BU ACI GEÇER Mİ?




Tarih: 6 Şubat 2023 Pazartesi 19:52


Türkiye, 6 Şubat sabahı 04.17’de yaşanan depremle derinden sarsıldı. Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin şiddeti çevredeki 10 ili sarstı. Deprem, Mersin’de de hissedildi. Gün içerisinde yapılan açıklamalar doğrultusunda, depremde yaşamını yitiren kişilerin sayısının bini, yıkılan bina sayısının ise 2 bini geçtiği öğrenildi.

Haber-Cihan Barış Budak

 

Sabah gün aydınlanmadan 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan deprem; Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ı da sarstı. Depremin sarsıntısından etkilenen Mersin'de can kayıpları ve ciddi hasarlar yaşanmazken; diğer illerde ise ciddi can kayıpları yaşandığı açıklandı. Yerel yönetimler, sabah saatlerinde panik yaşayan Mersinlilere destek eli uzattı. Depremde ciddi sarsıntıların yaşandığı illerde arama kurtarma çalışmaları sürerken, gün içerisinde can kayıplarıyla ilgili peş peşe açıklamalar yapıldı. Bölgede kurtarma çalışmaları sürerken, artı sarsıntılar da gün içerisinde devam etti. Sarsıntıları Mersin'de de hisseden vatandaşlar sokaklara döküldü.

 

DEPREMİN ŞİDDETİ 7,7 OLARAK DUYURULDU: "DÖRDÜNCÜ SEVİYE ALARM VERİLDİ"

Sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından ilk açıklama AFAD'dan geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi" denildi. Depremin merkez üssünü Gaziantep olarak duyuran Kandilli Rasathanesi ise depremin 7,5 büyüklüğünde olduğunu aktardı. Daha sonra gün içerisinde yapılan açıklamada, depremin şiddeti 7,7 olarak revize edildi. Depremin meydana geldiği ilk dakikalarda dördüncü seviye alarm verildiğini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dördüncü seviye, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" dedi. ABD Başkanı Joe Biden ise deprem bölgesinde gerekli yardımların yapılması için talimat verdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın yaptığı açıklamada, "ABD, bugün Türkiye ve Suriye'den gelen yıkıcı deprem haberi konusunda ciddi anlamda endişelidir. Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı.

 

AFAD İLK '76 CAN KAYBI VAR' DEDİ, GÜN İÇERİSİNDE CAN KAYBI SAYISI BİNİ GEÇTİ!

Vatandaşlar, ilk dakikalarda sosyal medya üzerinden 'yardım çağrısı' içeren paylaşımlarda bulunurken, deprem bölgesinde ise hızla arama kurtarma çalışmaları başladı. İlk açıklamalarda can kayıpları yaşandığı belirtilirken, gün içerisinde can kaybı sayısının hızla arttığı görüldü. 07.43'te AFAD'dan yapılan açıklamada 76 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi. Saat 10.01'de ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, il il hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı. Toplam can kaybı sayısının 284 olduğunu belirten Oktay, "An itibarıyla Kahramanmaraş'ta 70, Hatay'da 4, Osmaniye'de 20, Adıyaman'da 13, Diyarbakır'da 14, Şanlıurfa'da 18, Gaziantep'te 80, Kilis'te 8, Adana'da 10, Malatya'da 47 vatandaşımızı kaybettik" dedi. Daha sonra 13.30'da açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. 2 bin 818 bina yıkıldı" ifadelerine yer verdi. Saat 15.15'te AFAD tarafından "1014 vatandaşımız hayatını kaybetti. 2824 yıkılan bina ihbarı var" açıklamasını yapıldı. AFAD, 16.30'da yaptığı açıklamada ise depremlerde 1121 can kaybı olduğunu, 7 bin 634 vatandaşın yaralandığını, 2 bin 834 binanın yıkıldığını bildirdi.

 

DEPREM BÖLGELERİNDE EĞİTİME ARA VERİLDİĞİ AÇIKLANDI

Gün içerisinde bir açıklama da Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ten geldi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, depremden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da okulların iki hafta; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'ta ise eğitime bir hafta ara verildiğini duyurdu. YÖK tarafından yapılan açıklamada ise "Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir. Bu bölgede yaşayan ve diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır" ifadeleri yer aldı.

 

BAKAN AKAR, ACI HABERİ PAYLAŞTI: "3 ŞEHİDİMİZ VAR"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da gün içerisinde can kayıplarıyla ilgili acı bir açıklamada bulundu. Bakan Akar, "Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz" dedi. Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'de yapılacak tüm ulusal spor organizasyonlarının ikinci bir açıklamaya kadar durdurulduğunu açıkladı.

 

GÜN İÇERİSİNDE 7,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA MEYDANA GELDİ

Bölgedeki çalışmalar ve son dakika açıklamaları sürerken, 13.24'de bölgede bir deprem daha meydana geldi. AFAD,  merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Saat 13.24'te meydana gelen depremin derinliği 7 km olarak belirtildi. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremle ilgili "100'ün üzerinde üç tanesi 6,6 büyüklüğünde olmak üzerinde artçı sarsıntılar meydana geldi. Ancak az önce yine aynı bölgede Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Burada en önemli husus şu, bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun süre devam edecektir' değerlendirmesinde bulundu.

 

MERSİN'DE PANİK HALİ YAŞANDI ANCAK UZUN SÜRMEDİ

10 ilde ciddi hasarlara yol açan deprem, Mersin'de de hissedildi. Sabah 04.17'de yaklaşık 1 dakika süren ve artçı sarsıntılarla devam eden deprem, kentteki vatandaşlar üzerinde panik durumu yarattı. Yağışlı ve soğuk havaya rağmen vatandaşlar, depremin etkisiyle hızla sokağa indi. Araç sahibi olan kişiler güvenli bölge arayışına geçerek yollara döküldü. Sabah saatlerinde Mersin'de petrol istasyonlarında yoğunluk yaşandığı görülürken, belediyeler ise bazı tesislerini 'güvenli toplanma alanı' olarak açıkladı. Öte yandan belediyelerin toplanma alanlarında sunduğu sıcak çorba ve su ikramları, Mersin'de panik halinin kısa süre içerisinde giderilmesinde etkili oldu.

 

MERSİN'DE İLK AÇIKLAMA VALİ PEHLİVAN'DAN GELDİ

Mersin'de ilk açıklama Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan tarafından yapıldı. Vali Pehlivan, 6 Şubat 2023'te Mersin genelinde eğitime bir gün ara verildiğini duyururken, "Ayrıca, kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personelimiz ile 10 yaş ve daha küçük yaşta çocuk sahibi olan kadın personelimiz idari izinli sayılacaktır" ifadelerine yer verdi. Vali Pehlivan'ın açıklamaları doğrultusunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise "İlimizde de hissedilen deprem nedeniyle Büyükşehir Belediyemiz ve MESKİ bünyesinde çalışan hamile ve engelli personelimiz ile 10 yaş ve daha küçük yaşta çocuk sahibi olan kadın personelimiz bugün idari izinlidir. Geçmiş olsun" açıklamasında bulundu.

 

VALİ PEHLİVAN HAYAT'A GÖREVLENDİRİLDİ

Mersin'deki süreci yakından takip eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'den yapılan bir başka açıklama ise Mersinlilere derin bir nefes aldırdı. Seçer, depremden kısa süre sonra yaptığı bir sosyal medya paylaşımında, "Değerli vatandaşlarım; şehrimizde de hissedilen bir deprem yaşadık. İl genelinde şu ana kadar tespit edilen can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Tüm ekiplerimizle teyakkuzdayız. Toplanma alanlarında ihtiyaçların karşılanması için ekiplerimizi yönlendirdik. Geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi. Öte yandan aynı dakikalarda AFAD'dan yapılan bir başka açıklamada ise bazı illerdeki valilerin deprem bölgelerinde görevlendirildiği bildirildi. Buna göre Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan Hatay'a görevlendirildi.

 

SEÇER, DEPREMDEN KISA BİR SÜRE SONRA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Mersin'de depremin yaşandığı ilk saatlerde yerel bir radyo programının canlı yayınına bağlanan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak; kentteki gelişmeleri sıcağı sıcağına aktardı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, depremzedelere 'geçmiş olsun' dileklerini iletirken; "Büyük geçmiş olsun. Ben zaten o saatlerde uyanıktım. Hakikaten bu bölgede böyle şiddetli bir depremi ilk kez hissettim. Daha önce 1998 depreminde de Mersin'de hissedilmişti. Ama bu bir başkaydı. Yaklaşık 1-1,5 dakika süren bir sarsıntı oldu o anda. Tabi bu merkezi daha sonra belli oldu. Vatandaşlarımızın toplanmasını, korunmasını sağlayacak ortamlar hazırladı arkadaşlarımız ve ihtiyaçları da orada karşılanıyor. Diğer taraftan da biz arama-kurtarma ekiplerimizi komşu illere yola çıkarttık. Zaten saatler önce Adana'ya göndermiştik. Orada da büyük bir yangın çıkmıştı. İtfaiye birimlerimizden oraya da yardım gitti. Yine kurtarma çalışmalarına katılan arkadaşlarımız oldu çöken binalarda. Ancak şimdi bütün ekiplerimiz hatta takviye ekipler; MESKİ'den de iş makinelerini Güneydoğu'ya doğru yola çıkarttık. Hazır olanlar çıktı, diğerleri hazırlanıyor" ifadelerine yer verdi.

 

ÖZYİĞİT, DEPREMİN ARDINDAN HIZLA HAREKETE GEÇTİKLERİNİ SÖYLEDİ

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de depremin ardından kentte panik durumu yaşandığını vurgulayarak, "Gece 04.17 sularında o sarsıntıyla uyandık ve ondan sonra da süreci takip ediyoruz. Kentimize çok geçmiş olsun. Şu anda bir binamızda bir çatlama var. Zabıta ekiplerimiz sahada geziyor, sahada çalışıyor. Şu ana kadar bize gelen tek hasar bilgisi bu. Vatandaşlarımız tabi panikle kendilerini evin dışına attı. Biz de onlara şu ana kadar Atatürk Kültür Merkezi ve Özgecan Spor Tesisi'ndeki yerleri, Menteş'teki Kültür Kompleksi, Taziye Evi ve Kütüphane'nin olduğu alanı oluşturduk. 20 ayrı yerde de çadır kurma noktasında arkadaşlarımız çalışıyor" dedi.

 

GÜLTAK, DEPREMİN İLK DAKİKALARINDA AKDENİZ'DEKİ SON DURUMU ANLATTI

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise yaptığı açıklamada, "Akdeniz için şu anki bilgilerime istinaden bir problem olduğunu görmüyoruz. Çok şükür. En kritik ilçelerden biriyiz. Tabi şimdi zamanı değil ama kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak istiyorum. Yıllardır kentsel dönüşüm diyorum ama maalesef bu konuda yalnız kalıyoruz. Yine söyleyeceğim; ölülerimiz oldu, Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımız var, acil şifalar diliyorum. Tabi insana Allah akıl vermiş, bu aklı kullanmak zorunda. Bu kaçak yapı stoklarının, kötü binaların ortadan kaldırılması lazım. Güzel Mersin'imiz de 'sallanmaz sallanmaz' diyorduk. Ben 54 yaşındayım. Bugüne kadar 3-4 tane deprem gördüm Mersin'de. Bu en büyüğüydü. Ne kadar sallandığımızı hepimiz gördük. Dolayısıyla bir an önce Mersin'de bu konuda bütün belediye başkanlarının, kurumların tedbir alması gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.  

 

BELEDİYELER, MERSİNLİLERE EL UZATTI

Seçer, Özyiğit ve Gültak'ın sabahın erken saatlerinde yaptığı sıcak değerlendirmelerin ardından belediyeler tarafından duyuru paylaşımları yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi; korku haliyle sığınacak güvenli bir yer arayışında olan Mersinliler için belediye tesislerinin kapısını açtı. Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Toroslar Belediyesi ve Erdemli Belediyesi; sabahın erken saatlerinde sokağa dökülen Mersinlilere sıcak çorba ikramında bulundu. Mezitli Belediyesi ise depremin yarattığı korku halinden psikolojik olarak olumsuz etkilenen kişilere yönelik psikolojik destek hizmeti sunduklarını duyurdu.

 

GÜN İÇİNDE YAŞANAN SARSINTI, MERSİNLİLERİ SOKAĞA DÖKTÜ

Depremin Mersin'deki etkisi gün içerisinde de sürdü. Ciddi hasarların yaşanmadığı kentte, gün içerisinde artçı sarsıntılar yaşandı. Mersin Şehir Hastanesi ve kentteki bazı binaların duvarlarında çatlarlar meydana gelirken, Yenişehir Belediyesi ekipleri hasar tespit çalışmaları için tek tek sokakları gezdi. Gün içerisinde meydana gelen artçı sarsıntı nedeniyle iş yerlerinde olan Mersinlilerin ise sokaklara döküldüğü ve sarsıntının etkisinin geçmesini bekledikleri görüldü.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA