Kemal Kılıçdaroğlu: ’Mersin’in Yükü Arttı’




Tarih: 23 Şubat 2023 Perşembe 18:38


6 Şubat’tan bu yana 3’üncü kez Hatay’a giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız burada. Onun da yükü başka türlü arttı. Çünkü buradan oraya yaklaşık 350 bin kişilik bir nüfus akımı var" dedi.

Haber-Emrah Birgül

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile aralarında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in de yer aldığı CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları bir kez daha Hatay'a gitti. Kılıçdaroğlu, bölgedeki incelemelerinin ardından son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunurken; depremin ilk gününden itibaren afetin yaşandığı 10 ili ziyaret eden Vahap Seçer de Hatay’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan çadır kente kalan depremzedelerle bir araya geldi.

 

KILIÇDAROĞLU: "MERSİN’İN YÜKÜ ARTTI"

Hatay ziyaretinde Vahap Seçer'in yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu'na İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da eşlik etti. Hatay'da yaptığı açıklamalarda Mersin'e ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Oranın sorunlarının da bir şekilde çözülmesi gerekiyor, çaba harcanması gerekiyor. Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Bütün mesele, eğer siyaset kurumu doğacak olan sorunu önceden görüp bunun önlemini alabilirse en azından kayıplarımız çok daha az olabilirdi, çok daha sağlıklı bir planlama yapabilirdik" dedi.

 

"DAYANIŞMA KÜLTÜRÜMÜZÜ SADECE TÜRKİYE'YE DEĞİL, DÜNYAYA GÖSTERDİK"

Deprem bölgesine 6 Şubat'tan bu yana 3'üncü kez geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Yaşanan sorunları biz her ne kadar dışarından izliyor gibi görünsek de depremin olduğu ilk günlerde buraya gelişim, daha sonra gelişim ve şimdi gelişim; 17'inci günü dolduruyor yaşadığımız felaket. Hala bazı sorunların aşılmadığını görüyoruz. Umarım bu sorunlar kısa süre içerisinde çözülür. En büyük arzumuz o. Hepinizin huzurunda bütün belediye başkanı arkadaşlarıma yürekten teşekkür ederim. Belediye çalışanlarına yürekten teşekkür ederim. Onlar canla, başla fedakarca çalıştılar. 'Bir kişiyi nasıl kurtarabiliriz, enkazı nasıl kaldırabiliriz, onların ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz' diye bütün çabalarını, bütün emeklerini bu çerçevede harcadılar. Dolayısıyla hepinizin huzurunda çalışan arkadaşlara, emek harcayan arkadaşlara yürekten teşekkür ederiz. Bu Hatay için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli. Dayanışma kültürümüzü sadece Türkiye'ye değil, dünyaya gösterdik. Bu da bizim açımızdan son derece önemli" diye konuştu.

 

"ŞUNU DA KABUL ETMEMİZ GEREKİR; 'MAL, CANIN YONGASIDIR'"

Hala çözülememiş bir 'su sorununun' gündemde olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Umarım o da kısa süre içerisinde çözülür. Çadır ihtiyaçları hala karşılanmış değil tümüyle. Burada da büyük eksiklikler var. Onların da süratle karşılanması lazım. İnsanlar en azından yıkılan binalarının yakınında bir çadır olmasını istiyorlar. Çünkü binalarda eşyaları var ve o eşyaların şöyle veya böyle birileri tarafından alınmasını, çalınmasını kabul etmek istemiyorlar. Şunu da kabul etmemiz gerekir; yani 'mal, canın yongasıdır'. Dolayısıyla insanlar evlerini ya da evlerinin bulunduğu mahali kolay kolay terk etmek istemiyorlar. Bu çerçevede çadır ihtiyacının giderilmesi için de belediye başkanı arkadaşlarımız ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Maalesef sadece Hatay değil, diğer bölgelerde de çadır ihtiyacının yeteri kadar karşılanmadığını görüyoruz" diye konuştu.

 

"SADECE BİZİM AÇIMIZDAN DEĞİL, DÜNYA KÜLTÜRÜ İÇİN DE HATAY ÇOK ÖNEMLİ"

Hatay'ı taşıdığı özelliklere değinerek değerlendirmelerini sürdüren Kılıçdaroğlu, "Hatay, gerçekten de kadim bir kentimiz. Değişik uygarlıkların yaşadığı, değişik kültürlerin olduğu, olağanüstü güzelliklerin yaşandığı. Güzelliklerin tarih boyunca da yaşatıldığı güzel bir kentimiz. Bu kente 'hemen, süratle bir yapılaşma sağlayacağız’ demek doğru değil. Kentin dokusunu koruyarak, kültürünü koruyarak, kadim yapısını koruyarak bir süreci başlatmak gerekiyor. Elbette ki yeni yerleşim yerleri olabilir. Yeni binalar yapılabilir ama kentin dokusunun, kentin kültürünün, kentin tarihi eserlerinin mutlaka korunması gerekiyor. Bu sadece bizim açımızdan değil, dünya kültürü için de Hatay çok önemli bir kent. Hem kendi bölgesi hem dünyada önemli bir kent. Özellikle Kültür Bakanlığı'nın da bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Üniversitelerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Tarihçilerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Yani Kültür Bakanlığı, belediye başkanlıkları, burada yaşayan kadim kültürün sahibi olan sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, üniversitelerle işbirliği yapılarak Hatay'ın yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor. Bunun için de her türlü fedakarlığı yapmaya biz hazırız. Belediye başkanlarımız hazır. Her türlü fedakarlığı yapabiliriz, yeter ki Hatay ayağa kaldırılsın" ifadelerine yer verdi.

 

"BU KENTTEN VAZGEÇMEYİN"

Hataylı çocuklara ve gençlere de seslenen Kılıçdaroğlu, "Hatay, sizin annelerinizin, babalarınızın, dedelerinizin yaşadığı kadim bir kent. Bu kentten vazgeçmeyin. Bu kente gelin. Kent olağanüstü güzellikleri bağrında barındıran bir kent. Biz de elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz; Hatay'ın ayağa kaldırılması için. Elbette ki sadece Hatay değil, biz Kahramanmaraş'ın da Adıyaman'ın da deprem yaşayan hemen hemen bütün kentlerin de sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyoruz" dedi.

 

"İYİ Kİ BU ÜLKEDE YEREL YÖNETİMLER VAR"

Belediye başkanlarına da bu süreçte gösterdikleri çabalardan dolayı teşekkürlerini ileten Kılıçdaroğlu, "Belediye başkanlarımız en küçüğünden en büyüğüne kadar fedakarca çalışıyorlar. Zaman zaman engellemeler olmasına rağmen engellemeleri aşıp halka hizmet etmeyi sürdürüyorlar. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim; iyi ki bu ülkede yerel yönetimler var. Yerel yönetimler olmasaydı tablo çok daha vahim bir süreci bize yaşatabilirdi. Yerel yönetimler imkanlarıyla,  deneyimli personelleriyle araçlarıyla deprem bölgelerine süratle intikal ettiler ve pek çok yarayı sarmaya çalıştılar. O nedenle ben sadece CHP'li belediyeler için söylemiyorum; hiçbir ayrım yapmaksızın bütün belediye başkanlarına verdikleri hizmetler dolayısıyla gerçekten yürekten teşekkür ederim" diye konuştu.

 

"EN ÇOK CAN KAYBININ OLDUĞU BİR ŞEHİR OLDUK"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da kentteki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İlk günden bu yana Hatay'da zor bir süreçle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Savaş, "Büyük bir yıkım olmuştu ve en ihtiyacımız olduğu ilk 2-3 günde gerçekten de birbirimizle konuşmakta güçlük çekiyorduk. Sağ olsun hem büyükşehir belediye başkanlarımız, diğer belediye başkanlarımız ve yurt içi ile yurt dışından arama-kurtarma ekipleri bu ilk iki günden itibaren Hatay'a intikal etmeye başladılar ama bu 10 ilde en çok yıkıma uğrayan ve en çok can kaybının olduğu bir şehir olduk. 8'inci günden itibaren iletişimde düzelmeler başladı. Ama en ihtiyacımız olduğu ilk 2-3 günde gerçekten de birbirimizle konuşmakta güçlük çekiyorduk. Ne internet ne telefon ne WhatsApp; hiçbiriyle iletişim sağlayamıyorduk. WhatsApp'ta bile gönderdiğimiz mesajlar zaman zaman bir gün sonra muhatabına ulaşıyordu. Bu arada ilk günlerde biraz sıkıntı çektik ama ondan sonra bütün kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimiz; hep birlikte organize olabildiler ve bu kadar yıkımın içinde hem bir yandan yıkıntılar içindeki canlı insanları hayata kazandırmak bir yandan yıkıntıları temizlemek ama bir yandan da hastalarımızı tedavi etmek için uğraştık.  Bunun dışında tabii ki hayatta kalan insanlarımızın ya dışarıya gidişini sağlamaya gayret ettik ya da burada kalanların kış şartlarından minimum etkilenmesi için çadır, konteynır, giyim, ısınma, yeme-içme problemlerini hep beraber çözmeye gayret ettik" ifadelerine yer verdi.

 

"2 GÜN ÖNCEKİ DEPREMDE ANA VANALARIMIZ GÖÇÜK ALTINDA KALDI"

13 ilçede şu anda arızalar dışında bir su problemi olmadığını kaydeden Savaş, "Antakya-Defne'nin dış mahallelerinde, üst mahallelerinde su genellikle var. Bu 2 gün önceki depremde bazı binalarımız yıkılınca ana vanalarımız göçük altında kaldı. Onların şu anda kaldırılması çalışmaları var. Ama genel itibariyle yıkıma baktığımızda bugün çok daha iyi şartlardayız" dedi.

 

"ŞU ANDA TÜRKİYE'NİN EN ÇOK İLETİŞİME İHTİYACI OLAN BÖLGESİYİZ"

Şu anda daha büyük bir problemlerinin olduğunu sözlerine ekleyen Savaş, "Maalesef iletişimi teknolojik anlamda kaybettik ama biz şu anda Türkiye'nin en çok iletişime ihtiyacı olan bölgesiyiz; bu 10 il ve Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak. Bu tekrardan yapılanma konusunda çok iyi düşünmek zorundayız. Çünkü Hatay bir Türk yurdu ama burası yüzyıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok kültürü barındırmış. 13 medeniyet, 27 kültürü barındırmış. Burada tarih, kültür ve medeniyet anlamında müthiş bir birikimiz var önce bunları ayağa kaldırmak, aynı zamanda Hatay'ın kimliğine uygun, tarihi süreçteki geçirdiği bu süreçlere uygun bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Tekrardan şehri, şehir planlamasına ve yapacağımız binaların kişilikli, kimlikli olmasına ihtiyacımız var. Yeşil alan, sosyal donatı, devlet kurumlarının yerleştirilmesi; bu gibi bütün sorunları çözerken multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç var. Burada hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hem belediyeler hem buradaki sivil toplum örgütleri; özellikle odalarımız. Aynı zamanda üniversitelerden birlikte faydalanıp tekrardan Hatay'ın planlanması lazım. Bizi belki bu en fazla 1 ay geciktirir ama bundan sonraki süreç içerisinde Hatay'ın tekrardan insanlarıyla dolup taşmasının, ticaretin, turizmin, tarımın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

 

"BÜTÜN DİNAMİKLERİN AYNI İSTİKAMETTE SİNERJİ OLUŞTURMASINDAN YANAYIZ"

Savaş, değerlendirmelerinin sonunda, "Hatay'a ve bu bölgeye çok önem veriyorsunuz, çok teşekkür ederim. Ama tam birliğe, bütünlüğe ihtiyacımız olan, tekrardan inşa edeceğimiz şehirde bütün dinamiklerin aynı istikamette sinerji oluşturmasından yanayız. Bunun için bütün bu dinamiklerin tekrardan bir masaya oturup Hatay'ın geleceğini tartışması ve Hatay'ın tekrardan kurgulanmasını yapmasını ben arzu ediyorum" ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA