Mersin’de bu yıl 8. kez düzenlenen Narenciye Festivali’nin kapanış toplantısında konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “2 yıl aradan sonra yeniden bir başlangıç yapmak önemliydi. Şimdi nihai değerlendirmesini yapıyoruz ve şunu görüyorum. Bu yıl bu kadar sürede bunu yaptıysak önümüzde ki yıl çok daha kapsamlı uluslararası boyutunun biraz daha ses getirecek boyuta kazandırabileceğimizi düşünüyorum. Bununda örneğini vermiş olduk. Mersinimizi, narenciyenin başkenti olduğunu ilan etmiş olduk” dedi.
Haber- Emrah Birgül
Bu yıl Mersin’de 8. kez düzenlenen Narenciye Festivali'nin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla; Mersin Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıda, festivalin birçok kurumun destekleriyle yapıldığına dikkat çekildi. '8. Uluslararası Mersin Narenciye Festivali'nin kapanış toplantısında konuşan Vali Pehlivan, “Değerli belediye başkanlarımız, festivalimizin İcra Komitesinin Ticaret Borsası Başkanımız, festivale paydaşlık eden, katkı sağlayan kurumlarımızın değerli temsilcileri, kıymetli basın mensuplarımız bugün bu toplantımıza iştirak eden saygıdeğer hanımefendiler, beyefendiler öncelikle sizleri içtenlikle, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum ve bu değerlendirme toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Abdullah başkan süreci baştan sona kadar özetledi. Öncelikle kendisine teşekkür ediyorum. Biz tabii ki üst komite olarak karar aldık ama bunların icra edilmesi önemliydi. Size ve bu konuda çalışan alanda ki bütün emeği ortaya koyan herkese burada bulunan paydaşlarım adına ve ilimiz adına valimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
“İYİ Kİ DE YAPTIK DİYORUM”
2 yıldır yapılamayan bir festival olduğunu söyleyen Vali Pehlivan, “Pandemi şartlarından dolayı benim içinde ilk dahil olduğum narenciye festivali bu oldu. Narenciye festivali evvelini dinleyince ve pandemide de gerileme söz konusu olunca bu yıl bu festivalin yapılması gerektiğine inandığımı ben ilgili arkadaşlarımızla paylaştım. Bire bir görüşmelerimizde bunu belirttim ama şunu söyledim buna birlikte karar verelim, çünkü bu yola çıkılırken grup kuruluşlarına başta belediyelerimiz olmak üzere meslek odaları sivil toplum teşkilatları birlikte yola çıkılmış vatandaşlarımızla gelin bir araya gelelim ve birlikte karar verelim demiştim. Nitekim toplantılarımızı yaptık, sürenin biraz daralmış olmasına rağmen herkesin kanaati de evet yapalım noktasında birleşti ve yola koyuldu. Nihai değerlendirmeyi paylaşmak gerekirse de iyi ki de yaptık diyorum” şeklinde konuştu.
“BÜTÜN PAYDAŞ KURUMLARIMIZIN KATKILARIYLA OLDU”
Sözlerine devam eden Pehlivan, “Her ne kadar bu sene tabiri caizse ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerekti ki onu da başarmışız sunumlarımızdan anlaşılıyor. Tabii bütün paydaş kurumlarımızın katkılarıyla oldu. A'dan Z'ye herkese teşekkür etmek isterim. Maddi, manevi katkı sağlayan tüm kurum kuruluşlara bir kere daha bende teşekkür ediyorum. Onlarında katkılarıyla da tabii güzel katılımlarla, ki bende bizzat ailemle bulunmaya çalıştık. Hemen hemen bütün stantları gezdik. Güzel enerjisi vardı. Hem katılımcılar hem de orada stant açan gerek kurum kuruluşlar gerek diğer işletmelerin iştirakçilerin stantları güzel bir enerji oluşturmuştu” diye konuştu.
“FESTİVALLERİN AMACI BİR ARAYA GELMEK”
Yüz binlerce kişinin festivale katılım gösterdiğini kaydeden Vali Pehlivan, “Tabii mükerrer katılımlarla beraber 300 binin üzerinde bir katılım. Bu şekilde güzel bir tablo oluştu. Festivallerin amacı konuşmalarımızda belirtmiştik. Öncelikle bir araya gelmek, o festivalin yapıldığı yerde insanlarımızın bir araya gelmesi, duygularını paylaşması, o ortamı paylaşması. Bununla birlikte de o festivale konu olan narenciye ile ilgili elbette ki mevcut durumun tespiti ileriye dönük atılacak adımların yeniden değerlendirilmesi ve konunun düşünülmesi. Biz böyle bir festival yapıyoruz, bu diğer sektörlere nasıl olumlu katkılar sağlayabilir bunun değerlendirmesini yapıyoruz. Bu bir yolculuktur yola çıkıp ve her geçen sene üzerine katmak suretiyle, yenilikler katarak kapsamı genişletmek suretiyle daha iyi noktalara gider” dedi.
Vali Pehlivan; “Burada sosyal medya, basın burada kıymetli basın mensuplarımız var. Onların değerlendirmeleri, yansıtmaları da çok önemliydi. Sağ olsunlar bu görevi de hakkıyla yerine getirdi. Bütün basın mensuplarımıza, festivalimizi habere konu eden bütün basın kuruluşlarına da teşekkür ediyorum. Bugüne kadar olduğu gibi burada olduğum sürece elimizden gelen katkıyı bütün kuruluşlarımızla vermeye de devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Nihayetinde o süreç içerisinde bazı notlarımızı aldık, önümüzdeki yıl yapılacak olan festivallerimizin planlamasını yapmaya başladık. Aslında bu toplantı nihai toplantının ötesinde başlangıç toplantısı özelliği de taşıyor. İlerleyen yıllarda hem hemşerilerimize, hem bölgemize, hem ülkemize hem de bütün dünyaya böyle güzel narenciye tadında mesajlar güzel duygular paylaşmaya devam etmesini temenni ediyorum” sözlerini kullandı.
ÖZDEMİR, PAYDAŞ OLANLARA TEŞEKKÜRLERİNİ İLETTİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, ilk olarak festivalde paydaş olduklarından, yapılan katkılardan dolayı kurumlara teşekkür etti. Özdemir, “Merkez ilçe belediye başkanları; Mustafa Gültak’a, Neşet Tarhan’a, Atsız Afşın Yılmaz’a ve Abdullah Özyiğit'e festival bütçesine yaptıkları katkı, festival alanına açtıkları güzel stantlar ve hazırlık çalışmalarına destek nedeniyle teşekkür ediyor ve alkışlıyoruz. Mersin Liman İşletmesi (MIP), Çukurova Kalkınma Ajansı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Mersin Deniz Ticari Odası festivalimize verdikleri parasal destekler sayesinde adeta can suyu sağladılar, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Ayrıca ziraat mühendisleri odamız, milli eğitim il müdürlüğümüz, olgunlaşma enstitümüz, garnizon komutanlığımız, sahil güvenlik komutanlığımız, Mersin Üniversitesi Gastronomi Bölümü, icra oda şefimize, icra kurumumuzda yer alan tüm kuruluş ve sivil toplum örgütlerimize şükranlarımızı iletiyoruz” diye konuştu.
“HEDEFLER KOYMUŞTUK, HEDEFLERİMİZE YAKLAŞTIK”
2010 yılında ilk festivali planlarken belirli hedefler koyduklarını kaydeden Özdemir, “Bu toplantıda belirlenen hedeflere hangi ölçüde ulaşıldığı üzerinde genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. Mersin’deki birlik ve beraberlik havasını pekiştirmek ve bunu herkese göstermek en önemli hedefleri arasındadır. Bu konuda tüm Türkiye'ye örnek olacak birliktelik sergilemiştir. Mersin'in narenciye sektörü ürünlerinin olduğu gerçeğinin tescillenmesini hedefledik. Bu hedefe ulaştığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Bugün narenciye denilince akla ilk Mersin gelmektedir. Kent ile narenciyenin özdeşlemesine katkı vermeyi hedefliyorum. Mersinliler için bir şenlik ortamı oluşturmak istiyorum. Mersinlilerin festivalimize ilgisi her yıl daha da artarak devam etti. Yüz binlerce kişi festivale gelerek çok keyifli iki güzel gün geçirdi. Festival alanı Mersin'in en büyük buluşmasına ev sahipliği yaptı. Festival alanına gelenlerin yüzündeki gülümseme ve memnuniyet ifadesi bize göre festivalimizin başarısı konusunda en anlamlı görüntüdür. Festivalimiz Mersin'in gülen yüzlülüğünü yansıtan en büyük organizasyon olduğunu açık bir şekilde ispat etmiştir” ifadelerini kullandı.
“FİYATLARLA İLGİLİ FESTİVALİMİZİ SORUMLU TUTMAK ÇOK BÜYÜK HAKSIZLIKTIR”
“Organizasyonu yapanlar; gerçekçi olmayan hedefler ortaya koymamalı, kamuoyuna abartı beklenti içine sokmamalıdır” şeklinde toplantıda dikkat çeken Özdemir, “Narenciye festivali olarak hedeflerimizi en güzel şekilde ifade etmeye gayret ve özen gösterdik ancak bizim bu hassasiyetimize rağmen belli kesimlerle festivale abartılı beklentiler oluştuğunu görüyoruz. Bazı kesimler neredeyse Mersin'in tüm sorunlarını, çözümünü festivalimizden beklemeye başladılar. Şunu vurgulamak istiyorum; festival yapmanın veya yapmamanın narenciye ürünlerinin fiyatları konusu üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Fiyatlar arz ve talep koşullarına göre her sezon yeniden oluşturulur. Üreticilerimizin alın terlerinin karşılığını alamamaları ya da tüketicilerimizin yüksek fiyattan tüketim yapmak zorunda kalmaları elbette ki bizi üzer fakat bundan festivalimizi sorumlu tutmak çok büyük haksızlıktır. Benzer şekilde sadece iki gün süren bir festivalin kentteki turizm sektörünün ayağa kaldırmasını beklemekte gerçekçi değildir. Festivalimizin kentimize dışarıdan tur çekmeye potansiyeli vardır. Turizm sektörümüz iyi bir pazarlama stratejisi ile bu potansiyeli değerlendirebilir” diye konuştu.
SÜSLEMEDEKİ NARENCİYELER, İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILIYOR
Gelecek yıl yapılacak festivalin tarihini erkenden belirleyeceklerini, turizm sektörüne bu konuda yardımcı olabileceklerini kaydeden Özdemir, “Bu konuda bize en çok sorulan sorulardan birisi ‘Süslemelerde kullanılan meyveleri daha sonra ne yaptınız?’ sorusunu cevaplamak istiyorum. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi çok kontrollü bir şekilde halkımıza dağıttık. Tabii ki de yüzde 5, yüzde 10’luk bir fire oluyor, geri kalanı itinayla ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Benim en çok önemsediğim konulardan bir tanesi yabancı yerlerden gelen konuklardır. Fakat bu sezon çok geç karar verdiğimiz için hem zaman darlığından hem de vize sorunlarından dolayı yabancı uyruk çağırmamaya karar verdik” şeklinde konuştu.
“BÜTÇE FAZLASI OLMASI BÜTÇE AÇIĞI OLMASINDAN DAHA İYİ”
Festivalde yapılan harcamaların gelir ve gider tablosunu değerlendiren Özdemiz, “Toplam gelirlerimiz 5 milyon 312 bin 379 lira, toplam giderlerimiz 4 milyon 726 bin 52 lira. 2023 yılı festival bütçesindeki verilen bakiye 586 bin 327 lira. Niçin bütçe fazlası oldu? Bütçe fazlasını ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle parasal katkıda bulunan kurumlarımıza, Mersin Büyükşehir Belediyesi'yle başlıyor ve Mersin Deniz Ticaret odasıyla bitiyor. Burada üzüldüğümüz nokta oldu. Akdeniz İhracatçılar Birliği 400 bin lira para vermesi gerekiyordu. Fakat buradaki yönetim kurulu bunun yetkisi olmadığını söylediler. Maalesef ki biz bu parayı alamadık, alamadığımız içinde 2019 fiyatlarıyla 2022 fiyatları arasındaki farkı tam hesap edemediğimizden dolayı biraz daha ihtiyatlı davranmaya başladık. Ondan dolayı bir bütçe fazlamız oldu. Zaten bütçe fazlası olması bütçe açığı olmasından daha iyi” ifadelerini kullandı.
Özdemir, “Devlete ödenen KDV, işçi ücretleri ve konserlerdeki stopajları görüyoruz. Figür yapımı için 277 bin rakam yuvarlayarak okuyorum. Süsleme malzemeleri 126 bin lira. Meyveleri tutturmak için kullandığımız lastiklere gidiyor. 3 hafta boyunca 650 yevmiye artı mesai saatleri ve SGK primleri olmak üzere 343 liradan Toroslardan gelen ve bu işlerde uzmanlaşmış işçilere verdik. Onlar da bize bu fikir ile adeta bir eser yarattılar. Narenciye alımı için 292 bin lira para verdik yaklaşık 60 ton kullandık. Belediyemizde toplamda 40 tona yakın kullanmıştır. Özel güvenlik idareleri, 650 vardiya 12 saatte özel güvenlik aldık bunları hem güvenlik koruması hem de konserlerde 40 kişi özel güvenlik taraması istediler. Şehir dışından gelen medya mensuplarına konaklama, öğle yemeği, akşam yemeği, kapanış yemeği 250 bin lira. Yaklaşık 3 tane valimiz geldi. Bunun yanı sıra aşçılarımız ve sanatçılarımız ve sosyal medya fenomenleri vardı ortalama 2 gün konaklama da 250 bin lira verdik. Yerel medya ilanları 160 bin lira, ulusal medya ilanları 64 bin lira. Olgunlaşma enstitüsünde 30 tane kıyafet yaptırıldı kumaş bedeli 48 bin lira” şeklinde konuştu.
“GÜZEL BİR ORGANİZASYONU GERİDE BIRAKTIK”
Sözlerine devam eden Özdemir, son olarak şunları kaydetti: “Ahmet Parlak, Fahri Erkoç, Oğuzhan Koç yerel sanatçılar ve opera olmak üzere 848 bin lira para verdik. Gıda malzemeleri 39 bin lira tuttu. Palyaço 3 gün 20 kişi 22 bin lira ödendi. Türk Hava Kurumu 3 gün boyunca Mersin semalarında uçuş yaptı, 12 bin lira ödendi. Sahne ışık sistemlerine 350 bin lira ödendi. Son olarak medya takibi, açılış ve kapanışa 16 bin lira verdik dolayısıyla burada olduğu gibi biz 586 bin liralık bir fazlalık getirdik. Elimizdeki bu nakit kaynağı 3 şekilde değerlendirebiliriz. Bütçeye katkı veren kurumlara iade yapabiliriz, bu parayı bir hesapta tutarak gelecek yıl için kullanabiliriz, yine 2023 yılında hazırlık çalışmalarına erken başlayarak bu çalışmalarımızda kullanabiliriz. Bu bağlamda resim, fotoğraf, figür tasarımı, hediyelik eşyalar, esanslı koku üretimi, yemekler, tatlılar, salatalar, narenciye içecek ve kokteyllerin değişmesi için ödüllü yarışmalar düzenleyebiliriz. Son olarak yazılı basında 110, internet medyasında bin 89, televizyonlarda 38, medya kuruluşlarımızın sosyal medya hesaplarında bin 508 haber veriyorum, yayınlanmıştır. Netice olarak bu güzel organizasyonu geride bıraktık. Bu güzel sonuçların ortaya çıkmasında emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Kazasız, belasız yeniden festivalde buluşmak dileğiyle. 2023 yılında görüşmek üzere diyor ve hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Sağ olun, var olun.”
|