Hazır giyimdeki fiyat artışlarıyla birlikte vatandaşlar eskiye yöneldi. 2000’li yıllarda hazır giyim sektörünün yükselişe geçtiğini belirten Terzi Atilla Atar, son yıllarda terzilerin işlerinin açıldığını vurguladı. Şu anda hazır giyimle aynı kalitede bir takım elbiseyi terzilerin daha ucuza diktiğini belirten Atar, eski giysilerin tadilatı için gelen müşteri sayısının da arttığını vurguladı.
Haber-Emrah Birgül
Konfeksiyon sektöründeki fiyat artışlarıyla birlikte bazı internet satış sitelerinin kullanıcılara 36 ay vadeli taksit seçeneği sunduğu görüldü. Hazır giyimdeki fiyat artışlarıyla birlikte vatandaşlar mevcut giysilerini onarma yoluna gitti. Mersin'de 50 yıldır terzilik yapan Atilla Atar, gazetemize konuştu. Atar, son yıllarda tadilat için gelen müşteri sayısında artış olduğunu vurguladı. Atar, gelen müşteriler arasında iyi gelir sahibi kişiler olduğuna dikkat çekti. 2000 yılından bu yana ilk kez işlerinin açılmaya başladığını belirten Atar, şu anda aynı kalitedeki bir takım elbiseyi piyasadan daha uyguna diktiklerini söyledi.
"550 TERZİNİN EN AZ 500'Ü TADİLATÇIDIR"
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir haberde hazır giyimde yaşanan fiyat artışlarını gündeme getirerek sektör temsilcilerinin görüşlerine başvurmuştuk. Önceki yıllarda satışların iyi olduğunu belirten esnaflar; şu anda fiyatların yüksek, satışların düşük olduğunu kaydetti. Terziler ise bu durumun kendilerini olumlu yönde etkilediğini dile getirdi. 1989 yılından 2022 yılı Mart ayına kadar Mersin Terziler Esnaf Odası'nın yönetim kademelerinde görev alan ve son olarak 2022'nin Mart ayında Mersin Terziler Esnaf Odası Başkanlığı görevinden ayrılan Atilla Atar, 50 yıldır Akdeniz'deki Uray Caddesi üzerinde terzilik yaptığını söyledi. Şu anda Oda'ya kayıtlı 550 üyenin olduğunu belirten Atar, "Yıl geçtikçe düşüş oldu. Ben, 1986'nın ilk ayında esnaflığa başladım. Odaya kayıt olduğumda 874 No'lu üyeydim. 874 esnaf vardı o gün. Şimdi 2022'ye geldik, 550 üye var. 2000 yılından sonra olan düşüşler bunlar. Yaşlanıp da kapatan ya da yaşamını yitiren esnaf arkadaşlarımız da var. Onun yerine işyeri açılmıyor. Zaten şu anda esas terzilik yapan esnaf sayısı belli. Az miktarda takım elbise, pantolon veya ceket diken kişiler var. Bu söylediğim 550'nin en azından 500 tanesi tadilatçıdır" dedi.
"ÇIRAKLARLA İLGİLİ DURUM 2000 YILINDAN BU YANA KÖTÜ"
Sektörün 'çırak' sorununa da değinen Atar, "Terzinin yanında şu an çırak bulamazsınız. Şu anda tekstil sektöründe olan ustalar iyi para kazanır. Üreten kazanır. Çıraklarla ilgili durum 2000 yılından bu yana kötü. Şu da bir gerçek; benim yanıma gelip şu an 'oğlumu senin yanına vereyim' dese bir vatandaş, ben o çocuğu almam. Vasıfsız eleman Serbest Bölge'ye gidiyor, ayakçı olarak giriyor. 6 ay veya 1 sene çalışıyor. Ondan sonra makine sürmesini öğreniyor. Piyasaya çıkıp 'ben terziyim' diye tadilatçı dükkanı açıyor. Onun için gelip terzinin yanında çıraklık yapılmasının bir gereği yok" diye konuştu.
"ŞU ANDA TERZİLERE GERİ DÖNÜŞ BAŞLADI"
Terzilerin son 20 yıl içerisinde işlerinin düşüşe geçtiğini vurgulayan Atar, "Hazır giyim sektörü kendini yeniledikçe biz terzilerin iş zayıflama başladı. Hazır giyim sektörü o dönemler piyasaya ucuz mal sürdü. Terzi, onlara kıyasla vatandaşa pahallı gelmeye başladı. Dolayısıyla hazır giyime yönelme başladı. Bir de biz bir ceket diktiğimizde 3 prova alıyorduk. Müşteri provaya gelmeye üşenmeye başladı. Müşteri artık kabine girip, 2-3 denemeden sonra beğendiği ürünü alıp çıkabiliyor. Ama şu anda işler değişti. Hazır giyimde fiyat artışları yaşandı. Şu anda terzilere geri dönüş başladı" şeklinde konuştu.
