Toroslar Belediyesi, ‘Atık kahramanları, Toroslar’da sokak toplayıcıları’ kapsamında 1. Toroslar Sıfır Atık Zirvesi’ni gerçekleştirdi. 1. Toroslar Sıfır Atık Zirvesi’nde konuşan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, “Doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması ve iklim değişikliğinin önüne geçmek amacıyla geri dönüşüm çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.
Haber- Mehmet Işık
Toroslar Belediyesi, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde ‘Atık kahramanları, Toroslar'da sokak toplayıcıları’ temasıyla Mersin'de ilk kez düzenlediği 1. Toroslar Sıfır Atık Zirvesi’ni yaptı. Sıfır Atık, konusunda yapılan çalışmalarından bahsedildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Sıfır Atık Yönetmeliği’nde yer alan kriterleri doğrultusunda Toroslar Belediyesi, 4. Sıfır Atık Belgesini kazandı. Belediyenin hizmet binalarında gerçekleştirdikleri atık toplama çalışmaları ile 111 ağacın kesilmesi ve 94 kilogram sera gazının salınımı önlendiği belirtilirken, 7 bin 965 litre petrolün geri kazanımı sağlandığı ve 116 litre su ve 35 bin 300 kilowatt enerji tasarrufu yapıldı. Sıfır Atık projesi ile ilçe genelinde yaptıkları çalışmalarla bin 43 ağacın kesilmesi ve 10 bin 864 kilogram sera gazının salınımı önlendiği gözükürken, bin varil petrolün geri kazanması sağlandığı ve 251 bin 674 kilowatt enerji tasarrufu yapıldığı öğrenildi.
YILMAZ: “GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Gerçekleşen 1.Toroslar Sıfır Atık Zirvesi’nde açılış konuşmasını yapan Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, arzularının gelecek nesillere güzel, daha temiz ve sağlıklı bir dünya bırakmak olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Sürdürülebilir çevre için düzenlediğimiz bu zirvenin tüm katılımcılar ve özellikle geri dönüşümün gizli kahramanları olarak gördüğümüz sokak toplayıcıları için önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlığının değişmesiyle her geçen gün doğal kaynaklar azalıyor. Doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması ve iklim değişikliğinin önüne geçmek amacıyla geri dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Hep birlikte buna ilişkin çalışıyoruz. Hem dünyada hem Türkiye'de bu konu çok önemseniyor. Ön plana konuyor. Bununla ilgili yatırımlar yapılıyor. Bununla ilgili bir konsept de ortaya konulmuş durumda. Tabi bu çok taraflı bir konu şeklinde konuştu.
“İLÇEMİZDE BAŞLATTIĞIMIZ SIFIR ATIK PROJESİNİ DE BAŞARIYLA SÜRDÜRÜYOR”
Doğal kaynakların verimli kullanılması ve geri dönüşümünün sağlanması, yeniden kullanıma alınmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, “67 mahallemizde evsel atıkların toplanmasından, sokakların, ibadethanelerin temizlenmesine ve çöp konteynırlarının dezenfekte edilmesine kadar tüm çalışmalarımızı planlı ve titiz şekilde sürdürüyoruz.Sıfır atık, geri dönüşümün yanı sıra sağlıklı bir gelecek adına atılmış önemli bir adım ve yaşam şeklidir. İlçemizde başlattığımız sıfır atık projesini de başarıyla sürdürüyor ve Mersin'de bu projeye öncülük etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“ÇÖP KOVALARINI KALDIRDIK, SIFIR ATIK SİSTEMİNİ KURDUK”
Hizmet binalarındaki tüm çöp kovalarını kaldırarak sıfır atık yönetim sistemini kurduklarını kaydeden Yılmaz, “Belediye personelimize ve ilçemizdeki eğitim kurumlarımıza yönelik sıfır atık eğitimleri düzenledik. İlçemizde pilot mahalle olarak belirlenen Çağdaşkent Mahallesi'ne geri dönüşüm kutuları yerleştirdik. Bu uygulamanın kapsamını genişleterek ilçemizin eğitim kurumlarından Şehit Mustafa Sarı Ortaokulu ve Oto Galericiler Sitesi'ni de projeye dahil ettik. Belediyemiz bünyesinde oluşan tehlikeli atıkların kontrolünü sağlamak ve oluşan atıkların entegre çevre yönetim bilgi sistemine işlenmesi ve atık beyanlarının yapılması amacıyla tehlikeli atık geçici depolama alanını da faaliyete geçirmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
“4. SIFIR ATIK BELGEMİZİ DE ALMIŞ BULUNUYORUZ”
Kurdukları kompost gübre yapım ünitesiyle organik atıkları dönüştürerek kompost gübre ürettiklerini ifade eden Yılmaz, “Ağaç budama işlemleri sırasında ortaya çıkan atıklar için ise pazar yerinde oluşan sebze meyve atıklarının geri dönüştürülerek ilçemiz genelindeki park, bahçe ve yeşil alanlarımızda kullanıyoruz” dedi. Sözlerine devam eden Yılmaz, “Belediyemiz ana hizmet binası, Yunus Emre Kültür Merkezi, Makine İkmal Sahası, Park Bahçeler Müdürlüğü'ne sıfır atık kumbaraları yerleştirmiş bulunuyoruz. Bu odak noktalarında çalışan Mersinlilerimize de eğitim vermiş bulunuyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sıfır atık yönetmeliğinde yer alan kriterleri yerine getirerek, IV. Sıfır Atık Belgemizi de almış bulunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
“TOROSLARIMIZ, SIFIR ATIK KONUSUNDA PLANLARINI OLUŞTURMUŞ”
Topluma farkındalık kazandırmak için çalışmalarına devam ettiklerini, sokakta geri dönüşümün olduğunu kaydederek, “Geri dönüştürülebilir atıkların kaynağında ayrıştırılması, israfın önlenmesi, çevre duyarlılığının artırılması ve toplumda farkındalık oluşturulması amacıyla yaptığımız çalışmalarımıza aynı şevk ve heyecanla devam etmekteyiz. Sıfır atık faaliyetlerimiz çevreye olan sorumluluğumuzun ve hassasiyetimizin de bir göstergesidir. Toroslarımız, sıfır atık konusunda atık yönetimi planlarını da oluşturmuş bulunmaktadır. Başarıyla sürdürdüğümüz sokakta temizlik var projemizin kapsamını geliştirerek, sokakta geri dönüşüm var diyoruz” dedi.
“ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YANINDA ATIK TOPLAYAN VATANDAŞLARIMIZ GİZLİ KAHRAMANLARIDIR”
“Hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık Zirvesi ile hem Toroslar'da hem de Mersin'de hem de Türkiye'de sıfır atık sisteminin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde belirten Yılmaz, “Ana temamız; Toroslar'da sokak toplayıcıları. Ülkemizin dört bir yanında atık toplayan vatandaşlarımız, sıfır atık çalışmalarının gizli kahramanlarıdır. Her türden atığı değerlendirip geri dönüşüme ve ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Emekleri atıktan kazanan bu vatandaşlarımız geri kazanım sektörünün bel kemiğini oluşturmaktadırlar. Onları bu sistemin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve bu kapsamda bağımsız sokak toplayıcıları yönetmeliğimizi hazırlıyoruz” sözlerini kullandı.
ŞİMŞEK: “ÇEVRECİLİK MİLLİYETÇİLİKTİR”
MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek ise, “Ben öncelikle tabi gelişen teknolojiyle köyden kente göçle şehir nüfuslarının ve dünya nüfusunun artmasıyla beraber belki dünyanın ve insanlığın geleceğinin en büyük tehlikesine işaret eden ve bunu gündemine alıp sıfır atık projesiyle belki Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek olan, bu konuda çalışmalar başlatan Toroslar Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum, başarılar diliyorum” diye konuştu. Çevreciliği milliyetçilik olarak tanımlayan Şimşek “bunun icatlarını da ortaya dökerek, gerçekten çevreciliğin milliyetçilik olduğunu ortaya koyan başkanımızı tebrik ediyorum” dedi.
“SOKAK TOPLAYICILARIMIZLA İLGİLİ OLUMLU ÇALIŞMALAR YAPILACAĞINA İNANIYORUM”
Çevre konusunun çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Şimşek, “Toros Dağları'na kadar çıkıyorum. Kaynakların, çevrenin ne halde olduğunu maalesef üzülerek görüyorum. Burada hepimize düşen büyük bir sorumluluk var. Dünyada gelecekte yaşanacak en büyük sıkıntı ulaşılabilir temiz içme suyunun bulunması. Belki bu yüzden dünyada savaşlar çıkacak. Aileden başlayarak ilkokul, ortaokul, lise ve özellikle de basın; yazılı, görsel basın ve televizyonların bunu mutlaka günlük olarak eğitici programlarla toplumu aydınlatmalarını ve bize geçmişin emaneti olan bu çevrenin, dünyanın geleceğe taşınması noktasında herkesin üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Sokak toplayıcılarımızla ilgili olarak da daha olumlu çalışmalar yapılacağına inanıyorum. Bu başarılı çalışmalarından dolayı sayın başkanımızı kutluyorum” sözlerini kullandı.
|