Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yapılması gündeme gelen 37 katlı binanın ’zemin+32’ kattan oluştuğu öğrenildi. Mersin kamuoyunda tepki uyandıran inşaat, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de konuşuldu. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ruhsat konusunun bugünün mevzusu olmadığına, 1980’lerden gelen düzenlemelerin bir sonucu olduğuna dikkat çekti.
Haber-Emrah Birgül
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2023 yılı ilk birleşim toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı'nda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Son günlerde Mersin kamuoyunda yankı uyandıran '37 katlı bina' konusu toplantıda gündeme geldi. Adnan Menderes Bulvarı üzerinde, Galatasaray Meydanı karşısında yapılması planlanan ve inşaat çalışmaları başlayan binanın 'zemin+32' kattan oluştuğu öğrenilirken; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, söz konusu binayla ilgili toplantıda açıklamalarda bulundu.
"DÜZENLENEN TÜM RUHSATLAR YÜKSEK KATLIDIR"
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, son günlerde konuyla ilgili Mezitli Belediyesi'nin ve Mezitli Belediye Meclisi'nin hedeflerin odağına oturtulduğunu ve yanıltıcı bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti. Adnan Menderes Bulvarı üzerinde daha önce de yüksek katlı binaların inşa edildiğini ve ruhsat düzenlemelerinin 1980'lere uzandığını belirten Tarhan; " Bu ruhsat bugünün meselesi değil. 1980'den başlayarak, 42-43 yıldır devam eden; 1980, 1985, 1989 tarihlerinde mükerrer defa ruhsat düzenlenmiştir. Düzenlenen tüm ruhsatlar yüksek katlıdır. Örneğin doğu bitişinde yer alan Park Plaza 20 katlı olup, 4 bloktan oluşmaktadır. Eğer o tarihteki yönetmeliğe göre ve emsal hesabına göre yükseklik sınırlaması olmaksızın yapılanmaya gidilseydi, 40 kattan ibaret iki blok da yapılabilirdi o zaman" dedi.
"MERİ MEVZUAT VE YÖNETMELİKLERE GÖRE DÜZENLEMELER UYGUNDUR"
Söz konusu binaya ilişkin bilgi veren Tarhan, "Bu yapı, 2016 yılında 2 blok olarak ruhsatlandırılmıştır. Mevzuat elverdiği için mevcut hakları uzun yıllardan beri zaten hep baki kalmıştı. Şu an tek bloğu iptal edilmiş, daha fazla yeşil alan bırakılarak zemin+32 kat olarak ruhsat düzenlenmiştir. Meri mevzuat ve yönetmeliklere göre düzenlemeler uygundur" diye konuştu.
"KAMUYA BİR BAŞKA KONUDA YİNE YANLIŞ BİLGİ VERİLMEKTE"
Binayla ilgili kamuoyuna yanlış bilgilerin aktarıldığını vurgulayan Tarhan, "O da şu ki; konu parselle Adnan Menderes Bulvarı arasında kalan alanın belediye meclisimizce 10 kat olarak ticari alan olarak işaretlendiği. Oysa arkadaşların tümünün bilgisi olduğu gibi bu konu komisyondan böyle gelmişti ama sonra tüm başkan ve meclis üyesi arkadaşların sağ duyusuyla orası rekreasyon alanı olarak düzenlenmişti. Bunu da düzeltmek istiyorum. Proje Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı birçok mühendis ve mimar tarafından hazırlanarak yani teklif edilerek onaya sunulmaktadır. Bu arada kimilerinin konuya ilişkin TMMOB Mersin Sekretaryası'nın yapmış olduğu açıklamayı da hedef alması oldukça manidar olarak görüyorum" ifadelerine yer vergi.
"SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK"
Kamuoyuna yanlış bilgi aktaranlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekleyen Tarhan, "Mersin'imizde çok değerli, duayen, benim de yakından tanıdığım birçok basın mensubu vardır. Bu arkadaşlarımızın tabii ki gazeteciliğine her zaman saygı duyuyoruz. Fakat maalesef çok az sayıda da olsa bazı arkadaşlar var ki belediyeleri ilgilendiren konularda belediyelerin görüşünü almadan; bu söylediğim tüm belediyeler için geçerli; tek taraflı haber yapılabilmektedir. Artık bu olguyu da maalesef kanıksamış olduk. Burada da takdiri kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Basına ve halka yanlış bilgi veren, yanıltan kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Eğer yanlış bir durum gören arkadaşlar, her kim varsa; tabii ki yargı yolu her zaman açıktır diyorum" diye konuştu.
"BURADA MEVCUT MEZİTLİ BELEDİYESİ'NİN BİR DAHİLİ YOK"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konunun şu anki belediye meclisleriyle ilgisi olmadığını vurgulayarak, "Anladığım kadarıyla 1980'den başlayan bir mesele. Daha önce ruhsatı almış, yenileyerek bu noktaya gelmiş. Burada mevcut Mezitli Belediyesi'nin bir dahili yok. Yasa, kural, yönetmelik çerçevesinde ruhsat yenilemelerini yapmış, Büyükşehir'in yeni düzenlemelerinde de o bölgelerdeki parsellerin 18 kat sınırı verilmişti ama burası 30'un üzerinde bir yapılaşma olacak. Eski meri mevzuata göre yapılan, o tarihlerdeki bir düzenleme yasal hakkını kullanarak, ruhsatını yenileyerek bu noktalara kadar gelmiş. Ancak tabii ki yargı yolu açıktır. Bu konuda yargıya gidilebilir. Yargı ne karar verir, vermez; bunu bizler bilemeyiz ama bizim mevcut görevdeki belediyelerle ilgili bir spekülasyon konusu olduğu için sayın başkan da açıklama gereği duydu" ifadelerine yer verdi.
"BİZİM DE ARZU ETMEDİĞİMİZ BİR DURUMDUR"
Yargı yolunun açık olduğunu sözlerine ekleyen Seçer, "Ben de şu anda bu konuyla ilgili karar verici merci olsaydım ben de o kadar kat iznine müsaade etmezdim. Hatta hatırlayacağınız gibi Yenişehir bölgesinde 21 kat konusunda sahilde rıza vermemiştim, uygun görüş bildirmemiştim sizlere. Orada 15 katla sınırlandırmanın daha doğru olacağını söylemiştim. 18 katta mutabakat sağlanmıştı. Buradan da kamuoyuna duyurulur. Ne mevcut büyükşehir yönetiminin, ne Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ne ilçe Mezitli Belediye Meclisi'nin bu konuda dahili yoktur. 1980'li yıllardan gelen bir durumdur. Bizim de arzu etmediğimiz bir durumdur. Yargı yolu açıktır. Buradan da vatandaşlarımızla paylaşmak istedim" diye konuştu.
"DOĞRU BİR YAPILAŞMA TEKNİĞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"
CHP'li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız ise söz konusu yapının kent estetiği ve etiğine uygun olmadığını vurgulayarak şunları söyledi; "Bu bina yasal olabilir, mevzuata uygun olabilir, yönetmeliğe uygun olabilir. O kısımları tartışılır. Ama kent estetiğine ve etiğine aykırı olduğunu düşünüyorum. Ben bu binayı yapacak yurttaş kimse bir kez daha düşünmesi gerektiğini düşünüyorum. Denize sıfır bir alana, muhtemelen yarısı dolgu oraların. Buralarda 33-35 katlı bina yapmanın yasal olsa bile estetik ve etik açıdan çok doğru bir yapılaşma tekniği olduğunu düşünmüyorum. Böyle şeyleri yukarılara gidip yapsınlar ama denizin dibine, insanların her gün faydalandığı alanlara gelip; zemini de belli ki çok sağlam değil. Buralarda bu yapılan yapılmasının çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Bir kez daha Meclis'i saygıyla selamlıyorum."
|