ADD Mersin Şubesi, Mudanya Mütarekesi’nin 100’üncü yıl dönümünü kutluyor




Tarih: 9 Ekim 2022 Pazar 15:36


Atatürk Düşünce Derneği Mersin Yönetim Kurulu, Mudanya Mütarekesi’nin 100’üncü yıl dönümünü kutluyor. Atatürk Düşünce Derneği Mersin Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Erkan, yaptığı basın açıklamasıyla “20. Yüzyılda dünya tarihinin ve tarihimizin en uzun süreli barışını sağlayan Lozan Barış Anlaşması’nı ve cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına giden bu yolda en önemli adımı olan Mudanya Mütarekesi’nin 100. yılını kutluyoruz” dedi.

Haber- Behzat Ö. Beyazlar

 

Kurtuluş Savaşı’nı sona erdiren Mudanya Mütarekesi’nin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi basın toplantısı düzenledi. Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın 100. yılı nedeniyle açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, “19 Mayıs 1919 ile başlayan, İstiklal Savaşı ile devam eden 29 Ekim 1923’de kurulan Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılına girerken, İstiklal Savaşımızın kilometre taşları olan önemli gelişmelerin 100. yıldönümleri devam ediyor. Bir süre önce, İstiklal Savaşımızın dönüm noktaları 26 Ağustos’un ve 30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muhaberesi’nin, 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. yılını kutladık. 11 Ekim 2022 Salı günü de, 20. Yüzyılda dünya tarihinin ve tarihimizin en uzun süreli barışını sağlayan Lozan Barış Anlaşması’nı ve cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına giden bu yolda en önemli adımı olan Mudanya Mütarekesi’nin 100. yılını kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“MUDANYA MÜTAREKESİ İLE İSTİKLAL SAVAŞIN ASKERİ SAFHASI BİTMİŞ”

Sözlerine devam eden Erkan, “Dumlupınar Meydan Savaşı’nda bozguna uğrayan ve İzmir’e doğru kaçan, kaçarken de yakıp yıkan tecavüz eden emperyalizmin Anadolu’daki taşeronu Yunan ordusu İzmir’de denize dökülmüştür” şeklinde dikkat çekerek, “Türk ordusunun hızı ve etkisi karşısında İngiltere, Fransa ve İtalya’dan oluşan müttefikler çatışmaların ilerlememesi için panikle ve acilen ateşkes istediler. Mudanya Mütarekesi ile İstiklal Savaşın askeri safhası bitmiş, hukuki süreci ve barış görüşmeleri safhasını başlatmıştır” dedi.

 

“MUDANYA MÜTAREKESİ, LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’YLA BARIŞIN İLK ADIMIDIR”

Anlaşmayı TBMM adına 2. Cumhurbaşkanı Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün imzaladığını aktaran Erkan, “Böylelikle Osmanlı İmparatorluğu resmen ve fiilen bitmiştir. Yunanlıların Meriç nehrinin batısına çekilmeleri sağlanmış, Doğu Trakya ve boğazlar geri kazanılmıştır. Mütarekeyi takiben Kasım 1922 de İsviçre’nin Lozan kentinde Lozan Barış görüşmeleri başlamıştır. Bu nedenle Mudanya Mütarekesi aslında Lozan Barış Antlaşması’yla, 100 yıldır huzur içinde yaşadığımız bu topraklarda sağlanan barışın ilk adımıdır ve TBMM’nin tüm dünya tarafından resmen ve hukuken tanınmasıdır” diye konuştu.

 

“100 YILLIK BARIŞIN İLK ADIMI: ‘MUDANYA MÜTAREKESİ’ KONULU PANELLE YAPACAĞIZ”

Mudanya Mütarekesi’nin 100. yılı çok önemli ve görkemli bir adımın ve bir kilometre taşı olduğuna dikkat çeken Erkan, “Gelecek yıl 29 Ekim 1923’de kutlayacağımız Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, Mudanya Mütarekesi’nin 100. yılı çok önemli ve görkemli bir adım ve bir kilometre taşıdır. Bu nedenle, ADD Mersin Şubesi olarak başlattığımız Halkla Buluşma toplantılarımızın dördüncüsünü 11 Ekim 2022 Salı Günü saat 18.30 da Yenişehir Belediyesi nikah salonunda ‘100 yıllık barışın ilk adımı: Mudanya Mütarekesi’ konulu panelle yapacağız. Rahmetli Ordinaryüs Prof. Dr. Enver Ziya Karal’ın Enstitüsü Müdürü ve kızı tarihçi Prof.Dr. Seçil Karal Akgün ve Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. İbrahim Bozkurt’un katılacağı panelimize tüm Mersinlileri yerel medyamızı ve gençlerimizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA