EYT sorunu çözüldü, EPT sorunu başladı!




Tarih: 1 Mart 2023 Çarşamba 17:54


Milyonların beklediği EYT düzenlemesi yasalaştı. Ancak bazı vatandaşların bu kez EPT’ye takıldığını belirten CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, "1999 öncesinde sigorta girişi olmayanlar yine mağdur oldu. Bu sefer de Emeklilikte Prime Takılanlar oldu" dedi.

Haber-Cihan Barış Budak

 

Deprem nedeniyle ara verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çalışmalar 28 Şubat 2023 tarihi itibariyle yeniden başladı. Gece geç saatlere kadar süren Genel Kurul'da görüşülen ana gündem maddelerinden birisi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi oldu. Düzenleme, Meclis'te tüm partilerin 'evet' oyuyla yasalaştı. İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlaması bekleyen düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başvuru süreci başlayacak.

 

BAKAN BİLGİN: "NİSAN'DA İLK MAAŞ ALINACAK"

Sosyal medya hesabı üzerinden EYT düzenlemesinin Meclis'teki oylama sonucu yasalaştığını duyuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi. Bakan Bilgin, daha sonra yaptığı açıklamada ilk maaş tarihi olarak 'Nisan' ayını işaret ederek; "Panik olmanıza gerek yok. Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir. Nisan'da ilk maaş alınacak. Bütçeye ek yük getirmesi konusunda endişemiz yok" dedi.

 

ANTMEN: "BU SEFER DE EMEKLİLİKTE 1999'A TAKILANLAR OLDU"

Düzenlemeye göre; 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta girişi olan kadınlar 20, erkekler ise 25 yıl sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabilecek. Gece geç saatlere kadar süren Genel Kurul'un ardından gazetemize değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Alpay Antmen, "Giderayak EYT'yi getirdiler. Fakat 1999 öncesinde sigorta girişi olmayanlar yine mağdur oldu. Bu sefer de Emeklilikte Prime Takılanlar oldu. Emeklilikte 1999'a takılanlar oldu. Ama en azından 1999 öncesinde sigorta girişi olan arkadaşlarımız, Kanun'un Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren yaş beklemeden emekli olabilecekler" dedi.

 

"İKTİDAR, 'SEÇİMİ KAYBETSEM DE BUNU GETİRMEYECEĞİM' DİYORDU"

Kanun teklifinin Meclis'te kabul edildiğini belirten Antmen, "Emeklilikte yıllardır çekilen çile, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra biter diye umut ediyorum. AKP ve MHP özellikle EYT'yi yıllardır istemiyorlardı. Biz 5 yıldır ve daha öncesinden beri durmadan Meclis'te bu konuyu gündeme getiriyorduk ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu bütün Türkiye'ye seslerini duyurmaya çalışıyorlardı. Ama iktidar ne diyordu? 'Seçimi kaybetsem de bunu getirmeyeceğim' diyordu. Baktı ki gerçekten de seçim gitti, gidiyor. Ben açık ve net söylüyorum; sayılı gün kaldı. 45 gün mü olur, 46 gün mü olur artık kaç gün olursa Türkiye bu badireden kurtulacak" diye konuştu.

 

"BU, BARIŞÇIL BİR HAK MÜCADELESİYDİ"

EYT'lilerin verdikleri mücadele neticesinde düzenlemenin yasalaştığına dikkat çeken Antmen, "Burada Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın çok büyük etkisi var. Yani halk kendi hakkını istediği zaman, bunu barışçıl bir şekilde ifade ettiği zaman oluyormuş. İktidarlar da halkı dinlemek zorunda kalıyormuş. Bunu da gördük. Biz Meclis'teki özellikle Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer muhalefet partileri olarak bunun için 5 yıl mücadele ettik ve bu mücadelenin sonucunu aldık. Halkımıza hayırlı uğurlu olsun. Bu barışçıl bir hak mücadelesiydi. Bir yanda EYT Platformu, bir yanda emekliler, bir yanda Cumhuriyet Halk Partisi gibi muhalefet partileri; mücadele ederek başardık. İşte demokrasinin gücü budur. İnanıyorum ki 45-50 gün sonra Türkiye'de demokrasi de tekrar gelecek" ifadelerine yer verdi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA