4 Kasım 1984’te yaşamını yitiren Mersinli şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın ölümünün üzerinden 38 yıl geçti. Ölüm yıldönümünde Ümit Yaşar Oğuzcan’ı anlatan Hikmet Oğuzcan, "Biz burada anılarını yaşatmaya çalışıyoruz. Biz hala Ümit Yaşar’ın doğduğu ve yaşadığı sokaktayız" dedi.
Haber-Burak Karataş
Tarsus doğumlu şair Ümit Yaşar Oğuzcan, yazdığı şiirlerle 'hüznün şairi' olarak tanındı. Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 'yeğeni' olarak da bilinen Tarsuslu Hikmet Oğuzcan, Ümit Yaşar Oğuzcan'ın kendi dedesiyle kuzen olduğunu söyledi. Hikmet Oğuzcan, Mersinli şairin 'hüzün' ve 'aşk' şiirlerinin yanı sıra 'yergi ve hicivlerinin' de bulunduğunu ancak pek bilinmediğini söyledi. Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiirlerinin Fransızca, İngilizce, Rusça, Bulgarca ve Arapça gibi birçok dile çevrildiğine dikkat çeken Hikmet Oğuzcan gazetemize konuştu.
BABASI, BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN KAHRAMAN ASKERLERİNDEN
Ümit Yaşar Oğuzcan'dan sonraki 3'üncü kuşak olarak şairin anısını yaşatmaya devam ettiklerini belirten Hikmet Oğuzcan, "Ümit Yaşar Oğuzcan'dan bahsetmeden önce babası Lütfi Oğuzcan'dan bahsetmemiz lazım. Lütfi Oğuzcan, Birinci Dünya Savaşı'nda silahaltına alınan 15'li askerlerden biriydi. Aynı zamanda Kuvvayi Milliye'nin Gençler Müfrezesi Komutanı olarak da Çukurova ve çevresinde yapılan birçok savaşa katılmış bir subay. Lütfi Oğuzcan, 1920 yılında Atatürk'ün talimatıyla Elvanlı Nahiye'nin Müdürü olarak Mersin'de ilk milletvekili seçimlerini yapan mülki amir. Aynı zamanda 1923'te Tarsus İdman Yurdu'nun kurucularından ve ilk oyuncularından birisi. Lütfi Oğuzcan, Tarsus'a geldiğinde Atatürk'ün yanına gider ve 'Paşam biz bir spor kulübü kurmak istiyoruz, bir idman yapmak istiyoruz ama gücümüz yok' der. O dönem tabi Kurtuluş Savaşı daha yeni yapılmış, yeni bir yönetim kurulmuş. Buradaki mülki idarenin de ona bütçe ayıracak gücü yok. Atatürk böyle bir isteği geri çevirmez ve Lütfi Oğuzcan'a 300 lira para verir. O da arkadaşlarıyla birlikte Tarsus İdman Yurdu'nu kurar" ifadelerine yer verdi.
ÜMİT YAŞAR, 'ŞİİR SEVER' BİR AİLEDE YETİŞİYOR
Ümit Yaşar Oğuzcan'ın babasının aynı zamanda bir şair olduğuna da dikkat çeken Hikmet Oğuzcan, "Ondan sonra da işte çeşitli gazete ve dergilerde gazeteci ve yazar olarak çalışmış. Aynı zamanda da iyi bir şairdir. Lütfi Oğuzcan'ın edebi yönü, yazdığı yazılar her ne kadar az yayınlansa da o dönem Ümit Yaşar'a çok olumlu yansıyor. Çünkü öyle bir ailede, öyle bir ortamda büyüyor. Şiirle, edebiyatla, sanatla iç içe büyüyor. Burada Lütfi Oğuzcan'ın çok payı var. Annesi Güzide Hanım da bir şiir tutkunu. Özellikle Faruk Nafiz'in de hayranı. Şiirlerini de ezbere biliyor. Şiir seven bir insan. Baba şair, anne şiir sever bir evde büyüyor Ümit Yaşar Oğuzcan. İlk olarak 8-10 yaşlarda şiir yazmaya başlıyor" dedi.
YERGİ VE HİCİV USTASI AMA 'HÜZNÜN ŞAİRİ' OLARAK BİLİNİYOR
Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 'hüznün şairi' olarak bilindiğini belirten Hikmet Oğuzcan, "Siyasi taşlamaları ile yergi ve hicivleri de vardır. İyi bir yergi ve hiciv ustasıdır. Bu da bilinmeyen bir yönüdür. Ümit Yaşar, şiiri hiçbir zaman gelip geçici bir uğraş olarak düşünmemiştir. Ümit Yaşar'a göre şairlik doğuştan gelen bir yetenek. Bu yeteneği geliştirmek de ona göre büyük bir çaba gerektirir. Ümit Yaşar şiir için 'ilham işidir' der. Ümit Yaşar'a göre şiir bir söz sanatıdır. Herkesin bilip her gün kullandığı sözcüklere can verme, yeni anlam kazandırma sanatıdır şiir. Şiiri ile yaşam öyküsünü birleştirmiştir. Bunu nerede görüyoruz? Yaşamın içindeki çalkantıları; hüzün, üzüntü, dram ne varsa şiirlerinde işlemiştir ve diğer hiciv ve yergilerinde de birçok şeyi işlemiştir" diye konuştu.
DOĞDUĞU EV YIKILDI AMA ANISI TARSUS'TA YAŞATILIYOR
Ümit Yaşar Oğuzcan'ın Tarsus'u ve Tarsusluları çok sevdiğini vurgulayan Hikmet Oğuzcan, doğduğu evin 1998 yılında bir yol yapımı nedeniyle kamulaştırma yapılarak yıkıldığını söyledi. Ümit Yaşar Oğuzcan'ın zaman zaman kaldığı eski bir evin ise şu anda Eski Tarsus Evleri'nin yer aldığı sokakta ziyarete açık olduğunu vurguladı. Hikmet Oğuzcan, aile efradına ait olan o evde Ümit Yaşar Oğuzcan'a özel bir köşe oluşturduklarını da sözlerine ekleyerek, "Kendi doğduğu yer yıkıldı. Biz burada anılarını yaşatmaya çalışıyoruz. Biz hala Ümit Yaşar'ın doğduğu ve yaşadığı sokaktayız" dedi.
12 KASIM'DA KONGRE MERKEZİ'NDE ŞİİRLERİYLE ANILACAK
Ümit Yaşar Oğuzcan'ın anısını yaşatmanın zor bir iş olduğunu belirten Hikmet Oğuzcan, "Ümit Yaşar'ı anlatmak da bir o kadar zordur. Ümit Yaşar derya denizdir" dedi. Hikmet Oğuzcan, zaman zaman kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından da anma etkinlikleri düzenlendiğini vurguladı. Anma etkinliklerinden bir tanesi de 12 Kasım'da Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek. Etkinlik, Kongre ve Sergi Sarayı'nda saat 20.00'de başlayacak.
|