Kahvaltılar artık ’serpmece’ değil, ’seçmece’ olacak




Tarih: 4 Kasım 2022 Cuma 16:51


Restoranlardaki ’serpme kahvaltı’ uygulamasının ’israf’ nedeniyle ’seçme kahvaltı’ya dönüştürüleceği açıklandı. Bundan sonra müşteriler, kahvaltıda tüketmek istedikleri ürünleri tek tek sipariş edebilecek.

Haber- Emrah Birgül

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği'nin (TÜRES) aldığı 'seçmeli kahvaltı'ya geçme kararı ülkede yankı uyandırdı. Restoran sahiplerinden bazıları kararı olumlu karşılarken, bazıları ise eleştirdi. TÜRES, yeni uygulamayla israfın önüne geçileceğini savundu. Diyarbakır'daki restoran sahiplerinden bazıları karara destek verdi. Mersin'den Yörem Van Kahvaltı Salonu İşletmecisi Ahmet Nisbet ise 70-80 çeşit serpme kahvaltı sunan işletmeler için olumlu bir uygulama olduğunu savundu. Nisbet, yöresel ürünlerin sunulduğu ve 14-15 çeşitten oluşan restoranlarda kararın işletmeciye avantaj, müşteriye ise dezavantaj sağlayacağını söyledi.

MERSİN'DE SERPME KAHVALTI İÇİN YAYLALARA ÇIKILIYORDU

Türkiye'nin birçok ilinde vatandaşların tüketim alışkanlıkları arasına giren 'serpme kahvaltı' modeli, uzun yıllar Mersin'de de uygulandı. Serpme kahvaltı yapmak isteyen vatandaşlar, özellikle hafta sonları kentin yaylalık bölgelerine akın etti. Mersin'de Narlıkuyu, Dalakderesi ve Elvanlı gibi mahalleler 'serpme kahvaltı' hizmetiyle yabancı turistlerin de kentte ziyaret ettiği noktalar arasında yer aldı. Öte yandan sahildeki restoran ve kafeler de serpme kahvaltı hizmetiyle vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Hafta sonu ve özel günlerde yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı restoranlar 'rezervasyon' usulüyle müşteri kabul etmeye başladı. Pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle bazı vatandaşlar 'serpme kahvaltı' alışkanlığını unuturken, bazı vatandaşlar ise sokağa çıkma yasakları sonrasında da bu alışkanlığını sürdürdü.

 

SERPME KAHVALTI İLE YILLIK 10 MİLYAR LİRALIK İSRAF

Son olarak, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, restoranlarda 'serpme kahvaltı' uygulamasından 'seçmeli kahvaltı'ya geçildiğini açıkladı. Bingöl, bu kararın israfın önüne geçmek amacıyla alındığını belirtti. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre serpme kahvaltıların yıllık 100 milyar liralık israfa neden olduğu belirtildi. Vakıf, kahvaltıda yer alan birçok ürünün tüketilmediği takdirde çöpe atıldığına dikkat çekti. TÜRES Genel Başkanı Bingöl ise Türkiye'de toplam 18 milyon ton gıdanın israf olduğunu vurguladı. İsrafın önüne geçmek amacıyla harekete geçtiklerini ifade eden Bingöl, bunu bir memleket meselesi olarak gördüklerinin altını çizdi. Bingöl, Türkiye'de 300 bin restoran ve lokanta olduğunu aktardı. Bu işletmelerin 100 bininin açık büfe kahvaltı verdiğini tahmin ettiklerini vurgulayan Bingöl, serpme kahvaltıdaki ürünlerin yüzde 50'sinin çöpe gittiğini ifade etti. 'Seçmeli kahvaltı' modelinin ise tüketiciye fayda sağladığını belirten Bingöl, tüketicinin bütçesinde yüzde 50'lik bir tasarruf sağlayabileceğini işaret etti. Bingöl'ün açıkladığı 'seçmeli kahvaltı' uygulamasına göre tüketici, kahvaltıda hangi ürünü tüketmek isterse yalnızca o ürünleri sipariş edebilecek.

KARARA 'DİYARBAKIR'DAN DESTEK GELDİ

Bingöl'ün açıkladığı 'seçmeli kahvaltı' uygulamasının ardından ülkenin birçok noktasından destek ve eleştiri açıklamaları geldi. Diyarbakır'daki işletmeler karara destek verdi. İşletmecilerden Alaadin Kılıç, 2003'ten bu yana serpme kahvaltıya karşı mücadele verdiklerini belirterek, kararın kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. Diyarbakır kahvaltısının ünlü olduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de genellikle serpme kahvaltı tercih ettiğini vurgulayan Kılıç, serpme kahvaltının işletmedeki kaliteye de yansıdığını belirtti. Porsiyon usulü uygulamaların daha avantajlı olduğunu belirten Kılıç, 60 tabağın 100 TL'ye geldiği yerde kalite ve hizmet aramamak gerektiğini söyledi.

 

MERSİN'DEKİ İŞLETMECİ AHMET NİSBET, KAHVALTILARDAKİ 'ÇEŞİT SAYISINI' ELEŞTİRDİ

Mersin'de yöresel kahvaltı hizmeti veren işletmelerden Yörem Van Kahvaltı Salonu işletmecisi Ahmet Nisbet ise gazetemize yaptığı açıklamada 70-80 çeşit serpme kahvaltı sunan işletmelerde 'seçmeli kahvaltı'ya geçilmesinin müşteriye avantaj sağlayacağını söyledi. Nisbet, işletmelerinde doğal ve yöresel ürünler sunduklarını, serpme kahvaltıdaki çeşit sayılarının ise en fazla 15 olduğunu vurgulayan Nisbet, bu tarz işletmelerde 'seçmeli kahvaltı' uygulamasının müşteriye avantaj sağlamayacağını savundu. 14 çeşit serpme kahvaltının normalde 100 TL'ye sunulduğunu, işletmelerinde şu anda bu hizmeti 70 TL'ye verdiklerini vurgulayan Nisbet, 13 yıldır bu işi yaptığını söyledi. Karara ilişkin düşüncelerini paylaşan Nisbet, "Bazısı 'bizde 70 çeşit kahvaltı var' yazmış. Onları doğru bulmuyorum. Bizde 14 çeşit var ve hepsi tüketilebilir. Hepsi de doğal ürünler. Köy ürünleri. Van'a özgü, yöresel bir kahvaltı sunuyoruz. Müşterin çoğu bitiriyor. 70-80 çeşit ürün sunmuyoruz. Bizde 3 çeşit peynir var mesela. Kimi 10 çeşit peynir koyuyor. Müşteri yiyemez. O sistem yanlış" diye konuştu.

NİSBET: "SADECE ÇAY PARASI KAHVALTIYLA AYNI FİYATA DENK GELİYOR"

Kararın kendilerini önemli oranda etkilemediğini ancak müşteriyi etkileyeceğini savunan Nisbet, "Bizim için değişen hiçbir şey olmuyor. Müşteri için de fark etmiyor. Serpme dediğimiz daha avantajlı. Serpme olduğu zaman bizde sınırsız. Yiyebildiğin kadar yiyorsun. Ürün bittiğinde tekrar ilave ediyoruz. Ama seçme olduğu zaman şimdi ne alırsan ona ücret ödeyeceksin. Bizde örneğin 14 çeşit kahvaltı var. Bunu tabak bazında hesaplarsak, bir kişi hepsini yediği zaman 150-200 TL civarında tutuyor. Biz hepsini bıraktığımız zaman şu an 100 TL alıyoruz. Şu an her şey dahil 100 TL. Tabak bazında fiyatlandırsak 150 lira civarında tutuyor. Örneğin bizde sadece 1 sucuklu yumurta 50 TL. Kahvaltı içerisinde verdiğimizde 30 TL. Bu şekilde yenildiği zaman müşteri daha avantajlı. Değişen bir şey olmuyor. Hatta müşteri daha zarar eder. Örneğin bizde çay sınırsız, su sınırsız. Bu kez bunlar da fiyata yansıyacak. Örneğin bir yerde çay içtiğin zaman bir bardağı ortalama 10 TL. Kimi 7-8 bardak çay da içebiliyor ama 5 bardak içtiğini düşünürsek zaten sadece çay parası kahvaltıyla aynı fiyata denk geliyor" ifadelerine yer verdi.

"SEÇMEDEN BİZ DAHA AVANTAJLI OLURUZ AMA MÜŞTERİ AVANTAJLI OLMAZ"

Masada kalan ancak müşterinin tatmadığı ürünlerin çöpe gitmediğini savunan Bingöl, "O zaten kişiye göre hazırlanıyor. Örneğin biz bir müşterinin ortalama ne kadar yiyeceğini biliyoruz. Masaya aşırı bir ürün koymuyoruz. Mesela bazen müşteri herhangi bir ürünü koyduğumuzda, eğer o ürünü tüketmiyorsa 'geri alabilirsiniz' diyor, alıyoruz. Çalışanlar var, ihtiyaç sahibi olanlar var. Eğer müşterinin yemediği bir ürün varsa da masaya konulduğu gibi geri dönüyor ve çöpe gitmiyor. Seçme kahvaltıyı ben doğru bulmuyorum. Seçmeden biz daha avantajlı oluruz ama müşteri avantajlı olmaz" şeklinde konuştu. 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA