Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarsus’un tarımı hakkında genel bir değerlendirme yaparak buğday ve arpadan bu yıl soğuktan dolayı fazla bir verim alamadıklarını ifade etti. Tarsus bölgesinde bahçeciliğin giderek arttığını ve diğer tarım ürünlerinde azalma olduğunu dile getiren Avcı, “Bölgemizde bahçecilik artmakta. Bununla beraber tarım arazileri bahçeye dönmekte. Daha önceden tarla kira fiyatına eş değer primler veriliyordu. 8 yıldır artış olmadı bu da çiftçiyi bahçeciliğe itiyor” dedi.
Haber- Burak Karataş
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarsus’un tarımı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gündeme dair Tarsus’un tarım ile ilgili konuşan Avcı, Mısır hasadının başladığını kaydederek, “Mısır hasadımız şu anda devam etmekte. Yaklaşık 110 bin dekar alanında mısır üretimimiz var. Bununla beraber rekoltemizde bu yıl bin 200 ile bin 500 kilogram arası dekara devam etmekte. Serbest fiyatlarda 5 bin 200 TL, 5 bin 300 TL bandında TMO’nun açıkladığı 5 bin 700 TL civarında. Fiyatlar tabi daha geriye gidiyordu, TMO’nun müdahale etmesiyle kendini korumuş oldu” şeklinde konuştu.
“BUĞDAY VE ARPADA YÜZDE 30, YÜZDE 40 CİVARINDA VERİM KAYBI OLDU”
Buğday ve arpada bu yıl rekolte kaybı yaşadıklarını aktaran Avcı, aşırı soğuklardan dolayı yaklaşık yüzde 30, yüzde 40 civarında verim kaybının olduğunu kaydetti. Avcı, “Bununla beraber turfanda bölgesi olduğumuz için biraz geç açıklandı fiyatlar. Maalesef birçok çiftçimiz TMO’ya devir edemedi. Bununla ilgili gene de özel kurumlara götürmek zorunda kaldı. Ama yine 6 bin 200 lira civarında bir tonla devam etti” ifadelerini kullandı.
“PAMUKTA GÜZEL REKOLTE BEKLEMEKTEYİZ”
Pamuk üretiminin Tarsus’ta arttığını söyleyen Avcı, “Şu anda 15 bin dönüme yakın ikinci ürünümüz var. Bunun yanında ovada arpa ekimi fazlalaştı. Buğdaya göre arpanın hasadı 10 gün erken olmasıyla birlikte pamuk ekiminin ikinci ürünün artmasına neden oldu. Pamuklarımız şu anda gayet iyi. Güzel rekolte beklemekteyiz. İyi bir fiyat olursa çiftçimizin yüzünü güldürecek” dedi.
“TARLA TARIMI BİRAZ DAHA AZALMAKTA”
Tarsus bölgesinde bahçeciliğin artığını ve diğer ekimlerin azaldığını ifade eden Avcı, “Tabi bölgemizde bahçecilik artmakta. Bununla beraber tarım arazileri bahçeye dönmekte. Tarla tarımı biraz daha azalmakta. Daha önceden tarla kira fiyatına eş değer primler veriliyordu. Buğdayda, soyada, pamukta, mısırda veriliyordu ama maalesef 8 yıldır bir artış olmadığı için bunlar geriye geldi. Bu da bizi bahçeciliğe itmekte. Ama bunu düzenlemek için yeniden güncellenirse ekim alanları daha da artacak” sözlerini kullandı.
|