’Deprem bölgelerinde Sahra Eczaneleri kuruyoruz’




Tarih: 10 Şubat 2023 Cuma 19:14


Türk Eczacıları Birliği koordinesinde deprem bölgelerinde ’Sahra Eczaneleri’ kuruluyor. Şu anda Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır, 9 Şubat akşamı itibariyle TEB koordinesinde 100 milyon TL’lik bir yardım toplandığını belirtti. Bölgedeki durumu gazetemize aktaran Sağır, "Vatandaşın tepkisi burada biraz sahipsiz kalmış olmak. Gerekli yardımların gerekli zamanda ulaşmamış olması" dedi.

Haber-Emrah Birgül

 

6 Şubat 2023 Pazartesi sabahı saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde yıkım yaratan 7,7 büyüklüğündeki depremin bugün, 6'ıncı günündeyiz. Bölgeye Türkiye'nin dört bir yanından yardım malzemeleri gönderilirken, bu malzemeler arasında ilaçlar da yer aldı. Türk Eczacıları Birliği, depremin meydana geldiği ilk andan itibaren hızla koordine olarak bölgeye destek gönderdi. Oluşturulan koordinasyon çerçevesinde Mersin Eczacı Odası ve Adana Eczacı Odası da bu süreçte Hatay'dan sorumlu oldu. Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Özgün Sağır'dan bölgedeki gelişmeleri dinledik.

 

"SAHADAKİ EN BÜYÜK 'ORGANİZASYON SIKINTISI' OLDUĞUNU GÖRDÜM"

Uzm. Ecz. Özgün Sağır, şu anda gönüllü eczacılarla birlikte bölgede destek çalışmaları yürüttüklerini belirterek; "Depremin üstünden geçen 24 saat içerisinde ilaç ve benzeri ihtiyaçların karşılanması noktasında bölgede ciddi bir sıkıntı yaşandı. Destek organizasyonları yeni yeni tamamlanabiliyor. Ben sahada İskenderun'u gördüm. Şu anda da Gaziantep'in İslahiye ilçesindeyim. Sahadaki en büyük sorunun sadece ilaç anlamında değil, diğer tüm konularda yaşanan 'organizasyon sıkıntısı' olduğunu gördüm.  Herkes kendi çözümünü kendisi üretmeye çalışıyor. Bu da sahada hem çok ciddi bir karmaşa hem de bilgi kirliliği yaratıyor. Bununla birlikte insanların ihtiyaç malzemelerine ulaşımı noktasında da ciddi sorunlar yaşanıyor" dedi.

 

"ŞU AN İSLAHİYE'DE BİR SIKINTI YAŞANMIYOR"

İslahiye ilçesindeki izlenimlerini aktararak sözlerini sürdüren Sağır, "İslahiye'de düzeni kurduk. Şu an burada bir sıkıntı yaşanmıyor. Ama bu noktada önemli bir şey daha var. Vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum; insanlar 3-4 gün önce duydukları bir yardım çağrısına bugün müdahalede bulunuyorlar. O zaman da iş işten geçmiş oluyor. O yüzden yardım çağrılarıyla ilgili lütfen son durum teyidi alsınlar" diye konuştu. 

 

"YARDIMLARIN DOĞRU YERE DOĞRU ŞEKİLDE GİTMESİ GEREKİYOR"

Bölgede yaşadıkları bir soruna da değinen Sağır, "Elimde ilaç varken, bizim elimize gerek duyulmayan ilaçlar geliyor. Ama mesela Nurdağı'nda ilaç yok, oraya ilaç gitmiyor. Bu sefer biz burada onu koordine etmeye çalışıyoruz. O yüzden yardım yapacak arkadaşlarımızın sahadaki son durumu yetkililerden öğrenmesi ve o kapsamda yardım yapması çok önemli. Yardımların doğru yere doğru şekilde gitmesi gerekiyor. İhtiyaç sahibine ulaşması gerekiyor. İhtiyacınız yokken elinize bin kutu ilacın gelmesinin hiçbir kıymeti yok. Çünkü diğer tarafta o bin kutu ilacın bir kutusuna ihtiyaç duyan insanlar var" dedi.

 

"ŞU ANA KADAR TOPLANAN RAKAMLA İLAÇLAR ALINDI"

Eczacı odalarının bireysel yaptığı yardımların olduğunu ancak Türk Eczacıları Birliği çatısı altında da yardımlar yapıldığını belirten Sağır, "Birlik çatısı altında tüm eczacılarımıza bir sistem açıldı. Eczacılar, gönüllerinden koptuğu kadarıyla bir yardımda bulundular. Bu rakam, 9 Şubat akşamı itibariyle 100 milyon TL'ydi. Bu 100 milyon TL'yle Türk Eczacıları Birliği bölgedeki ecza depoları üzerinden belirlediğimiz ilaç kalemlerini hazırlatıyorlar ve bölgedeki Sahra Eczaneleri'ne gönderiyorlar. Bağışlar devam ediyor. Şu ana kadar toplanan rakamla ilaçlar alındı, ihtiyaç durumuna göre sahaya peyderpey gönderiliyor" ifadelerine yer verdi.

 

"ÇADIRIM GELİR GELMEZ NURDAĞI'NDA DA SAHRA ECZANESİ AÇACAĞIM"

Ulaşımla ilgili çok ciddi bir sıkıntı olduğuna da dikkat çeken Sağır, "Mesela benim şu an Gaziantep'in Nurdağı ilçesine gitmem gerekiyordu. İlçeye çadır kurmam gerekiyordu fakat ulaşım sıkıntısından dolayı çadırım hala gelmedi. Çadırım gelir gelmez Nurdağı'nda da Sahra Eczanesi açacağım ve ürünler gelince oradaki vatandaşlara ulaştıracağız. Tabi sadece ilaç desteği sağlamıyoruz. Özellikle bebeklerin mamaları, bezleri, kadın pedleri ve ıslak mendil grubundaki malzemelerle ilgili de ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz" dedi.

 

"VATANDAŞLARIMIZ İÇİN HİJYEN PAKETLERİ HAZIRLIYORUZ"

Mersin özelinde de başka bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Sağır, "Mersin, rehabilitasyon merkezi olarak seçildi. Gaziantep'ten, Kahramanmaraş'tan, Adıyaman'dan taburcu olanlar Mersin'e getiriliyor. Bu da Mersin'de birincisi çok ciddi bir yatak sorunu yaratıyor ikincisi barınmayla ilgili bir problem oluşturuyor. Biz de Mersin özelinde dışarıdan gelen vatandaşlarımız için hijyen paketleri hazırlıyoruz.  Bunu da KYK Yurtlarına, Valiliğimiz bünyesindeki Vakfa ve AFAD'a gönderiyoruz. Onlar da bu paketleri misafir ettikleri depremzedelere yönlendiriyorlar" diye konuştu.

 

"BURASI KATİYEN TELEVİZYONDA GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL"

Yaraların 1-2 ay içerisinde sarılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Sağır, "Çok uzun soluklu bir işlem olacağı çok net görünüyor. Çünkü ben bulunduğum yer için şunu söyleyeyim; katiyen televizyonda göründüğü gibi değil. Çok farklı. Mesela bulunduğum yerde ceset kokuları var. Maskeyle geziyoruz. Cenazeleri taşıyanlar, üstlerine kokular sinmesin diye özel kıyafetler giyiyorlar. O durumda. 2'şerli 3'erli şekilde cenazeler çıkıyor" dedi.

 

"NURDAĞI'NDA HASTANE İÇERİSİNDEKİ BİR ODA KISMEN DE OLSA ECZANEYE ÇEVRİLDİ"

Bölgede kurdukları Sahra Eczaneleri ile ilgili de bilgi veren Sağır, "Bölgelerde hiçbir şey yok. Konteynırlar ve çadırlar merkezden kamyon ve tırlarla nerede ihtiyaç varsa oraya geliyor. Örneğin boş konteynır İslahiye'ye geliyor. Sonra biz Mersin ekibi olarak raflarını döşüyoruz, ihtiyaç kalemlerine göre ürünleri tedarik ediyoruz ve onların da tanzimini sağlayarak bu ürünlerin hastaya ulaşımını sağlıyoruz. Dar bir alan; bir konteynır 20 metrekare bir yer. Çok çeşitli hasta var. Çok fazla çeşitte ilaç var. O yüzden zorlanıyoruz. İnsanlar ilaç bağışı yapacaklarsa; o bölgede gerçekten de neye ihtiyaç varsa o konuda bağış yapmaları çok önemli. Biz daha Nurdağı'na gidemedik ama Nurdağı'ndaki meslektaşlarımız ve oradaki sorumlu yönetici arkadaşlarımız tarafından hastane içerisindeki bir oda kısmen de olsa eczaneye çevrildi. Oradan iyi kötü bir hizmet sunuyoruz. Çünkü çadır ihtiyacı var" ifadelerine yer verdi.

 

"VATANDAŞIN TEPKİSİ BURADA BİRAZ SAHİPSİZ KALMIŞ OLMAK"

Bulunduğu bölgedeki son durumu değerlendiren Sağır, "Vatandaş şu an ne yaşadığının şokunda. Kendilerine gelebilmiş değiller. Ne yediklerinin farkında değiller. Her gördükleri yardımda bin tane dua alıyoruz. Çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. İslahiye'deyim ama dün bir haber geldi, bir köyde 2 tane bebek çok ciddi şekilde hastalanmış ama yollar kapalı. Vatandaşın tepkisi burada biraz sahipsiz kalmış olmak. Gerekli yardımların gerekli zamanda ulaşmamış olması" dedi.

 

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA