2019 yılında Dünya Büyükler Bocce Şampiyonası ile Dünya Kadınlar Bocce Kupası’na ev sahipliği yaparak Türk sporuna yakışır bir organizasyonun altına imza atan Toroslar Belediyesi, 1-5 Kasım tarihleri arasında da yapılacak olan Dünya Bocce Şampiyonası’nda 35 ülkeden 320 sporcuyu Toroslar Bocce Tesisi’nde ağırlıyor. Türk misafirperverliğini tekrardan en iyi şekilde gösterecek olan Toroslar Belediyesi, Mersin’i ve ülkeyi tüm dünyaya tanıtacak.
Haber- Emrah Birgül
1-5 Kasım 2022 tarihleri arasında Toroslar ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Erkekler ve Kadınlar Bocce (Raffa) Şampiyonası ve Dünya Erkekler Bocce (Volo) Şampiyonası’nın basın lansmanı yapıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen lansmana; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir, Bayburt Üniversitesi Rektörü, Türkiye Bocce, Bowling, Dart Federasyonu ve Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve birçok sporsever katıldı.
VALİ PEHLİVAN: “DÜNYA BOCCE ŞAMPİYONASI KASIM AYINDA MERSİN İLİMİZDE, TOROSLAR İLÇEMİZDE GERÇEKLEŞECEK”
Lansmana katılım sağlayan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, konuşmasında sporun öneminden bahsederek, Mersin’in spor altyapısıyla ve sporcu sayısıyla bir spor şehri olduğunu ifade ederek, “Dünya Bocce Şampiyonası kasım ayında Mersin ilimizde, Toroslar ilçemizde gerçekleşecek. Ben öncelikle şimdiden bu şampiyonanın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bütün spor organizasyonlarında olduğu gibi bu organizasyona da vermiş oldukları desteklerden, himayelerinden dolayı başta Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ve bu sporu ülkemizde 81 vilayette yaygınlaşması ve gelişmesi konusunda üstün gayretleri olan Türkiye Bocce Bowling ve Dark Federasyonu Başkanı aynı zamanda Uluslararası Bocce Konfederasyonu Başkanı ve Bayburt Üniversitesi Rektörümüz Sayın Mutlu Türkmen hocamıza bu şampiyonaya destek veren Toroslar Belediye Başkanımıza ve ekibine, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze ve bizatihi katılım sağlayacak olan bütün sporcularımıza, takımlarımıza şimdiden hem teşekkür ediyorum hem de başarı dileklerimi paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
“MERSİN GÜZİDE BİR ŞEHRİMİZ”
Mersin’i her zaman dile getirdiklerini, dile getirmeye de devam edeceklerini aktaran Vali Pehlivan, “Birçok yönüyle ön planda olan güzide bir şehrimiz. Bir tarafında tarım, bir tarafında sanayi, ticaret, bir tarafında turizm, bir tarafında eğitim ve benzeri birçok alanda ilimizi tanımlamak, tasvir etmek mümkün. Bunlar içerisinde ilimiz aynı zamanda spor altyapısıyla ve sporcu sayısıyla bir spor şehri. Sporun her dalında var olmak, gençlerimiz spora yönlendirmek gerçekten çok önemli. Gençlerimizi spora her geçen gün çok daha fazla yönlendirmeye çalışıyoruz. Nitekim yine Mersin ilimizde değişik branşlarda 180 bin lisanlı sporcumuz var”
“ÇOK GÜZEL BİR ORGANİZASYON OLACAĞINA İNANIYORUM”
Turnuva tarihi 1-5 Kasım tarihlerinde de birlikte olacaklarını, organizasyonlara iştirak edeceklerini belirten Vali Pehlivan, “Türkiye’mizin genç illerinden birisi olan Mersinimizde sporun her sahada gelişmesi için bundan sonra hep birlikte hem kamu kurumlarıyla hem kulüplerle hem sivil toplum teşkilatlarıyla gayretlerimizi çoğaltacağız. Ben de özellikle dünyada ilk kez düzenlenecek bir turnuva olmasının altını çizmek istiyorum. İki ayrı branşta; raffa ve volo olarak ifade edilen 2 ayrı branş ilk defa sadece Mersin'de, sadece Türkiye'de değil, dünyada da ilk defa yapılacak. Bu önemli. Bunun yine ilimizde, Mersin ilimizde, Toroslar ilçemizde yapılıyor olmasını önemsiyoruz. Bu durum, bundan sonraki benzer faaliyetlere de ev sahipliği yapabileceğimizin de bir göstergesi. Çok güzel bir organizasyon olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
YILMAZ: “BAYRAĞIMIZI ROMA MEYDANI'NDA DALGALANDIRDIK”
Mersin Toroslar'da ilk defa volu ve raffa branşlarının bir arada yapıldığını ifade eden Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, yeniden bir şampiyona yaşayacaklarını aktararak, “Tabi bocce sporunu bilen olabilir, bilmeyen olabilir. Aslında bocce sporu bizim geleneğimizde de olan bir spor. Çocukken bilye oynamayan var mı sokakta? O mantıkla yapılan bir spor. Güzel bir spor, 7'den 70'e herkesin yaptığı, yapabildiği bir spor. Biz de birkaç hafta önce sayın başkanımla Roma'daydık, Dünya Şampiyona'sındaydık. Yine bir evladımız, bir sporcumuz orada Dünya Şampiyonu oldu. Oradaki mutluluğu yaşadık. Orada 7'den 70'e herkesin bu sporu yaptığını, yapabildiğini gördük. Bayrağımızı Roma Meydanı'nda dalgalandırdık çok şükür” şeklinde konuştu
“BİZE GURUR KAYNAĞI OLDU”
Sözlerine devam eden Yılmaz, güçlü ülke olmanın tek kulvarda olamayacağının altını çizerek, “Burada şunu özellikle ifade etmek istiyorum; kıymetli Mutlu Türkmen hocamız Türkiye Federasyonu Başkanı hocamız aynı zamanda Dünya Konfederasyon Başkanı. Orada bulunduğumuz süre içerisinde orada nasıl bir bayrak dalgalandırdığını bizzat yaşayarak gördük. Böyle Arjantin'den Japonya'ya, Libya'dan Avustralya'ya, dünyanın her yerinden sporcuları ve daha önemlisi federasyon başkanlarını şöyle bir dizdi. Orada da bize gurur kaynağı oldu. Biliyorsunuz; güçlü ülke olmak, güçlü medeniyet olmak sadece tek bir dalda, tek bir platformda, tek bir kulvarda olmaz” ifadelerini kullandı.
“MERSİN'İ TANIYACAKLAR, TOROSLAR'I TANIYACAKLAR”
Toroslar ilçesinin Türkiye'de ve dünyada öne çıkmış bir şehir olduğuna dikkat çeken Yılmaz, yapılacak olan Dünya Bocce Şampiyonası ile Mersin Toroslar’ın daha çok tanınacağı ifade ederek, “Biz de Roma'da bu heyecanı yaşadık. Hep şunu söylüyoruz; dünyanın herhangi bir yerinde gençlerimize, çocuklarımıza, insanımıza faydalı olacak ne varsa bunu aramak, bulmak, getirmek bizim görevimiz. Bocce de böyle bir spor. Çok şükür Mersinimiz bu konuda öne çıkmış bir şehir. Biz de bu konuda elimizden geleni gücümüz yettiğince yapmaya çalışıyoruz. İnşallah 35 ülkeden 320 sporcu, belki daha da fazla olacak. Bu şampiyona da Mersin'de olacak. Mersin'i tanıyacaklar, Toroslar'ı tanıyacaklar, alışveriş yapacaklar, insanımızla bir araya gelecekler, sporcumuzla bir araya gelecekler. Etkileşim olacak ve Toroslarımız'dan, Mersin'imizden daha çok sporcuyu, Milli Sporcu’yu çıkaracağız inşallah” şeklinde konuştu.
TÜRKMEN: “İLK KEZ İKİSİ BİR ARADA YAPILIYOR”
Bayburt Üniversitesi Rektörü, Türkiye Bocce, Bowling, Dart Federasyonu ve Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise, 2019 yılında Dünya Volo Kadınlar Kupası ve Dünya Erkekler Volo Şampiyonası organizasyona Toroslar'ın ev sahipliği yaptığını ifade ederek “2019’daki çok önemli bir organizasyondu. 2 ardışık organizasyonu gerçekleştirmiştik. Ama şimdi dünya bocce tarihinin en önemli organizasyonu diyebileceğim bir faaliyete ev sahipliği yapacağız. Bocce'nin 3 farklı disiplini var. Bu disiplinlerden volo ve rafta disiplinlerinin dünya şampiyonası ilk kez bu sporun tarihinde, 1940'lı yılardan beri dünya şampiyonaları yapılıyor. İlk kez ikisi bir arada yapılıyor. Tabi bu disiplinler çok sporlu organizasyonlarda bir arada yapılıyor ama çok sporlu organizasyonlara genellikle sınırlı sayıda sporcu katılıyor. Ülkemizde ilk kez Dünya Rafta Şampiyonası'nı kadınlar-erkekler yapıyoruz. Bununla birlikte Dünya Erkekler Volo Şampiyonası da yapılacak” dedi.
“ULUSLARARASI DÜZEYDE PARAMETRİK BOCCEDE BAŞARILAR ELDE ETTİK”
Tarihsel kökenleri itibariyle Anadolu'ya dayandırılan bir spor olduğuna dikkat çeken Türkmen, “Özellikle eski Yunan ve Roma üzerinden kıta Avrupası'na yaygınlaşmış, Orta Çağ'dan itibaren kıta Avrupası'nda iyice yayıldıktan sonra Kolonyalizm'le birlikte, sömürgecilik hareketiyle birlikte dünyanın hemen hemen tüm bölgelerine gitmiş bir spor disiplini. Modern olarak örgütlenmesi 3 farklı disiplin üzerine kurulu. Rafta, petenk ve volo diye adlandırdığımız disiplinler üzerine kurulu. Bu spor 1985 yılından beri oldukça eski bir tarihten beri de uluslararası olimpiyat komitesi tarafından tanınan spor disiplinlerinden bir tanesi ve yaz olimpiyat oyunları için aday branşlardan bir tanesi. Şu anda yaz olimpiyat oyunları programında yer almıyor ama aday branşlardan bir tanesi ve parametrik oyunlarda da fiili olarak çok uzun süredir yapılan branşlardan bir tanesi. Bocce’yi ülkemizde bedensel engelliler spor federasyonu temsil ediyor ülkemizdeki yapılanmadan dolayı. Farklı bir federasyon çatısı altında ama biz teknik ekip olarak da çok ciddi destek veriyoruz. Bu sene de ilk kez uluslararası düzeyde parametrik boccede başarılar elde ettik” diye konuştu.
“TÜRKİYE'DE 170 TANE HUZUREVİNDE BOCCE TESİSİ VAR”
2013 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı bocce disiplini resmi olarak okul sporları programına alındığını belirten Türkmen, öncelerinde çok az bilinen bir branş olduğunu ve 2013-2022 geçen yıl itibariyle 35 binin üzerinde öğrencinin okullarda fiili olarak bocce oynadığını belirterek, “Bu çok büyük bir rakam ve okul sporlarında yapılan bütün disiplinler arasında en fazla bireysel katılımın olduğu 6. branş haline geldi bocce. Biz Türkiye'de okul sporlarında, özellikle 6 yaş gruplarında en fazla katılımın olduğu etkinlikleri yapıyoruz. Sayın Valim de az önce kahvaltıda ifade buyurdular. Bocce'nin çok fazla bilinir olmasının nedenlerinden biri de bizim 6 sene önce yaptığımız huzurevleri, huzur bocce ligi projesi. Şu anda Türkiye'de 170 tane huzurevinde bocce tesisi var” sözlerini kullandı.
“DAHA FAZLA ÜLKENİN KATILIM SAĞLAYACAĞI BİR ŞAMPİYONA OLACAK”
Milli Sporcu Mehmet Can Yakın da şu ifadelere yer verdi: “ 2'ncisi düzenlenen, ilki 2019 yılında Mersin'de düzenlenmişti; Dünya Volo Şampiyonası ve Dünya Volo Kupası olarak. Şimdi iki ana branşta rafa ve volo olarak düzenleniyor. Doğal olarak daha fazla ülkenin katılım sağlayacağı bir şampiyona olacak. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum. Daha çok geliştiğimiz ve daha çok ülkeye ulaştığımız anlamına geliyor. Bu da işlerimizi iyi yaptığımız anlamına geliyor. Takımımızı değerlendirecek olursak; Milli Takım olarak zaten işini iyi yapan, yıllardır tecrübeli bir ekibiz. Aramızda en yeni arkadaşımız Emre Mecit. Tam da benim ilk A Milli Takımı kazandığım yaşlarda. Onda kendimi görüyorum. Umarım kariyeri daha iyi olur.”
|