çiftçinin ucuza üretmesini sağlamak olduğunu vurguladı. İkinci aşamada her ürün için maliyet artı yüzde 20 kardan oluşan referans fiyatını açıklayacaklarını ifade eden Doktor Özdeniz, “Böylece çiftçiyi piyasanın insafına terk etmeyecek, maliyetlerin altında ezdirmeyeceğiz, üreten Türkiye’nin üreten insanlara sahip çıkacağız” diye konuştu.

 

ÖZDENİZ, TÜKETİCİYE NEFES ALDIRACAĞININ SÖZÜNÜ VERDİ

Son aşamada yeni bir hal yasası hazırlayacaklarına söyleyen Doktor Özdeniz, gıda enflasyonu ile mücadele ve tarımda kalıcı bir iyileşme için piyasanın kamu tarafından doğru bir şekilde düzenleneceğini ve denetleneceğini ifade etti. Üreticiden son tüketiciye giden tedarik zincirinde fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceklerini söyleyen Doktor Özdeniz, market raflarındaki ya da pazar tezgahlarındaki fiyatların emir ve baskınlarla değil üretimden tüketime herkesin kazançlı çıkacağı adil bir düzenle istikrara kavuşabileceğini vurguladı. Seçimlere az bir zaman kaldığına dikkat çeken Doktor Özdeniz, Meral Akşener liderliğindeki Türkiye’nin üreticiyi mutlu edeceğinin, tüketiciye ise nefes aldıracağının sözünü verdi.  


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA