’1999’u Unutmuşuz, Bunu Sahada Gördüm’




Tarih: 2 Mart 2023 Perşembe 17:50


AKUT Mersin Ekip Lideri Doğan Göktekin, 800 kişiyle deprem bölgesindeki çalışmalara katıldıklarını belirterek; "Yaşadıklarımızı çabuk unutuyoruz. 1999’u unutmuşuz. Birtakım arama kurtarma ekiplerinin, sivil toplum kuruluşlarının, devlet kurumlarının sanki depremi ilk defa hayatımızda görmüşüz gibi davranıyor olması bizi ziyadesiyle üzdü. Ama AKUT olarak biz 1999’dan daha acemi davranmadık" dedi.

Haber-Fatih Dönmez

 

30 ekip, 46 araç ve 980 gönüllüyle bölgede çalışma yürüten AKUT Arama Kurtarma Derneği'nin Mersin Ekip Lideri Doğan Göktekin, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Depreme herkesin hazırlıklı olması gerektiğini belirten Göktekin, deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili bilgilerin de sürekli güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti. Göktekin, AKUT olarak talepte bulunanlara 1 saat süren eğitimler verdiklerini ve deprem anında yapılması gerekenleri ana hatlarıyla anlattıklarını vurguladı.

 

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ BİLMEYE VE YAPMAYA MECBURUZ"

Depremin her an herkesin başına gelebileceğini vurgulayan Göktekin, "'Deprem olmaz' diye bir şey yok. Siz bundan bir şekilde etkilenirsiniz. Bugün için sizin burada binanız yıkılmadı, çok güzel. Hiçbir zarar görmediniz. Ama hepimiz bir çekirdek aileyiz. Hepimizin akrabaları, eşi dostu bir gün o bölgelerde olacaklar. Çocuklarımız; en iyi ihtimalle çocuklarımız İstanbul'a gidecek. Şehirler değiştirecekler. Bizler onların yanlarına gideceğiz. Dolayısıyla üzerimize düşeni bilmeye ve yapmaya mecburuz, yükümlüyüz. Bununla ilgili ne bilgi var öğrenip bir kenara koyacağız. Hatta sadece bir kenara koymayacağız. Ara ara çekirdek aile içerisinde, site yönetimiyle, bina içerisinde tatbikatlar yapacağız" dedi.

 

"AFETTE NE YAPMANIZ GEREKTİĞİNİ 1 SAATTE HARFİ HARFİNE ANLATIYORUZ"

Bu noktada talep edenlere eğitimler verdiklerini de sözlerine ekleyen Göktekin, "Deprem oldu, 1 dakika sürdü. 'Hadi şimdi binayı tahliye ediyoruz' denildi. Kim ne yapıyor? Yanlışları göreceğiz, not alacağız. Ne eksiğimiz var, bunları o insanlara tekrar anlatacağız. Bakın biz, bizden talep geldiği takdirde sitelere, kurumlara, kuruluşlara, şirketlere, özel şirketlere, özel okullara, devlet okulların tamamına giderek bu eğitimi veriyoruz. Toplam 1 saat sürüyor. Siz bize 1 saatinizi ayırıyorsunuz, bir afette ne yapmanız gerektiğini size harfi harfine anlatıyoruz" diye konuştu.

 

"YAŞADIKLARIMIZI ÇABUK UNUTUYORUZ"

İnsanların 'unutkan' bir yapıya sahip olduklarını belirten Göktekin, "Ondan sonraki süreç tabii ki sizin aklınızda kalan önceliğe göre yer tutuyor. Ama biz genel ortalamada unutkan bir milletiz. Yaşadıklarımızı çabuk unutuyoruz. 1999'u unutmuşuz. Ben burada gördüm. Ben bunu sahada yaşarken gördüm. Birtakım arama kurtarma ekiplerinin, sivil toplum kuruluşlarının, devlet kurumlarının sanki depremi ilk defa hayatımızda görmüşüz gibi davranıyor olması bizi ziyadesiyle üzdü. 1999'u yaşayan, 1998'i yaşayan, Van depremini yaşayan, İzmir depremini yaşayan, Elazığ'ı yaşayan insanların bu şekilde acemice davranıyor olması bizi ziyadesiyle üzdü" ifadelerine yer verdi.

 

"AKUT OLARAK BİZ 1999'DAN DAHA ACEMİ DAVRANMADIK"

Göktekin, AKUT olarak sahadaki eksikliklerini de fark ettiklerini vurgulayarak; "AKUT Arama Kurtarma Derneği olarak bizim de eksiklerimiz oldu tabi. Biz de bunları not aldık. Biz de bunları bir kenara yazdık. Bütün bunları biz öğrendik ve kenara yazık. Ama AKUT olarak biz 1999'dan daha acemi davranmadık. Biz daha bilinçliydik. 800 saha çalışanı, 200 geri plan çalışanı olarak biz sahadaydık. Depremin ilk günlerinde basında 'AKUT nerede' diye bir şey çıktı. Bir televizyoncu, 'televizyonlara inanmayın kardeşim' dedi. Kendisi söyledi. 'Televizyon size neyi görüyorsa onu görüyorsunuz' dedi. Bunun geri planında çok şey dönüyor" diye konuştu.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
  SOSYAL MEDYA
 
 
  GAZETEMİZ
 
 
  BASIN İLAN
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
  FACEBOOK
 

 
 
 


 

Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinhakimiyet.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. mersinhakimiyet.com basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA