Taş ocağı kabusu bitmiyor, tepkiler çığ gibi büyüyor




Tarih: 2 Ekim 2022 Pazar 15:13


Mersin’in Toroslar ilçelerine taş ocağı yapılmasını istemeyen mahalle sakinleri protesto yaptı. Taş ocağının Hamzabeyli Mahallesi’nde yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar, yetkililere seslendi.

Haber- Emrah Birgül

Mersin’in Yenişehir ve Toroslar ilçelerindeki köylere yapılacak olan taş ocaklarına tepkiler çığ gibi büyüyor. Önceki günlerde Çukurkeşlik mahalle sakinleri yapılacak taş ocağına tepkilerini belirtirken, bir tepki de Hamzabeyli mahalle sakinlerinden geldi. Şelale ve doğal güzelliklere sahip olan Hamzabeyli Mahallesi’nde taş ocağı kabusu bitmiyor. Geçen yıl Hamzabeyli mahalle sakinlerinin tepkileri üzerine ÇED toplantısını yapamayan firma, tekrardan açma girişiminde bulunmasıyla beraber mahalle sakinleri eylem yaptı. Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Hamzabeyli Mahalle Muhtarı Sencer Erdoğan, köylerinin yakınlarına taş ocaklarının yapılmasını istemediklerini belirterek, yetkililerden yardım istedi.

 

“TAŞ OCAĞI; KÖYÜMÜZE, YERLEŞİK ALANA ÇOK YAKIN”

Yerleşik alanların yakınlarında taş ocaklarını istemediklerini belirten Erdoğan, “Daha önceden Çukurkeşlik’te yapılan eyleme bizde katıldık. Orada da taş ocaklarını istemediğimizi söyledik. Biz Hamzabeyli’de de eylemimizi yaptık. Herkesin sesimizi duymasını istiyoruz. Şimdi burada açılmakta olan taş ocağını istemiyoruz. Köyümüze, yerleşik alana çok yakın. Tarım arazilerine çok yakın. Daha önceki yıllarda orada taş ocağı vardı. Biz onun mücadelesini yaptık. O taş ocağı çalışırken daha hala evlerimizde çatlaklar var. Onun için bu yenisi açılmakta olacak taş ocağı öncekinden biraz daha yakın köye. Şimdi burada taş ocağı açılırsa, bizim köyümüzde tarım arazi kalmayacak. Yerleşim alanlarından göçler başlayacak. Hayvancılık kalmayacak. Taş ocağının açılacağı yerde göçebe Yörükçülük var, bunların hayvanları orada otlanıyor, o otlar kalmayacak” ifadelerini kullandı.

 

“GEÇİM KAYNAĞIMIZ OLAN HİÇBİR ŞEY KALMAYACAK”

Geçim kaynağı olan yerlerin açılacak olan taş ocaklarıyla beraber yok olacağını kaydeden Erdoğan, “Atalarımızdan kalan keçiboynuzu, zeytinlerimiz var. İnsanlar halen oradan geçim sağlıyor. Bunlardan hiçbiri kalmayacak. İçme suyu kaynaklarımız var. Eğer o taş ocakları açıldığında bunların hepsinin yok olması demek. Açılmasını da istemiyoruz. Taş ocaklarına ihtiyaç var mıdır? İllaki vardır. Ama olacak olan yerlerde gidip incelesinler orada yapsınlar. Biz taş ocağı açılmasın demiyoruz, ama olacak olan mevkilerde açılsın diyoruz. Yerleşim alanlara zarar vermeyecek yerlere yapılsın” dedi.

 

“ETRAFTAKİ KÖYLÜLER DE İSTEMİYOR, HERKES TEPKİLİ”

Sözlerin devam eden Erdoğan, “Taş ocağı; Çavak, Hamzabeyli, Kocahamzalı ve Işıktepe 4 köyün ortak merkezinde yapılacak. Toplamda 4 tane taş ocağı açılıyor. Bizim burada 1 tane açılıyor. Bu saydığım 4 köyü de etkiliyor. Çukurkeşlik’te olan zaten oraları etkiliyor.  Sadece biz tepki göstermiyoruz. Diğer yerlerde de halk buna tepkili kimse istemiyor. O arkadaşlarda açılmasını istemiyor” diye konuştu.

Yetkili yerlere seslenen Erdoğan, yaşam yerlerinde yapılacak olan taş ocaklarını doğru bulmadıklarını ifade ederek, “Daha önceki taş ocağı 20-25 yıl oldu kapanalı. Oraya göre şimdiki taş ocağına daha yakın yaşam yerleri var.  Biz bu konuda yapılmaması için vekillere ulaştık. Buraya köyümüze de geldiler. Taş ocakların açılacağı yerleri gösterdik. 4-5 köyden imza toplandı, onları da ilettik. Valiliğe de dilekçe verdik. Bir şekilde yetkililere ulaştık” şeklinden konuştu.  

 

“İSTEMEDİĞİMİZE DAİR TUTANAKLARIMIZ DA VAR”

‘Köyümüze taş ocağının açılmasını istemiyoruz’ şeklinde dikkat çeken Erdoğan, taş ocakların açılmasıyla beraber huzurlarının bozulacağını belirterek, “İnsanlar burada geçim kaynağı sağlıyor. Eğer açılırsa bizim geçim kaynağımız kalmayacak. Arazilerimiz bahçelerimiz mahvolur. Her yer toz toprak olacak. Geçen sene toplantı yapmaya geldiklerinde, biz onlara istemiyoruz demiştik. Benimle görüşmek istediler, görüşmek istemediğimi söyledim. Eğer görüşmek isterseniz de köylünün huzurunda görüşelim dedim. İstemediğimize dair tutanaklarımız da var” ifadelerini kullandı.

 

“YETKİLİLERE SESLENİYORUZ”

Kararların kesin olduğunu kaydeden Erdoğan, “Eğer açılırsa yine köylü halkı olarak yine engel olmaya çalışacağız. Köylünün de kesin kararı var. Gerekirse yapılacak yerlere bile çadırları kurup orada yaşayacağız. Herke buna tepkili. Tekrardan diyorum taş ocağını istemiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, bu ocakların burada yapılmasını istemiyoruz” sözlerini kullandı.

 

“KESİNLİKLE İSTEMİYORUZ”

Hamzabeyli Mahallesi’nde yapılan eylemde Çukurkeşlik Mahalle Muhtarı da şu ifadelere yer verdi.

“Aynı durum bizim Çukurkeşlik Mahallemizde de var. Ben buraya destek amaçlı geldim. Taş ocağı demek felaket demek. Bu konuyla alakalı bütün çiftçilerimiz göç etme durumuna düşeriz. Çiftçilik demek üreticilik demek. Üreticilik bittikten sonra bizim çiftçilikte bir bağlantımız kalmaz. Taş ocağı dediniz mi evlerimiz zarar görecek. Geçim kaynağımız olan bahçelerimiz zarar görecek. Biz taş ocaklarına hayır diyoruz. Kesinlikle açılmasını istemiyoruz.”

 

YILMAZ: “TAŞ OCAKLARI UZAK YERLERDE YAPILMASI GEREKİYOR”

Önceki günlerde yapılan eyleme katılım gösteren Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da, “Üretim alanlarımıza taş ocağı adı altında yapılan saldırılara karşı buradayız. Evet Hamzabeyli köyümüz yakınlarında taş ocağı yapılmak isteniyor. Bir üretim alanımız, çiftçilik yapan bir köyümüz burası. Geçmiş yıllarda zaten bu taş ocaklarından üretim alanlarımız zarar gördüğü için onlarla mücadele ettik. Bir kısmını kapattırdık, bugün yine köyümüzün içerisinde yine bir taş ocağı açılmak isteniyor. Tabi taş ocaklarına da ihtiyaç vardır. Biz buna tamamen karşı değiliz. Taş ocakları yerleşim alanlarından ve çiftçilik yapan üretim alanlarından daha uzak yerlerde yapılması gerekiyor” dedi

 

“YETKİLİLERE SESLENİYORUZ”

Tarımın gıdanın ve üretimin öneminden bahseden Yılmaz, “Pandemide hep birlikte yaşayarak gördük tarımın ne kadar önemli olduğunu. Taş ocaklarına da ihtiyaç vardır. Oradan çıkacak kum, mucura da ihtiyacımız vardır ama bizim için öncelikli olan gıdadır. Burada üretilen tarım ürünleridir. Bir de yaşam alanlarıdır. Bunu söylemekten dilimizde tüy bitti. Yetkililere sesleniyorum. Köylülerimiz, çiftçilerimiz burada, STK temsilcilerimiz burada. Bu taş ocağı yapılmak istenen yeri yetkililer gelip kendileri görsünler. Eğer onlar burada otursalar, böyle bir taşocağına izin verirler mi merak ediyorum.

 

ASLAN: “TARIM ALANLARIMIZ ÇOK ZARAR GÖRECEK”
Protestoya destek veren MERÇED Başkanı Sabahat Aslan ise; “Burada taş ocağı kurulduğu taktirde her şeyden önce tarım alanlarımız çok zarar görecek. Dünya artık küresel ısınma ile iklim krizi ile karşı karşıyadır. Dünyada artık gıda krizi ile karşı karşıyayız. Dünyanın bir çok ülkesi tarım topraklarını koruyor. Tarım toprakların kirlenmemesi için çok ciddi yatırımlar yapmaktadır. Ama biz mevcut tarım topraklarımızı, verimli topraklarımızı rant uğruna heba ediyoruz. Bu kabul edilecek bir şey değildir.

 

“RANT UĞRUNA BURADA İNSANLARIMIZIN SAĞLIĞINI HEBA ETMEMELİYİZ”

Taş ocakların yapılmasıyla beraber insan sağlığının da zarar göreceğini kaydeden Aslan, “Burada kurulumu planlanan taş ocağı yılda 3 milyon 500 bin ton taş ocağı üretecek. Çok ciddi bir fazlalıktır.  Bu taş ocağının yanında su kaynaklarımız zarar görecek. Ayrıca insan sağlığı da zarar görecek. Burada taş ocaklarından çıkacak olan tozlar hava, su ve toprak kirliliği yaratacaktır. Ayrıca patlamadan dolayı oluşacak gürültü çocuklarımızın psikolojisini bozacak. Dolayısıyla insanlarımızın hem sağlığı bozulacak hem de psikolojisi bozulacak. Rant uğruna burada insanlarımızın sağlığını heba etmemeliyiz. Tarım topraklarımızı heba etmemeliyiz.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA