Son günlerde yaşanan kira fiyatlarındaki fahiş artışlarla ilgili son durumu gazetemize değerlendiren Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, "Bize, Ticaret İl Müdürlüğümüze ve Vergi Dairesi Başkanlığına şu ana kadar binin üzerinde şikayet geldi. Yaptığımız çalışmalar ve sıkı denetimlerle birlikte art niyetli kişilerin yaptıkları ’fahiş fiyat’ artışları da yavaş yavaş normale dönmeye başlıyor" dedi.
Haber-Cihan Barış Budak
6 Şubat'ta meydana gelen depremler 10 ilde ciddi can kayıpları ve yıkımlara neden oldu. Depremlerden sağ kurtulanlar yurdun çeşitli kentlerine göç etmeye başladı. Mersin de depremzede göçünden en çok etkilenen iller arasında yer aldı. Bazı mülk sahipleri ve emlakçılar bu durumu 'fırsat' olarak değerlendirdi. Kamuoyu, depremzedelere fahiş fiyatlarla ev kiralamaya kalkışanları 'vicdansız' olarak nitelendirdi. Depremzedelerin, 'fahiş fiyatlarla' karşılaşması durumunda belirtilen 'ihbar hatlarına' şikayette bulunabilecekleri duyuruldu. Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, aradan geçen iki haftalık süreçte yaşananları ve son durumu gazetemize anlattı.
"BU ÇALIŞMALARIMIZ SES GETİRDİ"
Depremin meydana geldiği 6 Şubat gününden bu yana Mersin Emlakçılar Odası Yönetimi olarak çalışmalar başlattıklarını belirterek sözlerine başlayan Canpolat, "Mersin Emlakçılar Odası olarak biz bir meslek odasıyız. Burada Oda'mıza üye ahlaklı ve vicdanlı meslektaşlarımız ile mülk sahiplerini tenzih ediyoruz. Ancak depremden sağ kurtulan depremzede kardeşlerimizin şu anki mağduriyetini fırsat bilip 'fırsatçılık yapan' ve evleri 'fahiş fiyatlarla' kiraya veren ev sahipleri ve meslektaşlarımızı kınıyoruz. Ben aynı zamanda Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısıyım. Genel Başkanımız Hacı Ali Taylan'dan Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı nezdinde Bakanımız, Bakan Yardımcılarımız ve bürokratlarımız bu fahiş fiyat artışlarıyla ilgili çalışma başlattı. Biz de Mersin'de Oda olarak Valimizle, Vali Yardımcılarımızla, Belediye Başkanlarımızla, İlçe Kaymakamlarımızla, Ticaret İl Müdürümüzle ve Mersin Vergi Dairesi Başkanımızla bir çağrıda bulunduk. Bu zor durumu fırsat bilip 'fırsatçılık yapan' mülk sahipleri ve onlara aracılık yapan kötü niyetli, yetki belgesiz ve kayıtsız kişilerle ilgili Oda'mıza şikayet yapılabileceğini duyurduk" ifadelerine yer verdi.
"FIRSATÇI MÜLK SAHİPLERİ VE BUNLARA ARACILIK YAPANLARI DENETLİYORLAR"
O günden bu yana ihbar hatlarına arka arkaya şikayetler geldiğini belirten Canpolat, "Yüzlerce şikayet ve onlarca dilekçe var. Biz, bu şikayet ve dilekçeleri Ticaret İl Müdürlüğümüze ve Federasyonumuza bildiriyoruz. Şu anda onlar da sahada. Depremzedelere sahip çıkan, onlardan komisyon almayan ve onlara katkı sunan iyi niyetli ve dürüst meslektaşlarımızı bir yana ayırıyorlar. Ancak fırsatçı mülk sahipleri ve bunlara aracılık yapanları denetliyorlar" dedi.
"ŞU ANA KADAR BİNİN ÜZERİNDE ŞİKAYET GELDİ"
Gelen şikayetlere ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Canpolat, "Bize, Ticaret İl Müdürlüğümüze ve Vergi Dairesi Başkanlığına şu ana kadar binin üzerinde şikayet geldi. Ayrıca Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, internet portalları üzerinden 6 Şubat öncesi ve sonrasındaki fahiş fiyat artışlarıyla ilgili incelemeler yapıyorlar. Yaptıkları net tespitlerde işlem uyguluyorlar" diye konuştu.
"'FAHİŞ FİYAT' ARTIŞLARINI DA YAVAŞ YAVAŞ NORMALE DÖNMEYE BAŞLIYOR"
Yapılan çalışmaların sonuç vermeye başladığını belirten Canpolat; "Bugün, asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğu bir ortamda 1+1 bir ev için 10-12 bin TL istemek; toplu konutların yer aldığı Güneykent, Halkkent ve Akbelen'de aylık 10 bin TL ya da yıllık 110-120 bin TL istemek ne ahlaka ne de vicdana sığar. Yaptığımız çalışmalar ve sıkı denetimlerle birlikte art niyetli kişilerin yaptıkları 'fahiş fiyat' artışlarını da yavaş yavaş normale dönmeye başlıyor. Zaten doğrusu da budur. Normale dönmeyenler için de yasal işlemler devam ediyor" şeklinde konuştu.
|