Kitaplarıyla okuyucu üzerinde derin sarsıntılar yaratan Ercan Kesal’ın son olarak ’Cebimdeki Ekmek Kırıntıları’ kitabı yayınlandı. Önümüzdeki günlerde okuyucularını yeni bir kitabın beklediğini duyuran Kesal, "Kalemimi bir kamera gibi kullanmaya çalışırım. Derdim; açık, sade, anlaşılır ve süssüz yazmaktır. Edebiyatın yazarına vaat ettiği iktidardan hep uzak durdum" dedi.
Haber-Cihan Barış Budak
Oynadığı diziler, yazdığı kitaplar ve son olarak yönettiği 'Nasipse Adayız' filmiyle milyonların kalbinde taht kuran Ercan Kesal, Sokak Kitap ve Kahve Evi'nde Mersinli okurlarıyla buluştu. 'Peri Gazozu', 'Nasipse Adayız', 'Evvel Zaman', 'Cin Aynası', 'Aslında', 'Zamanın İzinde', 'Kendi Işığında Yanan Adam', 'Velhasıl' ve son olarak geçtiğimiz ay yayınlanan 'Cebimdeki Ekmek Kırıntıları' kitaplarını okuyucuları için imzalayan Ercan Kesal, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
YAZARLIK SERÜVENİ ÜNİVERSİTE DÖNEMİNDE BAŞLADI
Milyonlar onu, Çukur dizisinde canlandırdığı 'İdris Koçovalı' karakteriyle tanıdı. Ancak Ercan Kesal, her şeyden önce bir hekim olarak Türkiye'nin taşra kentlerinde yüzlerce kişinin yaşamına dokundu. 1984 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Kesal, uzun yıllar Anadolu'nun farklı köylerindeki sağlık olacaklarında hekimlik yaptı. Ercan Kesal'ın 'yazarlık' serüveni ise üniversite okuduğu dönemde başladı. İlk şiirleri ve yazıları, o dönem İzmir'de çıkan Dönem Dergisi'nde yayımlandı. Birçok gazetede ile dergide yazıları, hikayeleri ve söyleşileri yayımlanan Kesal'ın ilk kitabı İletişim Yayınları etiketiyle, 2013 yılında okuyucuyla buluştu.
'PERİ GAZOZU' İLE OKUYUCUYA TÜRKİYE PANAROMASI SUNDU
Ercan Kesal, 'Peri Gazozu' kitabını; çocukluk, taşradaki hekimlik süreci ve İstanbul'a uzanan öyküsü üzerine kurdu. Ancak okuyucu, Peri Gazozu'nda 'Ercan Kesal'ın öyküsünün' ötesinde, farklı birçok insanın acı, yoksulluk ve sıkışmışlık hikayesini okudu. Kitapta okuyucuya sosyolojik bir Türkiye panaroması sunan Kesal, kısa süre içerisinde ilk kitabıyla okuyucular üzerinde geniş yankı uyandırdı. 2 yıl sonra 'Nasipse Adayız' kitabı yayımlanan Kesal, bu defa okuyucuya bambaşka bir hikaye ve bambaşka bir gerçek sundu. Yaklaşan seçim sürecinde bir belediye başkan aday adayının başından geçen parti içi olaylar, Türkiye siyasetine ayna tuttu. Sokaktan topladıklarını okuyucuya sunan Kesal, daha sonra 7 kitaba daha imza attı.
'ÇUKUR EVİMİZ, İDRİS BABAMIZ'
Türkiye, Ercan Kesal'ı daha çok oynadığı diziler ve filmlerden tanıdı. Kesal'ın 'Uzak' filmindeki rolüyle başlayan sinema serüveni; Yozgat Blues, Hükümet Kadın, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu'da, Bulantı, İçerde ve Çukur gibi birçok dizi ve filme uzandı. Çukur dizisinde canlandırdığı 'İdris Koçovalı' karakteriyle uzun süre özellikle gençler tarafından 'İdris Baba' olarak bilinen Kesal, şu anda ise ATV'de yayınlanan 'Aldatmak' dizisindeki rolüyle milyonların kalbinde taht kurmaya devam ediyor.
"YAZARLIK, OKUMAYLA BAŞLAYAN BİR YOLCULUKTUR"
Gazetemize konuşan Kesal'a "Ercan Kesal bir doktor mu, oyuncu mu yoksa yazar mı" diye sorduğumuzda, "Hepsi de... İyi ki hekim olmuşum. Hayat ve ölüm meselelerine çok erken yaşta şahit oldum. Binlerce hasta hikayesiyle buluştum. Onları dinleme ve gözlemleme şansına sahip oldum. Bu yüzden belki de hiçbir oyunculuk eğitimi almadan oyunculuk yapmaya cesaret edebiliyorum. Yazarlık ise okumayla başlayan bir yolculuktur. Ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; tüm bu işlerin sebebi de sonucu da edebiyattır" yanıtını aldık.
"KALEMİMİ BİR KAMERA GİBİ KULLANMAYA ÇALIŞIRIM"
Kesal'ın yazdığı kitaplar okuyucuda sarsıntılar yarattı. 2013 yılında yayımlanan Peri Gazozu kitabının yankıları sürerken, son 10 yıldır yayımlanan tüm kitapları okuyucu üzerinde derin izler bıraktı. Bunun sebebini gazetemize anlatan Kesal, "Samimiyet! Yazdıklarımda okurla aramda mesafe bırakmamaya gayret ederim. Kalemimi bir kamera gibi kullanmaya çalışırım. Derdim; açık, sade, anlaşılır ve süssüz yazmaktır. Edebiyatın yazarına vaat ettiği iktidardan hep uzak durdum. Kelimelerin gerçek sahibi sokaklardır. Oralardan alıp biriktirdiklerimi yeniden icat edip asıl sahiplerine geri gönderiyorum" diye konuştu.
OKUYUCULARI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YENİ BİR KİTAP BEKLİYOR
Önümüzdeki günlerde okuyucu yeni bir kitabın beklediğini duyuran Kesal, "Hekimlik üzerine bir kitap. Editörlüğünü Tanıl Bora’nın yaptığı bir çalışma. İlk muayene olduğum hekimden, tıp öğrencisi olma arzuma, unutamadığım efsane hocalarımdan, rol model kabul ettiğim hekim kimliklerine kadar geniş bir yelpazede hekimlik sanatlarını anlatıyorum" dedi.
KESAL, YENİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDE: 'NASİPSE GÜNCE'
Kültürel antropolojik bir kitap çalışması olduğuna da dikkat çeken Kesal, "Evvel Zaman kitabı Bir Zamanlar Anadolu’da filminin oluşum sürecini anlatan bir güncedir. Esasında kültürel antropolojik bir çalışma diyebiliriz. Benzer bir çalışmayı Nasipse Adayız filmimi çekerken de gerçekleştirdim. 'Nasipse Günce’ başlıklı bir dosya. O da en uygun zamanda okurlarıyla buluşacak" diye konuştu.
"TÜM ADAYLARIN İSTİKBALİ YİNE LİDERİN İKİ DUDAĞI ARASINDA"
Ercan Kesal'ın 'Nasipse Adayız' kitabı sinemaya da uyarlandı. Genel seçimlere aylar kalmışken, Kesal'a "Bu yıl benzer olaylar yaşayacak birçok aday adayı olacağını tahmin ediyoruz" diyerek,"'Bugünün Türkiye siyasetini’ nasıl görüyorsunuz" sorusunu yönelttik. Bir doktorun, belediye başkan aday adaylığı sürecinde yaşadığı 'parti içi sorunlara' ve hayal kırıklıklarına ayna olan kitap, Ercan Kesal'ın oyunculuğuyla 'Nasipse Adayız' filminde de izleyiciler üzerinde çarpıcı bir etki yarattı. Bugünün Türkiye siyasetini kısa ve net ifadelerle değerlendiren Kesal, "'Hiç bir şey değişmiyor' diyebilirim. Parti içi demokrasi yok. Tüm adayların istikbali yine liderin iki dudağı arasında. Eskiyi muhafaza etmek değişmekten daha kolay geliyor galiba" dedi.
2023'TE PRENS MIŞKİN KADAR İYİMSER OLMAK!
Yeni yılın ilk ayında Kesal'a "2023'ten bir beklentiniz veya umudunuz var mı" diye sorduğumuzda ise "Umut tükenmez. En azından Dostoyevski’nin Budala’sındaki Mişkin kadar iyimser olmayı becerebilmeliyiz" yanıtını aldık.
KESAL'DAN BİR FİLM VE BİR DİZİ ÖNERİSİ
Ercan Kesal'dan Hakimiyet Gazetesi okuyucuları için bir film ve kitap önerisi de istedik. "Bugünlerde okuduğum ve seyrettiğim iki öneri" ifadelerine yer veren Kesal, kitap olarak Homo Narrans'ı, film olarak da Parazit'i sizlere önerdi.
|