"EN İYİ TAKIMI 2 BİN 700 LİRAYA GİYEBİLİRLER"
Şu anda piyasada 5 bin TL civarında satılan hazır bir takım elbiseyi örnek gösteren Atar, "Aynı takımı terzide 2,5-3 bin liraya diktirebilirler. Konfeksiyon daha pahalı. Hazır giyim sektörü şu anda nereden kurtarıyor? Orada 600-700 liradan başlayıp 5-10 bin liraya kadar takım elbise var. Herkesin bütçesine göre elbise var. Tabi işçiliği ve kalitesi de buna göre değişiyor. Hesap ortada. En iyi kumaşın bugün metresi 400 TL. 3 metre gittiğini düşünelim, bin 200 TL. Bin 200 TL kumaşına verdi. Bin 500 TL dikişine verdi. 2 bin 700 lira yaptı. En iyi takımı 2 bin 700 liraya giyebilirler. Biliyorsunuz, temizlikçiye elbise veriyoruz. Benim zamanında diktiğim elbiseleri çamaşır makinesine at, çıkartıp ütüle, bozulmadan giyebilirsin. Diğerlerinde onu yapamazsın. Bozulacak, çünkü içi yapışkan. Cekette kumaşla astarı arasındaki malzeme kıl teladır. Biz onu kullanırız. Konfeksiyon yapışkan kullanır" ifadelerine yer verdi.
"DURUMU İYİ KİŞİLER BİLE KIYAFETLERİNİ TADİLATA GETİRİYOR ARTIK"
Tadilat işlerinin de son günlerde açılmaya başladığını vurgulayan Atar, "Bugünlerde yaşamış olduğumuz bir olay daha; bu fiyatların yüksekliği nedeniyle dar gelirli arkadaşlar eskilerini tadilata getirmeye başladı. Biliyorsunuz, eskiden bol paçalı pantolonlar vardı. Dolabın köşesine atmıştık, orada duruyordu. Şimdi giymiyorlar. Yeniyi alıyorlar. Şimdi fiyatlar yükseldi. Gelir durumunun iyi olduğunu bildiğimiz kişiler bile kıyafetlerini tadilata getiriyor artık. Genelde daraltmaya gelirler. Bollaştırma için pek gelmezler. Çünkü hazır giyimde pay olmaz. Terzide diktirmişse pay vardır, bollaştırma şansı vardır. Geneli paça daraltma, boy kısaltma, boy uzatma için gelir. 2000'li yıllarda konfeksiyon öne geçti, terziler geriledi. Ama şu an tam tersi, terziler daha ucuz. Tadilat artışı da iyi." dedi.
"TERZİ KOT PANTOLON DA DİKER"
Takım elbisenin yanında terzilerin etekten elbiseye kadar pek çok giysi diktiğini sözlerine ekleyen Atar, "Bunların şu andaki dikimleri de yine hazır giyime göre ucuza mal edilir" dedi. Terzilerin kot pantolon dikimi de yaptığını ancak onda hazır giyime kıyasla pek fazla fiyat farkı olmadığını kaydeden Atar, "Terzi kotu da diker. Sonuçta atölyede o kotu diken de terzi. Şu an sıfırdan bir kot pantolon da diktirilebilir. Bizim gençlerimiz genelde 'kotu hazır alacaksın' diyorlar. Ama bedenine göre yaptıracak. Tadilat ücreti çıkmayacak. Hazır aldığında hiçbir şey yapmazsa boyunu yaptırmaya getirebilir. Terzide diktirdiğinde giyip çıkacak. Tadilat işi yok. Zaten aldıkları o kotların birçoğu da bizim burada Serbest Bölge'de dikiliyor. Ben şu anda Serbest Bölge'de Terzilik Hocalığı yapıyorum" diye konuştu.
TERZİLERDEKİ GÜNCEL FİYATLAR
Mersin Terziler Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın güncel fiyat tarifesinde en yüksek tadilat bedelinin erkek ceketlerinde olduğu görüldü. Fiyat tarifesinde yer alan tadilat bedellerine göre; kumaş pantolonda paça boyu 30 TL, paça daraltma 35 TL, kemer daraltma 35 TL, fermuar değişimi 35 TL, komple beden küçültme 80 TL, astarlama 80 TL. Kot pantolonda paça boyu 30 TL, paça daraltma 35 TL, kemer daraltma 35 TL, fermuar değişimi 30 TL, komple beden küçültme 80 TL, bel genişletme 40 TL. Gömlekte boy kısaltma 30 TL, kol kısaltma 35 TL, beden daraltma 30 TL, komple beden küçültme 85 TL. Erkek cekette boy kısaltma 80 TL, kol kısaltma 80 TL, beden daraltma 80 TL, kol daraltma 60 TL, omuz daraltma 200 TL, komple küçültme 500 TL, astar değiştirme 350 TL. Yelek daraltma 50 TL, boy kısaltma 40 TL, astar değiştirme 120 TL. Penyede boy kısaltma 25 TL, daraltma 25 TL, kol boyu kısaltma 25 TL. Montta daraltma 100 TL, boy kısaltma 150 TL, kol kısaltma 80 TL, fermuar değişimi 80 TL. Abiyede boy kısaltma düz 70 TL, boy kısaltma teferruatlı 150 TL, daraltma 100 TL, fermuar değişimi 75 TL, bolatma 150 TL. Deri pantolonda pantolon boyu 50 TL, bel daraltma 70 TL, bacak paça daraltma 70 TL. Kadın cekette kol boyu 60 TL, daraltma 150 TL, beden boyu 75 TL. Kadın pardüsüde pardüsü etek kısaltma 100 TL, mont etek kısaltma 150 TL, mont daraltma 150 TL. Kadın elbisede boy kısaltma 30 TL, daraltma 40 TL, kol boyu 30 TL ve fermuar değişimi 50 TL.
|